Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2025, 12:03:15 μμ
Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2025 09:34

580.000 εισιτήρια μέχρι τα Θεοφάνια: Το "Υπάρχω" κατακτά τους θεατές

Γράφει ο Θεόδωρος Πασσαλίδης.

Πρ.βουλευτής

Παρακολούθησα με τη σύζυγο μου στον κινηματογράφο Ολύμπιόν στη Θεσσαλονίκη στην Πλατεία Αριστοτέλους το “Υπάρχω” για τη ζωή του Στέλιου Καζαντζίδη.

Η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη όπως σε όλους τους κινηματογράφους της χώρας μας. Μετά ακολούθησε και άλλη προβολή. Επί δυόμιση ώρες το κοινό παρακολουθούσε τη ζωή του Στέλιου Καζαντζίδη στην οθόνη με μεγάλη προσοχή και στο τέλος όρθιοί χειροκροτούσαν. Ο Χρήστος Μάστορας έκανε μια καλή ερμηνεία ως Στέλιος Καζαντζίδης. Στο πρώτο τετραήμερο προβολής του κόπηκαν 117.000 εισιτήρια και μέχρι την ημέρα των Θεοφανίων κόπηκαν 580.000 εισιτήρια. Προβλέπεται η ταινία να ξεπεράσει τα 1.000.000 εισιτήρια. Γιατί άραγε γεμίζουν ασφυκτικά όλοι οι κινηματογράφοι της χώρας μας; Για να παρακολουθήσουν τη ζωή του Στέλιου Καζαντζίδη; Πέρασαν απ’ τον θάνατο του 23 χρόνια (14/9/2001).Ο κόσμος δεν τον ξεχνάει. Ο Στέλιος δεν σπούδασε σε κανένα ωδείο, σε καμία σχολή. Η φύση τον προίκισε με σπάνια μοναδικά και ανεπανάληπτα φωνητικά προσόντα που φεύγουν στα ουράνια. Εάν ο Καζαντζίδης είχε την ανάλογή μουσική παιδεία θα μπορούσε να διαπρέψει με μεγάλη επιτυχία και σαν βαρύτονος όπερας στην παγκόσμια μουσική σκηνή όπως έγραψε κάποιος με εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία πάνω στο θέμα αυτό. Σπάνια χάρισε η φύση σε άτομο τέτοιο ταλέντο και μάλιστα με την καλύτερη άρθρωση της Ελληνικής γλώσσας στην ερμηνεία των τραγουδιών. Πολύ σπάνια ο θάνατος ενός ανθρώπου φαινόμενο, μοναδικό λαϊκού τραγουδιστή συγκινεί, συγκλονίζει και κεραυνοβολεί την ελληνική κοινωνία και τους απανταχού Έλληνες.

Ο Στέλιος Καζαντζίδης μαζί με τον πατέρα του Χαράλαμπο και τη μάνα του Γεσθημανή ζούσαν στο χωρίο Ροδώνα Κιλκίς. Ο πατέρας του ήταν χτίστης και στο διπλανό χωριό Καλλιρόη έχτισε το σχολείο και ο Στέλιος κουβαλούσε πέτρες. Βοηθούσε τον πατέρα του στο όργωμα στο θέρισμα στο αλώνισμα και στο τάισμα των ζωντανών. Μετά από τη Ροδώνα πήγε στα Πλατανάκια Σερρών. Στη συνέχεια έφυγαν οικογενειακώς στην Αθήνα στην Ν.Ιωνία. Σε ηλικία 17 ετών εργάστηκε σε Υφαντουργείο στη Ν.Ιωνία. Εκεί τραγουδούσε στα διαλείμματα της δουλειάς λαϊκά τραγούδια. Όλοι οι εργάτες σταμάτησαν για να του ακούν. Άρεσε πολύ στον διευθυντή του Υφαντουργείου και του δώρισε μια κιθάρα και με αυτήν μεγαλούργησε. Διακαής ήταν ο πόθος του Στελίου και της Μαρινέλλας να εμφανιστούν στην Κωνσταντινούπολη. Όταν πήγε έμαθε  6 τούρκικα τραγούδια και διασκεύασε την περίφημη ‘’Μανόλια’’. Στην Κωνσταντινούπολη ο Στέλιος το 1963 πήγε για δεύτερη φορά έδωσε παραστάσεις, ερχόταν καθημερινά να τον ακούσουν Έλληνες και Τούρκοι. Ο Στέλιος μάγεψε με τη φωνή του. Μάγεψέ και την πανέμορφη ηθοποιό Τουρκιάν Σοράι. Ο Στέλιος Καζαντζίδης συνέχισε τις συναυλίες στη Γερμανία Στουτγκάρδη, Κολωνία, Αμβούργο, Μαντχάιμ, Φρανκφούρτη και σε άλλα μέρη. Αποθέωση μεγάλη από τους ομογενείς. Όταν πήγαν οι Έλληνες στην Γερμανία πήραν μαζί τους την εικόνα της παναγίας και τη φωτογραφία του Στέλιου Καζαντζίδη. Το 1976 ο Στέλιος πέταξε για τη Ν.Υόρκη. Μετά πήγε στη Φλόριντα. Σκεφτόταν να ξεκινήσει τις συναυλίες σε όλη την Αμερική και Καναδά.

Η φωνή του Στέλιου Καζαντζίδη δεν θα σιγήσει ποτέ στη συνείδηση των Ελλήνων. Σπάνια χάρισε η φύση σε άνθρωπο τέτοιο ταλέντου μοναδικό στην ερμηνεία του λαϊκού τραγουδιού.  Οι θρύλοι, οι χαρισματικοί, τα μοναδικά ταλέντα της φύσης δεν ξεχνιούνται παραμένουν στην μνήμη όλων και στην ιστορία. Ήταν και είναι ένας και μοναδικός. Πολλές φορές όταν τραγουδούσε ο Στέλιος ηχολήπτης πάσχιζε να συμμαζέψει την ογκώδη φωνή του. Οι βελόνες στην ηχογράφηση χόρευαν τρελά. Έκανε αρκετούς αξιόλογους δίσκους, τραγουδούσε λαϊκά, δημοτικά, τουρκικά, τραγουδούσε και τα ποντιακά εκπληρώνοντας το μεγάλό χρέος του προς τους προγόνους του από την πλευρά του πατέρα του Χαράλαμπου που καταγόταν από την Ορτού του Πόντου.

 Ο Στέλιος Καζαντζίδης έλεγε ότι αγαπούσε τον Αγ. Κωνσταντίνο με το βουνό και τη θάλασσα διότι έμοιαζε με την Ορτού (Κοτύωρα) του Πόντου, τόπο καταγωγής του πατέρα του. Όταν βρεθήκαμε σε κοινή συνέντευξη με τη Βάσω, γυναίκα του Καζαντζίδη μου αφηγήθηκε πως αυτά που τραγουδούσε τα πίστευε και τραγουδούσε με τα πνευμόνια και τη φωνή του. Τρεις τέσσερις ώρες τραγουδούσε ψαρεύοντας στον Αγ. Κωνσταντίνο μαζί με τη Βάσω μέσα στη βάρκα του και τον άκουγε με απέραντο θαυμασμό. Έσκιζε τα κύματα με τη φωνή του και έλεγε τραγουδάω πρώτα για μένα, για τον εαυτό μου.

Με τη σύζυγο μου παρευρεθήκαμε στην κηδεία του στη Ελευσίνα, στην εκκλησιά του Αγ.Γεωργίου. Μετά τη νεκρώσιμη ακολουθία συνοδεύσαμε με χιλιάδες λαό το Στέλιο στην τελευταία κατοικία του στο νεκροταφείο της πόλης, όπου ετάφη δίπλα στη μάνα του Γεσθημανή που τόσο πολύ αγαπούσε.

Η Ελλάδα θρηνούσε το αηδόνι τον κορυφαίο Έλληνα τραγουδιστή. Ο Στέλιος θα μπορούσε να ήταν πάμπλουτος και πέθανε φτωχός. Η κηδεία του θα μπορούσε να γίνει στη μητρόπολη Αθηνών και η ταφή του στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών όπως έλεγαν πολλοί. Επίσης για τον Καζαντζίδη μίλησαν με τα πλέον θερμά λόγια η Χάρις Αλέξιου, ο Παύλος Γεραμάνης, η Καίτη Γκρέυ, ο Θοδωρής Δερβενιώτης, η Λίτσα Διαμάντη, ο Ανδρέας Καϊάφας, η Μαρινέλλα, ο Νταλάρας, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Θανάσης Πολυκανδριώτης, ο Τάκης Σούκας, ο Πασχάλης Τερζής, η Μαρία Φαραντούρη, ο Μάνος Χατζηδάκης. Κάνεις δεν αμφισβήτησε το μεγάλο του ταλέντο, όταν βλέπαμε την αφρόκρεμα των στιχουργών, των συνθετών, των τραγουδιστών να αναγνωρίζουν το ταλέντο του Στέλιου Καζαντζίδη λες και θεϊκό χέρι του κέντησε τις φωνητικές του χορδές.

 Όσες φορές εμφανίστηκε στην τηλεόραση σταματούσαν τα πάντα. Είχε τη μεγαλύτερη ακροαματικότητα και τηλεθέαση από οποιοδήποτε άλλο καλλιτέχνη. Ήταν ελάχιστη αυτοί που κυκλοφορούσαν στου δρόμους. Όσο περνούσαν τα χρόνια η φωνή του γινόταν πιο γλυκιά πιο μελωδική πιο ωραία και ελκυστική. Μετά το θάνατο του στους περισσότερους νομούς της χώρας δημιουργήθηκαν Σύλλογοι φίλων Καζαντζίδη. Τα τραγούδια του γινόταν χρυσά σε μια μέρα. Ήταν ο τραγουδιστής που τα τραγούδια του έβγαιναν από το στόμα του με μεγάλη ευκολία. Ήταν ο τραγουδιστής που υποκλίθηκαν όλοι στο όνομα του ως καλλιτέχνη μικροί και μεγάλοι. Ο Μίκης Θοδωράκης, Ο Βασίλης Τσιτσάνης ο Γιώργος Ζαμπέτας ο Άκης Πάνου, ο Μάνος Λοϊζος, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Μάνος Χατζιδάκης. Κανένας τραγουδιστής δεν αμφισβήτησε το μεγάλό του ταλέντο o Frank Sinatra είπε εάν ο Στέλιος Καζαντζίδης είχε κάνει καριέρα στην Αμερική θα είχε μεγαλύτερη φήμη από μένα. Όλα αυτά που γράφονται για τον Στέλιο Καζαντζίδη δεν έχουν στοιχεία υπερβολής, άλλα βρίσκονται στα όρια της πραγματικότητας. Λίγο πριν  κλονιστεί η υγεία του Στέλιου Καζαντζίδη έγινε η συνάντηση με τη Μαρινέλλα στον Αγ. Κωνσταντίνο για να τραγουδήσουν πάλι μαζί. Ο θάνατος του ματαίωσε τη συμφωνία. Να γιατί γεμίζουν ασφυκτικά όλοι οι κινηματογράφοι της χώρας μας για να παρακολουθήσουν τη ζωή του Στέλιου Καζαντζίδη. Να γιατί το πρώτο τετραήμερο προβολής κόπηκαν 117.000 εισιτήριά. και μέχρι την ημέρα των Θεοφανίων κόπηκαν 580000 εισιτήρια και προβλέπεται η ταινία να ξεπεράσει τα 1.000.000 εισιτήρια.

Η ταινία για τη ζωή του Στέλιου Καζαντζίδη εντυπωσίασε και συγκίνησε τους θεατές!