Οι 976 αιγοπροβατοτρόφοι και οι 470 αγελαδοτρόφοι του νομού περίμεναν πως και πώς να εισπράξουν την εξισωτική αποζημίωση. Είναι η κοινοτική ενίσχυση που δίνεται στους αγροτοκτηνοτρόφους των ορεινώνκαι μειονεκτικών περιοχών για να εξισορροπηθεί (κατά πως και η ονομασία της ενίσχυσης) το εισόδημα των παραγωγών. Μόνο που φέτος άλλη μια έκπληξη – δυσάρεστη ως συνήθως) περίμενε τους 1446 δικαιούχους. Κοντά ένας στους τρεις ( πάνω από 400 παραγωγοί) είδαν στους λογαριασμούς τους να πιστώνονται ψίχουλα στους πλέον …τυχερούς και τίποτα στους άτυχους.
Ο λόγος; Από φέτος που η Ελλάδα έδωσε ύστερα από μακρά περίοδο χάριτος, στην Κομισιόν τους δασικούς χάρτες με τα βοσκοτόπια και πλέον κάθε κατεργάρης μπήκε στον πάγκο του. Οι εκτάσεις υπολείπονται του ζωικού κεφαλαίου ως προς το δικαίωμα επιδότησης (10 στρέμματα ανά ζωική μονάδα (ΖΜ) απαιτούνται., όπου μια ΖΜ ισοδυναμεί με μια αγελάδα ή έξι αιγοπρόβατα) Όποιος λοιπόν κτηνοτρόφος καταχωρίστηκε στους εν λόγω χάρτες σε έκταση αμφισβητούμενη και βρέθηκε με καλλιέργεια μικρότερη των 20 στρεμμάτων αποκλείστηκε εντελώς από τη φετινή εξισωτική ενώ ψίχουλα (το 20%) έλαβαν και άλλες κατηγορίες άτυχων.
Μεταξύ αυτών και όσοι ενώ οι εκμεταλλεύσεις τους βρίσκονται σε ζώνη επιλέξιμη , οι ίδιοι διαμένουν σε αστικά κέντρα (π.χ. το Κιλκίς που δεν είναι επιλέξιμο)
Πανελλαδικά οι παραγωγοί με έλλειμμα βοσκήσιμης έκτασης ανέρχονται σε 7.500 και όπως προαναφέραμε ένα μεγάλο ποσοστό εξ αυτών (περί το 20%) βρίσκονται στα όρια του ν. Κιλκίς. Το τραγικό και συνάμα δηλωτικό του μπάχαλου που ισχύει με το όλο καθεστώς κατανομής των βοσκήσιμων εκτάσεων είναι η επιμέρους κατανομή των πληττόμενων παραγωγών. Με τους κτηνοτρόφους των Κρουσίων να είναι έξαλλοι αφού ενώ ζουν στην περιοχή με τους περισσότερους βοσκότοπούς, εν τούτοις είναι στα Κρούσια που εμφανίζεται το υψηλότερο ποσοστό «κομμένων» από την εξισωτική.
Την περασμένη Τρίτη οργανώθηκαν δυο συσκέψεις στο Κιλκίς, μια με στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ – στα γραφεία της Θεσσαλονίκης κατέφυγαν πολλοί πληγέντες για να διαμαρτυρηθούν- παρουσία εκπροσώπων κτηνοτρόφων και του βουλευτή Γ. Γεωργαντά και το μεσημέρι της ίδιας ημέρας σε μαζικότερη εκδήλωση στο συνεδριακό κέντρο Κιλκίς με την παρουσία των βουλευτών Γ. Γεωργαντά και Ειρ. Αγαθοπούλου, του δημάρχου Ευάγγελου Μπαλάσκα και στελεχών του οργανισμού.
Οι φωνές και ενίοτε η ένταση μεγάλη, οι κ. Γεωργαντάς και Μπαλάσκας παρουσίασαν τις διαστάσεις του προβλήματος, γνωστού άλλωστε από την κατ’ έτος εμφάνισή του και δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι θα καταβληθεί πάσα δυνατή προσπάθεια για την υπέρβασή του.
Οι λύσεις είναι δυο: Η πρώτη και βραχυπρόθεσμη είναι να ακολουθήσει η κυβέρνηση την πεπατημένη, την «αερομεταφορά» εκτάσεων από άλλους νομούς με εκατέρωθεν διευθετήσεις μπας και ξεγελάσουμε τους «κουτόφραγκους».
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επαναληφθεί και φέτος η «αεροδιακομιδή» των εκτάσεων για να σβήσει η «πολιτική φωτιά»
Αν ανιχνευθούν και σοβαροί άνθρωποι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενδέχεται να επιδιωχθεί η οριστική λύση στο πρόβλημα. Εξάλλου προ τεσσα΄ρων μηνών με πρωτοβουλία βουλευτών της Ν.Δ. μεταξύ των οποίων και του κ. Γεωργαντά, ψηφίστηκε τροπολογία σε νομοσχέδιο με το οποίο εξασφαλίζεται επαρκέστατη διεύρυνση των βοσκήσιμων εκτάσεων στην χώρα μας. Απαιτείται για την εφαρμογή της η συνεργασία των Π.Ε. με τα κατά τόπους δασαρχεία. Κι αν η εφαρμογή της ρύθμισης αυτής δεν προσχωρήσει στους αμέσως προσεχείς μήνες, τότε και του χρόνου θα έχουμε τα ίδια προβλήματα. Μπορεί επίσης η χώρα, αν στο υπουργείο εξευρεθούν και άλλοι σοβαροί άνθρωποι- να ζητήσει από την Κομισιόν, επικαλούμενη τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της, να ζητήσει τη της μετατροπής της ισχύουσας σχέσης 1 ΖΜ/ανά εκτάριο σε 1,5 ΖΜ/ανά εκτάριο. Λύσεις υπάρχουν πολλές. Δυστυχώς περισσότεροι αποδεικνύονται οι Μαυρογιαλούροι.
Ερώτηση
Επί του θέματος και της ανάγκης νε βρεθεί λύση κατέθεσαν στη Βουλή ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης 10 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας μεταξύ των οποίων και ο κ. Γεωργαντάς.
Στο σχετικό κείμενο αναφέρονται τα εξής:
Κύριε Υπουργέ.
Κατά την καταβολή της εξισωτικής ενίσχυσης των κτηνοτρόφων για το έτος 2013, παρατηρήθηκαν τεράστια προβλήματα που προκύπτουν από το γεγονός, ότι οι εκτάσεις που χρησιμοποιούσαν ως βοσκοτόπια για πολλά χρόνια οι κτηνοτρόφοι, δεν θεωρούνται πλέον επιλέξιμες, αφού με την κοινοτική νομοθεσία και το νέο σχέδιο δράσης της χώρας μας εάν το 20% της έκτασης καλύπτεται από θαμνώδη βλάστηση ( πουρνάρια κ. λ. π.), χαρακτηρίζονται ως δασική και άρα μη επιλέξιμη έκταση, γεγονός που αποκλείει πολλούς κτηνοτρόφους από την εξισωτική ενίσχυση.
Επειδή δεν ταυτοποιήθηκαν τα δικαιώματα με τα αντίστοιχα βοσκοτόπια, οι κτηνοτρόφοι μας δεν πήραν την ενίσχυση για τους βοσκοτόπους, με αποτέλεσμα να μπουν στους λογαριασμούς τους λίγες δεκάδες ευρώ. Ακόμη πρέπει να τονίσουμε, ότι τα χρήματα που διατέθηκαν ως πρώτη δόση της εξισωτικής αποζημίωσης, ήταν μόνο 60 εκατ. Για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων απαιτούνται πολύ περισσότερα.
Επειδή σε πολλές περιοχές της χώρας μας, όπως στους νομούς Θεσσαλονίκης, Πέλλας,Κιλκίς, Ευρυτανίας, Χαλκιδικής αλλά και στις υπόλοιπες ορεινές και ημιορεινές περιοχές της επικράτειας, όπου η κτηνοτροφία κυρίως αιγοπροβάτων αποτελεί την κύρια απασχόληση των κατοίκων, δεν υπάρχουν εκτάσεις για βοσκοτόπια όπως ορίζονται στη νέα νομοθεσία.
Επειδή η διακοπή της καταβολής της εξισωτικής ενίσχυσης θα οδηγήσει τις συγκεκριμένες κατηγορίες κτηνοτρόφων σε αφανισμό.
Επειδή η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΑΑΤ είχε διαβεβαιώσει τους κτηνοτρόφους ότι το θέμα των βοσκοτόπων είχε διευθετηθεί.
Ερωτάσθε κ Υπουργέ,
Α) Με τι μέτρα προτίθεστε να αντιμετωπίσετε και να ξεπέρασε το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε για τους κτηνοτρόφους της χώρας μας.
Β) Υπάρχουν τα χρήματα για την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης σε δεύτερη δόση προς τους δικαιούχους; Θα αναπληρωθεί το ποσόν που δεν αποδόθηκε στους κτηνοτρόφους;