Δευτέρα, 6 Μαΐου 2024, 12:25:32 μμ

Κόσμος

Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2014 19:50

Διεθνής Αμνηστία: Κράτος βασανιστηρίων η Νιγηρία

Συντάκτης:
Τα βασανιστήρια έχουν γίνει πλέον τόσο συνήθης πρακτική για την απόσπαση ομολογιών στη Νιγηρία σε βαθμό που πολλά αστυνομικά τμήματα έχουν αξιωματικό βασανιστή, αναφέρει η Διεθνής Αμνηστίας σε έκθεσή της με τίτλο «Καλώς ήλθατε στη Φωτιά της Κόλασης».
Σε λάθος του ιατρικού προσωπικού που μπέρδεψε φιαλίδια εμβολιασμού οφείλεται ο θάνατος 15 παιδιών σε ελεγχόμενη από τους αντικαθεστωτικούς περιοχή της βόρειας Συρίας, όπως αναφέρει έκθεση επιτροπής που ερευνά την υπόθεση.
Η αστυνομία του Κοσόβου σε μια εκτεταμένη επιχείρηση συνέλαβε 15 ύποπτους για προτροπή σε τέλεση τρομοκρατικών πράξεων, συμπεριλαμβανομένου του ιμάμη του μεγάλου τεμένους της Πρίστινα, Σεφκέτ Κρασνίκι.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο πολιτικός Φουάντ Ραμίκι, πρόεδρος του κόμματος Ισλαμικό Κίνημα Ενότητας, ο ιμάμης από τη Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, Χατζί Εκρέμ Αβντίου καθώς κι ένας 24χρονος, αγνώστων λοιπών στοιχείων, από το Κατσάνικ, που φέρεται να είχε σχέσεις με τον Λαβντρίμ Μουχατζερί,ο οποίος πολεμούσε στη Συρία στο πλευρό της ISIS και σκοτώθηκε πριν λίγες εβδομάδες σε μια μάχη.
Μπορεί πιθανόν να μην προκαλεί έκπληξη για όποιον έχει ταξιδέψει δια μέσου της Ατλάντα ότι το αεροδρόμιο της αμερικανικής μεγαλούπολης, της πρωτεύουσας της πολιτείας Τζόρτζια, είναι το πιο πολυσύχναστο επιβατικό (αεροδρόμιο) στο κόσμο.
Στο σημερινό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτάις επικεντρώνονται δικαίως τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού τύπου.
Επείγουσα, ενδελεχή και διαφανή έρευνα για τους πρόσφατους πνιγμούς μεταναστών σε αλλεπάλληλα ναυάγια στη Μεσόγειο ζητεί το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Με δημόσια έκκληση του, την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Επιτροπής Μετανάστευσης της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο γάλλος Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Τιερί Μαριανί, ζητεί τη διεξαγωγή επείγουσας, ενδελεχούς και διαφανούς έρευνας, για την επιβεβαίωση του ισχυρισμού ότι οι πρόσφατοι πνιγμοί μεταναστών ανοικτά της Μάλτας ήταν αποτέλεσμα εμβολισμού του πλεούμενου στο οποίο επέβαιναν από άλλο σκάφος.
Η Ρωσία προτείνει τη διεξαγωγή την επόμενη εβδομάδα τριμερών συνομιλιών ανάμεσα στη Μόσχα, το Κίεβο και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις εξαγωγές του ρωσικού φυσικού αερίου, δηλώνει ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Πέμπτη στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse.
Στη σκιά της υπογραφής της συμφωνίας Σύνδεσης με την ΕΕ και της έγκρισης νόμου που χορηγεί «ειδικό καθεστώς» στις ανατολικές επαρχίες επισκέπτεται ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο την Ουάσινγκτον επιδιώκοντας περαιτέρω αμερικανική στήριξη μπροστά στη ρωσική επιθετικότητα.
Κουρδικά χωριά στη βόρεια Συρία, κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία, καταλήφθηκαν από δυνάμεις της τζιχαντιστικής ISIS, κατά τη διάρκεια προέλασής της προς το Αΐν αλ Αράμπ. Οι Κούρδοι της περιοχής κάλεσαν τους κούρδους του βόρειου Ιράκ σε στρατιωτική βοήθεια για εκδίωξη των τζιχαντιστών.
Τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και τα διυλιστήρια που ελέγχει εκμεταλλεύεται το Ισλαμικό Κράτος για να χρηματοδοτεί τις δραστηριότητές τους.

Όπως αναφέρει ο Λουάι ελ Χατεέμπ, ιδρυτής και διευθυντής του Ινστιτούτου Ενεργείας του Ιράκ και σύμβουλος του ιρακινού κοινοβουλίου, «το ανατολικό τμήμα της Συρίας είναι πλούσιο σε πετρέλαιο και βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους».