Στη διάρκεια του Ιταλοαυστριακού πολέμου [1859]συνέβη ο Ερρίκος Ντυνάν να είναι παρών στο τέλος της μάχης του «Σολφερίνου», μικρής πόλης στη Λομβαρδία της Ιταλίας, όπου παρακολούθησε τη νοσηλεία των τραυματιών του πολέμου.
Επιστρέφοντας στη Γενεύη, περιέγραψε τις φρικαλεότητες που αντίκρισε στο πεδίο της μάχης , στο έργο του «Αναμνήσεις του Σολφερίνου» και τόση ήταν η εντύπωση που προκάλεσε το βιβλίο του, ώστε το 1863 να συγκληθεί Διεθνής Διάσκεψη στη Γενεύη για τη σύναψη διεθνούς σύμβασης για την περίθαλψη τραυματιών .Ένα χρόνο μετά, το 1864 ιδρύθηκε ο Ερυθρός Σταυρός.
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ιδρύθηκε στις 10 Ιουνίου 1877,με πρωτοβουλία της Βασίλισσας Όλγας-συζύγου του Βασιλιά Γεωργίου Α- και με πρώτο πρόεδρο το Μάρκο Ρενιέρη, νομικό και λόγιο του 19ου αιώνα.
Ο Ερυθρός Σταυρός είναι ένα κίνημα αλτρουιστικής προσφοράς χωρίς σύνορα και εν καιρώ πολέμου και εν καιρώ ειρήνης, με στόχο να παρέχει φροντίδα και συμπαράσταση στον άνθρωπο χωρίς Πολιτισμική ή Εθνική διάκριση.
Η ανθρωπιστική του δραστηριότητα επεκτάθηκε παγκοσμίως, με σταδιακή συμμετοχή όλο και περισσότερων χωρών, πρεσβεύοντας τον Ανθρωπισμό , την Αμεροληψία, την Ουδετερότητα, την Ανεξαρτησία, τον Εθελοντισμό, την Ενότητα, και την Παγκοσμιότητα.
Το έμβλημα του Ερυθρού σταυρού σε λευκό φόντο δημιουργήθηκε για να διασφαλίσει την προστασία εκείνων που τραυματίζονται στον πόλεμο και εκείνων που τους φροντίζουν και καθιερώθηκε από τη σύμβαση της Γενεύης το 1864.
Οι τομείς του Ερυθρού Σταυρού είναι:
-Ο Τομέας Νοσηλευτικής, ο οποίος ιδρύθηκε το 1878 με προτεραιότητα την εκπαίδευση των σπουδαστών του κινήματος του Ερυθρού Σταυρού κατόπιν εξάμηνης κλινικής πρακτικής άσκησης για την κοινοτική νοσηλευτική στις υπηρεσίες του τομέα.
-Ο Τομέας Κοινωνικής Πρόνοιας
-Ο Τομέας Σαμαρειτών Διασωστών & Ναυαγωστών
-Ο Τομέας Οργανωσιακής Ανάπτυξης και προγραμμάτων Ε.Ε.Σ
Οι δε επιμέρους δράσεις του Ερυθρού Σταυρού είναι:
-Κινητοποίηση και παροχή βοήθειας σε ακραία καιρικά φαινόμενα και καταστροφές.
-Παροχή Πρώτων βοηθειών σε κάθε είδους διοργάνωση
-Δραστηριοποίηση κατά τη διάρκεια μεγάλων εξόδων σε οδικούς άξονες.
-Άμεση κινητοποίηση σε περιπτώσεις φυσικής καταστροφής
-Υποδοχή κάθε μεταναστευτικού ρεύματος
-Στελέχωση παράκτιων σταθμών πρώτων βοηθειών
-Διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων
-Οργάνωση δενδροφυτεύσεων ,καθαριότητας ακτών.
Ο Ερυθρός Σταυρός δραστηριοποιείται επίσης και στον τομέα κοινωνικής Πρόνοιας Ε.Ε.Σ με εμφανή ανθρωπιστική δράση, όπως τη βοήθεια στο σπίτι και την παροχή βοήθειας σε οικογένειες με οικονομικά προβλήματα.
Πολύ σημαντική είναι επίσης και η δράση του Ερυθρού Σταυρού στην κλιματική αλλαγή που βιώνει ο πλανήτης, με ενεργή τη Διεύθυνση Κλιματικής Αλλαγής, που στόχο έχει να ενεργοποιήσει τους πολίτες ν΄ αναλάβουν ανθρωπιστική δράση εν όψει των επιπτώσεων που κλιματικά επηρεάζουν τη Γη .
Μπορούμε και εμείς να γίνουμε μέλη του Ερυθρού Σταυρού, δηλαδή μέρος αυτής της παγκόσμιας ένδειξης αγάπης - που στόχο και κέντρο έχει την παροχή βοήθειας στον άνθρωπο, μία κίνηση που θα μας γεμίσει εσωτερικά, γιατί όταν προσφέρουμε με αγάπη νιώθουμε αγαλλίαση και επιπλέον θα αισθανόμαστε και πιο δυνατοί σαν κοινωνία καθώς ενισχύουμε τον κύκλο βοήθειας που τελικά θα επιστρέψει σ’ εμάς. Μπορούμε επίσης να συνεισφέρουμε και οικονομικά, καταθέτοντας ανάλογα με τις δυνατότητές μας ένα ποσό στον λογαριασμό της
Τράπεζας Eurobank Εργασίας Α.Ε. Αρ. Λογαριασμού 0026,0240,31,0200873616
ΙΒΑΝ : GR0502602400000310200879616 , SWIFT CODE : ERBKGRAA
Ο Ερυθρός Σταυρός, παράρτημα Κιλκίς δίνει επίσης ένα εντονότατο κοινωνικό παρόν, με πολυποίκιλες δραστηριότητες, ανάμεσα στις οποίες είναι και Αιμοδοσία. Το Σάββατο μάλιστα 10 Δεκεμβρίου 2022, στη ΛΑΦ ΚΙΛΚΙΣ έλαβε χώρα μια παρόμοια δράση, με μεγάλη συμμετοχή αιμοδοτών, πράγμα που ενθουσίασε του ιθύνοντες του Ερυθρού Σταυρού Κιλκίς.
Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2022 18:41
Ερυθρός Σταυρός: Το Διεθνές κίνημα της άνευ όρων Προσφοράς στον Άνθρωπο
Γράφει η Αναστασία Θεοδωρίδου.
Ακούγοντας τις λέξεις «Ερυθρός Σταυρός» στο νου αυτόματα έρχεται το όνομα του ιδρυτή του : Ερρίκος Ντυνάν .Ο Ερρίκος Ντυνάν [Jean -Henri Dunant 1828-1910] ήταν Ελβετός συγγραφέας και βαθιά φιλάνθρωπος, στοιχείο που διέκρινε όλα τα μέλη της Καλβινιστικής οικογένειάς του.