Οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, οι αυστηροί κανονισμοί προστασίας του περιβάλλοντος, τα νέα κοινοτικά προγράμματα που αφενός έχουν υψηλές ενισχύσεις & αφετέρου είναι πολύπλοκα και δυσνόητα, καθώς και οι νέες τεχνολογίες εμποδίζουν τον έλληνα αγρότη να ακολουθήσει τις εξελίξεις. Συνέπεια της έλλειπους ενημέρωσης είναι η μείωση του γεωργικού εισοδήματος και σταδιακά η εγκατάλειψη της γεωργίας από τους αγρότες.
Για τους λόγους αυτούς η χώρα μας, όπως και κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε. με βάση τον Καν.(ΕΚ) 1782/2003 του Συμβουλίου, είναι υποχρεωμένη να διαθέτει ένα Σύστημα Παροχής Συμβουλών, του οποίου η χρήση από τους αγρότες είναι προαιρετική. Έτσι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων θεσμοθέτησε τον Γεωργικό Σύμβουλο, με την ενεργοποίηση του Μέτρου 114 του Άξονα 1.
Στόχος του μέτρου αυτού είναι η προαγωγή της γνώσης, η βελτίωση του ανθρώπινου δυναμικού, η διαρκής βελτίωση της τήρησης των κανονιστικών προτύπων της πολλαπλής συμμόρφωσης και η βελτίωση των επιδόσεων και της αειφορίας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
Τα οφέλη του Συστήματος Παροχής Συμβουλών στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις είναι πολλά και σημαντικά. Ενδεικτικά αναφέρονται:
- O παραγωγός μαθαίνει να προσαρμόζεται στις νέες απαιτήσεις που θέτουν η Ε.Ε. και οι διεθνείς εξελίξεις ως προς την διαχείριση της γεωργικής ή κτηνοτροφικής μονάδας του.
- Ο παραγωγός μοριοδοτείται για να συμμετέχει σε οποιοδήποτε πρόγραμμα αυτός επιλέξει.
- Ο παραγωγός λαμβάνει επιπλέον ενίσχυση πέραν της επιδότησης ως αποζημίωση για την απώλεια εισοδήματος.
- Ο παραγωγός λαμβάνει επιπλέον ενίσχυση για τις δαπάνες της χημικής ανάλυσης των εδαφών των αγροτεμαχίων του.
- Ο παραγωγός λαμβάνει επιπλέον ενίσχυση για τις δαπάνες της πιστοποίησης των παραγόμενων προϊόντων του.
Οι Συμβουλευτικές Υπηρεσίες που μπορούν να παρέχονται από τους Γεωργικούς Συμβούλους αφορούν:
- Την Υγεία των Φυτών
- Την Υγεία των Ζώων
- Την Δημόσια Υγεία
- Την Κοινοποίηση των ασθενειών
- Τις Συνθήκες διαβίωσης των ζώων
- Τις Ορθές Γεωργικές και Περιβαλλοντικές Πρακτικές
- Το Περιβάλλον
Το ύψος της ενίσχυσης που θα λαμβάνει ο αγρότης για τις υπηρεσίες που θα τον παρέχονται ορίζεται στο 80% του τιμολογίου του Γεωργικού Συμβούλου με ανώτατο όριο ενίσχυσης τα 1.500 ευρώ.
Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσει ο υποψήφιος αγρότης για να κάνει χρήση των υπηρεσιών του Γεωργικού Συμβούλου είναι :
- Φωτοτυπία ταυτότητας
- Βεβαίωση ασφάλισης ΟΓΑ (αν υπάρχει)
- Εκκαθαριστικό Εφορίας
- Άλλα δικαιολογητικά που κρίνονται απαραίτητα για το άνω πρόγραμμα
Με την ΚΥΑ 267630/13.12.2007(ΦΕΚ 2372Β΄/13-12-2007) Φορέας Πιστοποίησης των Γεωργικών Συμβούλων, είναι ο Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων, ο Ο.Π.Ε.Γ.Ε.Π. – Agrocert. Συνεπώς οι παραγωγοί πρέπει να απευθύνονται στους πιστοποιημένους γεωτεχνικούς – γεωργικούς συμβούλους, λίστα των οποίων μπορούν βρουν στο Τοπικό Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης Κιλκίς (TO.K.A.A. το οποίο εδρεύει προς το παρόν στο ΚΕ.Π.Υ.ΕΛ. και αργότερα στο ΟΓΕΕΚΑ-Δήμητρα) καθώς και στην ηλεκτρονική σελίδα του Ο.Π.Ε.Γ.Ε.Π. – Agrocert που είναι η : www.agrocert.gr.
Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει την 31/12/2008.
Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2008 08:18
Ο θεσμός του Γεωργικού Σύμβουλου
Στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική πραγματικότητα που έχει περιέλθει η ελληνική γεωργοκτηνοτροφία με την είσοδο νέων κρατών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ισχυρών στον αγροτικό τομέα, την είσοδο στην παγκόσμια αγορά χωρών που έχουν ιδιαίτερα χαμηλό κόστος παραγωγής, μοναδική διέξοδος προβάλλεται η στροφή του ελληνικού πρωτογενή τομέα, αλλά και του δευτερογενή, στο ποιοτικώς παραγόμενο προϊόν. Όλα αυτά βέβαια στο πλαίσιο εφαρμογής αγροτικών πρακτικών που σέβονται το περιβάλλον.