Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου 2024, 6:48:13 μμ
Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024 09:57

Φαρμάκι οι τιμές κρέατος και γάλακτος στον καταναλωτή, αλλά στον παραγωγό πέφτουν!

Είναι να σκίζουν τα πτυχία τους οι οικονομολόγοι με όσα κωμικά (ή τραγικά) συμβαίνουν στην αγορά κρέατος και γάλακτος εν Ελλάδι.

 

Περιζήτητο είναι το ντόπιο πρόβειο γάλα. Πέραν των άλλων με πρόβειο παρασκευάζεται η φέτα, από τα ελάχιστα αναγνωρίσιμα  σήματα  της χώρας στην παγκόσμια αγορά.

Περιζήτητο λοιπόν και μάλιστα διαρκώς συρρικνούμενος ο αριθμός των προβάτων και των κτηνοτροφικών μονάδων γενικότερα. Ας όψεται η φιλολαϊκή πολιτική των υπουργών.

Ε, θα περίμενε κανείς ότι σε αυτό το περιβάλλον θα παρέμενε τουλάχιστον σταθερή η τιμή στον έλληνα κτηνοτρόφο. Σε μια κανονική χώρα θα αυξανόταν, αλλά στην Ελλάδα αναφερόμαστε.

Κι όμως: Είναι τόση η απληστία όσων στραγγαλίζουν την ελληνική κτηνοτροφία ώστε με αυξανόμενη διαρκώς τη ζήτηση και συρρικνούμενο το κτηνοτροφικό κεφάλαιο οι τιμές στον παραγωγό πέφτουν!

Πέρυσι τέτοιο καιρό για το πρόβειο πλήρωναν οι σεπτές γαλακτοβιομηχανίες μας 1,65 το λίτρο.

Φέτος έπεσαν και από το 1,50. Την ίδια ώρα στην Ισπανία ο εκεί κτηνοτρόφος  πουλάει στις δικές του γαλακτοβιομηχανίες 1,70 το γάλα. Και παραδίπλα στην Πορτογαλία τα ίδια.

Τα ίδια και με το κρέας. Υποτίθεται ότι το ντόπιο αρνάκι δεν καλύπτει την εγχώρια ζήτηση. Στα σούπερ μάρκετ και στα κρεοπωλεία το ντόπιο αρνάκι σκαρφάλωσε στα 14 ευρώ. Ξέρετε πόσα πληρώνουν φέτος στον κτηνοτρόφο; 7,5 ευρώ. Πέρυσι πλήρωναν 7,80 και αγανάκτησαν οι μεσάζοντες με την άγρια εκμετάλλευση που υφίστανται από τους κτηνοτρόφους. Να πουλάνε μόνο σε διπλάσια τιμή το βιος του κτηνοτρόφου απλώς μεταφέροντάς το από τη στάνη στο μαγαζί τους. Και ίσως με ενδιάμεσες λογιστικές στάσεις    για να δικαιολογείται η εκτίναξη της τιμής στον καταναλωτή.

Τα στοιχεία που παραθέτουμε ούτε ενδεικτικά ούτε αυθαίρετα είναι. Προέρχονται από τον Θωμά Καρυπίδη, το καλύτερο ίσως γνώστη όσων τραγικών διαδραματίζονται στον χώρο της κτηνοτροφίας και μαχητικό υπερασπιστή των συμφερόντων των κτηνοτρόφων.

Οίκοθεν νοείται πως το εισαγόμενο γάλα και το ελληνοποιημένο αρνάκι κυριαρχούν στην αγορά αφού τα ντόπια δεν αρκούν.

Με τόσο κυβερνητικό ενδιαφέρον για τους κτηνοτρόφους και τόση πάταξη της αισχροκέρδειας από τους υπουργούς,  είναι απορίας άξιον όχι πως μειώνεται διαρκώς το κτηνοτροφικό κεφάλαιο της χώρας, αλλά πως επιβιώνουν κι αυτοί οι ελάχιστοι Έλληνες οι οποίοι επιμένουν να παράγουν ακόμα.

Αλλά να μην κλείσουμε απαισιόδοξα, μέρες που έρχονται.

Υπάρχει λύση και προοπτική. Αν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενδιαφέρεται πραγματικά για την επιβίωση της ελληνικής κτηνοτροφίας έχει μια και μοναδική επιλογή: Να ορίσει …χθες τον Κυριάκο Πιερρακάκη Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Με μια μόνη εντολή: Να διασφαλίσει την ψηφιακή καταμέτρηση του κτηνοτροφικού κεφαλαίου με τρόπο που θα αποκλείει την εθνοκτόνα δράση των κηφήνων που διαθέτουν πρόβατα και γίδια στα χαρτιά σε στάνες φαντάσματα.

Κι αν συνάμα συνετίσει και τους άπληστους της εσωτερικής αγοράς οι οποίοι συμπεριφέρονται στους Έλληνες κτηνοτρόφους χειρότερα από τους Γερμανούς κατακτητές, μέχρι και ψήφο θα δικαιούται.