Μπορεί τα τρακτέρ των αγροτών που βγήκαν στο δρόμο να είναι λίγα στο Κιλκίς, αλλά περισσεύουν τα βάσανά τους.
Και οι πρωταγωνιστές των κινητοποιήσεων δεν μπορούν να εξηγήσουν τη ραθυμία αν όχι απροθυμία γεωργών και κτηνοτρόφων να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.
Όπως είναι γνωστό από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας οι αγροτοκτηνοτρόφοι με απόφασή τους κινήθηκαν με τρακτέρ τα οποία στάθμευσαν μπροστά από την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς. Παρά τις προσκλήσεις για μαζική συμμετοχή ο αριθμός των ρτρακτέρ δεν ξεπέρασε τα 20 και από την περασμένη Δευτέρα οι πρωταγωνιστές των κινητοποιήσεων αγροτοσυνδικαλιστές του “Κιλκίς” αποφάσισαν να κατέβουν οι ίδιοι στα χωριά και στους τόπους παραγωγής για να συ(γ)κινήσουν τους αγροτοκτηνοτρόφους. Είναι η τελευταία προσπάθεια που κάνουν για να διασώσουν την φετεινή κινητοποίηση.
Όπως προαναφέραμε, μπορεί η συμμετοχή να είναι μικρή, τα αυτό δεν σημαλίνει πως λίγα είναι και τα προβλήματα. Ιδού ο κατάλογος των αγροτικών παθών και αιτημάτων:
Εμείς οι αγρότες – κτηνοτρόφοι συμμετέχουμε ενεργά στην οικονομία της χώρας, και κατέχουμε μέσα στις δύσκολες συνθήκες ακρογωνιαία θέση. Συνεχίζουμε να παράγουμε τρόφιμα και προϊόντα κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες, και ζητάμε από την πολιτεία να εκτιμάται καταλλήλως. Η στροφή που αναφέρεται προς τον πρωτογενή τομέα που θα βγάλει την χώρα από την ‘’κρίση’’ και θα λύσει το θέμα της ‘’ανεργίας’’ , πρέπει να γίνει με προσεκτικά και ολοκληρωμένα βήματα. Επίσης οφείλουμε να παράγουμε το σύνολο των προϊόντων που η γεωγραφική θέση της χώρας μας επιτρέπει. Για τους παραπάνω λόγους σας επισυνάπτουμε τα παρακάτω αιτήματα.
1. Η καθιέρωση των λογιστικών βιβλίων να μην αφορά τους μικρομεσαίους αγρότες. Θα μπορούσε να ορισθεί ένας τζίρος 40,000€.
2. Να υπάρχει ένα αφορολόγητο που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες διαβίωσης και πάνω από αυτό να φορολογείται το έσοδο. Αυτό μπορεί να ορισθεί στις 20,000€
3. Μείωση της τιμής του πετρελαίου ώστε η τιμή να φτάσει στα όρια που το παίρνουν οι εφοπλιστές. Επίσης μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%.
4. Κατάργηση των χαρατσιών στην αγροτική υποδομή (αγροτικές αποθήκες, χωράφια)
5. Χαμηλά έως και μηδενικά επιτόκια σ όλα τα Α.Δ.Α (Ανοιχτά δάνεια αγροτών)και άμεση ανανέωση του.
6. Να διεκδικήσουμε να μην μειωθούν οι κοινοτικές επιδοτήσεις όπως προβλέπεται από την νέα Κ.Α.Π. 2014-2020
7. Να ολοκληρωθεί η έγκριση του συνόλου των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων, και να γίνει άμεση πληρωμή.
8. Να συνεχιστεί η αναγραφή ετικέτας ‘’Φρέσκο γάλα’’ στην συσκευασία ώστε να προστατευτεί ο καταναλωτής και ο παραγωγός.
9. Να ομαλοποιηθεί η πληρωμή των γεωργοκτηνοτρόφων από τις εταιρίες. Και να απολαμβάνουν τιμές που να ανταποκρίνονται στο υψηλό κόστος παραγωγής.
10. Πληρωμή των αγροτών που έχουν εγκαταστάσεις φωτοβολταικών.
11. Αλλαγή του συνταξιοδοτικού για τους αγρότες, με σύνταξη στα 35 χρόνια ασφάλισης.
12. Χρηματοδότηση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών για ‘’αγορά γης’’ από τις τράπεζες. Και επιδότηση του επιτοκίου για νέους αγρότες ως 40 ετών.
13. Χορήγηση δικαιωμάτων στους νέους αγρότες από το εθνικό απόθεμα.
14. Χρηματοδότηση για την υλοποίηση των σχεδίων βελτίωσης με χαμηλό επιτόκιο(1-3%).