Οι αγρότες δεν πρέπει να αφεθούν στην τύχη τους. Πρέπει να προστατευτούν. Το υψηλό κόστος, οι χαμηλές τιμές των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, το ελεύθερο εμπόριο και οι εισαγωγές από το εξωτερικό καθιστούν αναγκαία την προστασία τους από το κράτος.
Γιαυτό και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έδειξε και δείχνει το ενδιαφέρον του, όπως το έδειξε πρόσφατα με τα μέτρα που πήρε υπέρ των αγροτών εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Είναι απόλυτα αναγκαίο, άμεσο, να δούμε τις δυνατότητες των νέων καλλιεργειών υπό την καθοδήγηση των αρμόδιων κρατικών φορεών, γεωπόνων, εξειδικευμένων ατόμων με επιστημονική κατάρτιση στις συγκεκριμένες καλλιέργειες.
Το ενδιαφέρον για τους αγρότες πρέπει να είναι πολύπλευρο. Πρέπει να στραφούν σε νέες καλλιέργειες όπως Αρωματικά και Φαρμακευτικά φυτά, Ενεργειακά φυτά, Βιοκαύσιμα κ.α.
Πρέπει να επισημάνω την αναφορά του Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή από το βήμα της Βουλής πριν 2,5 χρόνια στην “άλλη γεωργία” με βαρύτητα στα τοπικά και παραδοσιακά προϊόντα. Πρέπει να προβληθεί η άριστη ποιότητα των ελληνικών προϊόντων γιατί αυτό είναι και το δυνατό μας χαρτί. Πιστεύω οι τρόποι θα βρεθούν για την ενίσχυση της Αγροτικής παραγωγής. Παρά τη δύσκολη θέση των Αγροτών και των Κτηνοτρόφων το μέλλον είναι στα χέρια τους με την υποστήριξη της πολιτείας που θα την έχουν.
Η στροφή στα τοπικά προϊόντα θεωρείται κατάλληλη αυτή την εποχή. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η στροφή σε τοπικά προϊόντα υψηλής ποιότητας (πιστοποιημένα, βιολογικά και γεωγραφικών ενδείξεων ή ονομασίας προέλευσης).
Ήρθε καιρός πέραν των γνωστών καλλιεργειών οι αγρότες να αξιποιήσουν και τις παραγωγές που έχουν στα χέρια τους. Αναφερόμαστε στις τοπικές παραδοσιακές επιδουτούμενες καλλιέργειες που έχουν υψηλή ποιότητα και διατροφική αξία.
Τα μη επιδοτούμενα προϊόντα που μπορούν να στραφουν οι αγρότες έχουν καταμετρηθεί και είναι περίπου 600 ενώ τα προστατευόμενα προϊόντα είναι 84.
Αναφέρθηκε σε προηγούμενο άρθρο μου ότι παλαιότερα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε μία πρώτη καταγραφή των δυναμικών προϊόντων της “άλλης γεωργίας” έχει βάλει ψηλά στη λίστα σε τοπικά προϊόντα σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Στη λίστα αυτή των τοπικών προϊόντων πρέπει να μπουν τα σιτηρά του νομού Κιλκίς που είναι άριστης ποιότητας, τα οπωροκηπευτικά, τα κάστανα Γρίβας, Καστανερής και γενικά του Πάικου, τα κρασιά και το τσίπουρο της Γουμένισσας, του Φανού, Πλαγιας, Χαμηλού, Ειδομένη και άλλων περιοχών του νομού Κιλκίς. Μπορούν να ξαναφυτευθούν τα μοναδικά και άριστης ποιότητας ροδάκινα των Μουριών που ξεριζώθηκαν πριν λίγα χρόνια.
* Τις τελευταίας ημέρες ο κ. Θεόδωρος Πασσαλίδης επισκέφθηκε τα παρακάτω χωριά και αναφέρθηκε σε θέματα αγροτικά-κτηνοτροφικά: Αντιγόνεια, Ευκαρπία, Μεσιά, Φιλυριά.
Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2009 09:26
Νέες καλλιέργειες που ζητά η αγορά αποτελούν το μέλλον της γεωργίας μας
Τριάντα δύο χρόνια αγροτικών επιδοτήσεων από την Ε.Ε. μετά το 2013 και μετά από μία πιθανολογούμενη παράταση μπαίνουμε στην εμπορική τιμή όσων αγροτικών προϊόντων επιδοτούνται. Μέσα στα 32 αυτά χρόνια έπρεπε να εδημιουργούντο οι προϋποθέσεις αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών.