Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου 2025, 8:01:59 πμ
Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2010 17:47

Ηλίας Αβραμίδης : Από τους δασκάλους, καλό καλοκαίρι

ilias_abramidisΑπό τους δασκάλους, καλό καλοκαίρι.
Είναι φανερό ότι εδώ και μερικούς μήνες η κοινωνία βράζει, λόγω της οικονομικής κατάρρευσης και των αποκαλύψεων  διαφθοράς στην χώρα. Σε αυτό το άσχημο κλίμα που εντείνει την ανασφάλεια,  μια ομάδα εργαζομένων που αποκαλούνται και λειτουργοί,  οι δάσκαλοι, φαίνεται να μην αντιλαμβάνονται τα σημεία των καιρών. Εργαζόμενοι περίπου 20 ώρες την εβδομάδα και έχοντας 3 μήνες διακοπές το καλοκαίρι που αρχίζουν από την 16η  Ιουνίου, ο σύλλογος τους  στο Κιλκίς συγκάλεσε την γενική του συνέλευση την 9η Ιουνίου, κλείνοντας τα σχολεία 4 εργάσιμες ημέρες πριν τη λήξη των μαθημάτων.
Ποιος είναι ο αντίκτυπος της πράξης τους; Πλην της ούτως ή άλλως  ελλιπούς παρεχόμενης γνώσης, δεκάδες γονείς, ειδικά εργαζόμενες γυναίκες, αναγκάζονται να λείψουν από την εργασία τους για να κρατήσουν τα παιδιά τους, είτε επιτάσσουν  γιαγιάδες – παππούδες – συγγενείς – φίλους κλπ. Αποτέλεσμα;  Αποδιοργανώνεται η  καθημερινότητα και των ιδίων των γονέων που έχουν μικρά παιδιά και πολλές φορές των μικρών επιχειρήσεων που στερούνται εκτάκτως το προσωπικό αυτής της κατηγορίας.
Και αυτή η ιστορία επαναλαμβάνεται τουλάχιστον 4 φορές ετησίως – πάντα σε εργάσιμες ώρες σε βάρος των μαθημάτων και για άλλους λόγους πλην των συνδικαλιστικών, όπως είναι η επιμόρφωση.
Όλοι λίγο πολύ καταγγέλλουμε το χάλι στο οποίο περιήλθε ότι σχετίζεται με τις δημόσιες υποδομές και παροχές. Πολλές φορές όμως αποφεύγουμε να διερευνήσουμε τι κρύβεται κάτω από το χαλί. Έτσι δεχόμαστε μεμψίμοιρα μια πραγματικότητα χωρίς την παραμικρή αντίδραση, συμβάλλοντας εμμέσως στη διαιώνισή της.
Επειδή ως εργαζόμενος,  ως  γονέας και ως υπεύθυνος μιας επιχείρησης που αποδιοργανώνεται αυτές τις ημέρες, δεν συναινώ σε τέτοιες περίεργες πρακτικές, κάποια στιγμή σκέφτηκα ότι μπορεί ως χώρα να είμαστε σκορποχώρι, αλλά δεν μπορεί να αυτοχειριαζόμαστε διαχρονικά σε τέτοιο βαθμό. Ζήτησα λοιπόν από την πρωτοβάθμια διεύθυνση εκπαίδευσης νομού Κιλκίς να μάθω ποιος είναι ο νόμος που πρεσβεύει  ότι τα συνδικαλιστικά καθήκοντα των διδασκάλων  και η επιμόρφωση θα ασκούνται σε βάρος των μαθημάτων.
Από την άμεση ανταπόκριση και αποστολή με φαξ του σχετικού έγγραφου  διαπίστωσα τα εξής:
Η απόφαση λαμβάνεται τοπικά, από την διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Κιλκίς, με βάση μια απόφαση του  υπουργού παιδείας  του έτους  2000 με την οποία μεταβιβάζονται δικαιώματα υπογραφής στις κατά τόπους διευθύνσεις. (δίδαγμα: πολλές φορές η αποκέντρωση φέρει αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα).
Από τα  69 μεταβιβαζόμενα δικαιώματα, το με αριθμό 48 αναφέρεται σε νόμιμες συνδικαλιστικές άδειες, σε εφαρμογή της παραγράφου 2 του άρθρου 17 του νόμου 1264/82 «περί συνδικαλισμού» του οποίου η επίκληση γίνεται στο έγγραφο που απέστειλε η πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Από την ανάγνωση του νόμου είναι φανερό ότι αναφέρεται σε εκλεγμένα όργανα εργατικών συλλόγων, δηλαδή σε μέλη διοικητικών συμβουλίων  - αντιπροσώπους σε ομοσπονδίες κλπ.. Στηριζόμενοι λοιπόν  σε αυτή την παροχή που ισχύει λίγο πολύ σε όλους τους εκπροσώπους εργατικών συλλόγων, οι εδώ διευθύνοντες τη διεύρυναν και συμπεριέλαβαν όλους τους δασκάλους.
Χωρίς δε να υπάρχει επείγουσα ανάγκη,  αποφασίστηκε η σύγκληση γενικής συνέλευσης  μόλις 4 εργάσιμες ημέρες πριν το κλείσιμο των σχολείων, ενώ θα ακολουθήσουν 3 μήνες καλοκαιρινών αδειών από την 16η Ιουνίου.  Πολύ απλά, ενώ  ο κλάδος έχει κατοχυρώσει 4 μήνες άδειας, σε αυτές προσθέτει και τις συνδικαλιστικές - επιμόρφωσης κλπ.
Τεχνηέντως δε υπεκφεύγουν από τα νομικά κωλύματα γράφοντας στο αποσταλέν στα μέλη τους κείμενο ότι όσοι δεν προσέλθουν στη γενική συνέλευση θα πρέπει να είναι στις αίθουσες διδασκαλίας κλπ.
Στην πραγματικότητα σε όλα τα σχολεία διανεμήθηκε γραπτή ανακοίνωση τις προηγούμενες ημέρες με την οποία γνωστοποιείται στους γονείς ότι τη συγκεκριμένη ημέρα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά.
Αποτέλεσμα; Η μεγάλη πλειοψηφία συμπολιτών μας θα προσπαθεί να εξασφαλίσει τη φροντίδα των παιδιών  και οι ίδιοι θα πάνε για ένα δίωρο στο εργατικό κέντρο για το θεαθήναι και μετά στη Μαρτίου για καφέ. Από εβδομάδα, άντε γεια και καλό καλοκαίρι.
Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα στην παραπαίουσα χώρα μας. Όπου η εργασία εκλήφθηκε ως λειτούργημα έγιναν οι μεγαλύτερες λαθροχειρίες. Με αυτά και με τα άλλα  οδηγούμαστε ως πολίτες αυτής της χώρας σε αυτό που αποκαλείται ελεγχόμενη χρεωκοπία. Θα παραδοθούμε αμαχητί; Σωπαίνοντας;
Από τα παραπάνω ΕΞAIΡΏ  (ο τόνος στο ωμέγα) τους πολλούς φίλους δασκάλους που έχω και δεν συμφωνούν με αυτή την τακτική. Εξάλλου από όσο γνωρίζω κανένας τους δεν ανήκει στον κομματικό στρατό των συνδικαλιστών.
Κάθε αντίλογος ευπρόσδεκτος.  email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ:
1. Αριθ. ΣΤ5/56/13.11.00 (ΦΕΚ 1409 Β΄)
Μεταβίβαση δικαιώματος υπογραφής «με εντολή Υπουργού» στους Προϊσταμένους των Δ/νσεων και Γραφείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Νομών και Νομαρχιών.
Αριθμός 48: Χορήγηση των νομίμων συνδικαλιστικών αδειών για συμμετοχή εκπαιδευτικών στις Γενικές Συνελεύσεις των συλλόγων τους (άρθρο 3 παρ. 1 του Ν. 1235/82 και του Ν. 1264/82).

2. Νόμος 1264/82, Άρθρο: 17 ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ: Παράγραφος 2:
Ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να παρέχει: α) Στα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της πιό αντιπροσωπευτικής τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης άδεια απουσίας όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους. β) Στα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των πιό αντιπροσωπευτικών δευτεροβαθμίων οργανώσεων άδεια απουσίας έως 9 μέρες το μήνα και έως 15 για τον Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Γεν. Γραμματέα και Ταμία. γ) Στους Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Γενικό Γραμματέα των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων άδεια απουσίας έως 5 μέρες το μήνα άν τα μέλη τους είναι 500 και πάνω, και ως τρείς μέρες αν είναι λιγότερα. δ) Στους αντιπροσώπους στις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις άδεια απουσίας για όλη τη διάρκεια συνεδρίων που συμμετέχουν.