Δευτέρα, 09 Ιουνίου 2008 04:35
Προώθηση βιολογικής γεωργίας μέσω EQUAL
Με μια ενδιαφέρουσα ημερίδα για τα βιολογικά προϊόντα έκλεισε από το δήμο Πολυκάστρου το πρόγραμμα της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας equal. Η equal αποτελεί εργαλείο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Απασχόληση, χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και στοχεύει στην πειραματική εφαρμογή και διάδοση νέων τρόπων καταπολέμησης των διακρίσεων και της ανισότητας στον τομέα της απασχόλησης.
Την ενημερωτική ημερίδα για τους αγρότες και για την προώθηση της βιολογικής γεωργίας, άνοιξε ο Δήμαρχος Πολυκάστρου Δημήτρης Σμυδάκης, επισημαίνοντας πως η νέα δημοτική αρχή βρήκε το πρόγραμμα αυτό ανενεργό για το Δήμο και προωθήθηκε η αξιοποίησή του, δίνοντας μια ακόμη ευκαιρία στους αγρότες για ενημέρωσή τους γύρω από τις νέες δυνατότητες και επιλογές, κυρίως με την αξιοποίηση της βιολογικής γεωργίας, δημιουργώντας ένα δίκτυο κατάρτισης αγροτών, ένα πιλοτικό γραφείο οργανικής σύνδεσης αγροτών με εμπόρους.
Για το πρόγραμμα equal και την εφαρμογή του στο δήμο Πολυκάστρου μίλησε ο ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου και συντονιστής του προγράμματος Λάζαρος Παυλίδης, ενώ τις βασικές εισηγήσεις στην ημερίδα παρουσίασαν η κ. Χρυσούλα Τατσίδου και η κ. Ιωάννα Δραγανάκη.
Η κ. Τατσίδου σημείωσε, μεταξύ των άλλων, πως το Γραφείο λειτούργησε πιλοτικά τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο και παρείχε κάθε πληροφορία στους ενδιαφερόμενους αγρότες.
Κύριος σκοπός της λειτουργίας ήταν: Η ενημέρωση των αγροτών σχετικά με τις βιολογικές καλλιέργειες. Η ενθάρρυνσή τους γι’ αυτές και η καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν για την προώθηση των προϊόντων στην αγορά, καθώς και η εύρεση προτάσεων, που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν μελλοντικά για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.
Η κ. Δραγανάκη τόνισε, πως ενδιαφέρον για ενημέρωση εκδηλώθηκε όχι μόνο για τις συνήθεις καλλιέργειες, όπως το βιολογικά καλλιεργούμενο σιτάρι, καλαμπόκι, κριθάρι, ρύζι κ.λπ., αλλά και εναλλακτικές καλλιέργειες όπως αυτή της τρούφας, που είναι γνωστό πως είναι σημαντικά επικερδής.
Ανασταλτικοί παράγοντες για τη βιοκαλλιέργεια είναι: Η καθυστέρηση των επιδοτήσεων. Το υψηλό κόστος παραγωγής και οι χαμηλές τιμές πώλησης και διάθεσης στους εμπόρους. Η έλλειψη έρευνας πάνω σε αυτόν τον τομέα στον ελληνικό χώρο και η μη προώθηση νέων τεχνολογιών για ενίσχυση της ελληνικής αγροτικής οικονομίας.