Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2015 23:10
Αφάνισαν τις αγελάδες και από το Κιλκίς
Το καλοκαίρι του 2006 στην Αθήνα εκτέθηκαν οι περίφημες «αγελάδες», έργα πολλών καλλιτεχνών , γεγονός που προκάλεσε ποικίλα σχόλια. Οι «αγελάδες» βέβαια δεν μακροημέρευσαν, αποσύρθηκαν λίγους μήνες αργότερα κι αφού εν τω μεταξύ κατέστησαν θύματα της καταστροφικής μανίας των ιθαγενών «επαναστατών» που εκφράζεται επί παντός δημοσίου έργου.
Κι αν εκείνες οι «αγελάδες» αποτελούν παρελθόν για την πρωτεύουσα, εξίσου αποτελούν παρελθόν και οι ιερές αγελάδες που έθρεψαν επί χρόνια τους Κιλκισιώτες, στηρίζοντας την τοπική οικονομία.
Η τοπική αγελαδοτροφία πνέει πλέον τα λοίσθια καθώς απόμειναν στο νομό περί τις 70 εκμεταλλεύσεις και ο αριθμός των παραγωγών βαίνει συνεχώς μειούμενος με αποτέλεσμα να καταστεί αναγκαίο χάριν της μνήμης να εκτίθενται και στο Κιλκίς παρόμοια της Αθήνας έργα «για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι».
Κάφροι αφάνισαν τις «αγελάδες» ως έργα τέχνης, ένα ανάλγητο κράτος και μια εσωτερική αγορά χωρίς κανόνες αφανίζουν την αγελαδοτροφία στο νομό. Το κόστος παραγωγής (ενέργεια, ζωοτροφές, φάρμακα) έχει εκτιναχθεί σε βαθμό που ακόμα και η καθετοποίηση των υφιστάμενων μονάδων αναφορικά με τις πρώτες ύλες (ζωοτροφές) να μην εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά τους.
Την ίδια στιγμή η τιμή παραγωγού στις μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις κατά μέσο ότι βρίσκεται σταθεροποιημένη στα 42 λεπτά, ενώ στις μικρές και απομακρυσμένες μονάδες ισχύουν τιμές 1995! Δηλαδή υπάρχουν παραγωγοί που παραδίδουν σε εταιρείες το γάλα τους έναντι 32 λεπτών. Λίγο παραπάνω από τις 100 δραχμές που ίσχυε ως τιμή πριν 20 χρόνια. Κι ας πολλαπλασιάστηκε από τότε το κόστος παραγωγής.
Χαρακτηριστική της ασυδοσίας της εγχώριας αγοράς πολιτική τιμών είναι όσα καταγγέλλει ο πρόεδρος του συλλόγου γεωργοκτηνοτρόφων «Το Κιλκίς» και αγελαδοτρόφος ο ίδιος Γιώργος Λασκάκης: «Πώς να αντέξουμε όταν το ίδιο φάρμακο, της ίδιας εταιρείας (Bayern) με την ίδια συσκευασία πωλείται στη Βουλγαρία 40% φθηνότερα; Κανείς δεν ελέγχει πια τα κυκλώματα αυτά; Η Πολιτεία πέραν από εξαγγελίες περί δήθεν ενδιαφέροντός της θα δει κάποτε και θα ελέγξει τους μηχανισμούς που καταστρέφουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας;»
Θυμίζουμε απλά ότι η αγελαδοτροφία πριν 20 χρόνια αριθμούσε περισσότερο από 4.000 παραγωγούς σε μικρές κυρίως εκμεταλλεύσεις που εκδιώχθηκαν από την αγορά λόγω της πολιτικής των εταιρειών γάλακτος και σήμερα οι ίδιες οι εταιρείες λόγω έλλειψης πρώτης ύλης μεταβλήθηκαν σε θύματα της ανερμάτιστης πολιτικής τους. Με την Πολιτεία νυν και αεί απούσα. Με ωφελημένους μόνο εκείνους που κερδίζουν χωρίς να παράγουν τίποτα.