Το ποσό που θα δοθεί για το νομό Κιλκίς είναι τεράστιο και αλλάζει στα επόμενα χρόνια την αγροτική οικονομία του πολύπαθου νομού μας, με τρία μεγάλα έργα στην περιοχή της Αρτζάν, στα Κρούσια με το φράγμα Μεταξοχωρίου και στο λεκανοπέδιο των Μουριών.
«Είναι έργα που δεν μας χαρίζονται. Είναι έργα που τα οφείλει η Ελληνική Πολιτεία, το Υπουργείο, στον αγροτικό ν. Κιλκίς, που στερείται παντελώς υποδομών στη γεωργία. Ο νομός Κιλκίς έχει το μικρότερο ποσοστό αρδευόμενων εκτάσεων, παρά τους υδάτινους όγκους που έχει. Κι αυτό δεν τιμά το πολιτικό προσωπικό του νομού, διαχρονικά», τόνισε ο κ. Γεωργαντάς.
Μάλιστα, στο ξεκίνημα της ομιλίας του αναφέρθηκε στη δικαιολογημένη δυσπιστία των πολιτών: «Αυτήν τη στιγμή δεν γίνεται κατανοητό από όλους. Το καταλαβαίνω και το αποδέχομαι. Σήμερα γίνεται η παρουσίαση δυο πολύ σημαντικών έργων για τον πρωτογενή τομέα στο νομό, αλλά δυο ταλαιπωρημένων έργων. Γι’ αυτό και υπάρχει η αμφισβήτηση στον κόσμο για τη δυνατότητα ολοκλήρωσης αυτών των έργων. Σχεδιασμοί υπήρξαν πολλές φορές, μελέτες δεν υπήρξαν πάντα και έργα δεν υλοποιήθηκαν, εκτός από αυτό της Αρτζάν Αματόβου, που έμεινε ανολοκλήρωτο και δυστυχώς αναποτελεσματικό…».
Ο κ. Γεωργαντάς ήταν ξεκάθαρος στην τύχη αυτών των δυο μεγάλων έργων, του νέου δικτύου 11,5 χιλιάδων στρεμμάτων στην Αρτζάν με φωτοβολταϊκό σταθμό και του φράγματος Μεταξοχωρίου με αρδευτικό δίκτυο 12.000 στρεμμάτων και φωτοβολταϊκό σταθμό. Είναι δυο μεγάλα έργα που οι μελέτες τους ολοκληρώνονται το φθινόπωρο και η ένταξή τους σε πρόγραμμα χρηματοδότησης είναι εξασφαλισμένη ως προτεινόμενα έργα του Υπουργείου, με συνολικό προϋπολογισμό 65 εκατομ. ευρώ, κάτι που αναμένεται να γίνει σε ένα χρόνο περίπου. Η ένταξή τους στο νέο ΠΑΑ (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης) είναι δεδομένη και δεν εξαρτάται πλέον από αλλαγή κυβέρνησης ή Υπουργού. Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι πως τα δυο αυτά τεράστια αρδευτικά δίκτυα, συνολικά 35.000 στρεμμάτων, θα λειτουργούν με μηδενικό ενεργειακό κόστος για τους αγρότες μέσω των φωτοβολταϊκών σταθμών!
Στα δυο μεγάλα αυτά έργα προστίθενται πλέον και οι αναβαθμίσεις στη λιμνοδεξαμενή του Μπέλλες και στο αρδευτικό των Μουριών, αγγίζοντας έτσι το συνολικό προϋπολογισμό των 70 εκατομ. ευρώ και για τα τρία έργα.
Παράλληλα, αυτή την στιγμή γίνεται και η μελέτη σκοπιμότητας για το φράγμα Γρίβας – Γουμένισσας, με την οποία θα μπορεί να εκτιμηθεί το τι ακριβώς μπορεί να γίνει και οι δυνατότητες που υπάρχουν για την περιοχή.
«Τα δύο αυτά εμβληματικά έργα για την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ικανοποίηση των υπαρχουσών αναγκών για αρδευτικό νερό, θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής και θα αυξήσουν τις καλλιεργητικές αποδόσεις.
Δύο έργα-σταθμός για το Κιλκίς, συνολικού προϋπολογισμού 70 εκατομμυρίων ευρώ, γίνονται πράξη», έγραψε σε ανάρτησή του ο κ. Γεωργαντάς.
Στην ενημερωτική συνάντηση ο κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών και ο κ. Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος της ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ, μίλησαν για τη νέα ΚΑΠ και την Πράσινη Γεωργία.
Ακολούθησαν παρουσιάσεις από τους αντίστοιχους μελετητές του σχεδιασμού εγγειοβελτιωτικών υποδομών στον Ν. Κιλκίς, των έργων της Αρτζάν και του Μεταξοχωρίου.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν, ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης και οι δήμαρχοι Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης και Παιονίας Κώστας Σιωνίδης, ενώ ακολούθησε και διάλογος με τους παρευρισκόμενους.