Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2025, 10:37:18 πμ
Πέμπτη, 06 Απριλίου 2017 20:28

Ο Απρίλης και τα σημάδια του στην Ιστορία

Του Αντώνη Παπαζογλου. 

 

Απρίλιος, ένας μήνας με Ιστορία Αυτές τις ημέρες διανύουμε το δεύτερο μήνα της Άνοιξης, τον Απρίλιο, ένα μήνα στον οποίο τοποθετείται πλήθος γεγονότων και ημερομηνιών που αποτυπώθηκαν με έντονα γράμματα στις σελίδες της Ιστορίας. Η λέξη Απρίλιος οφείλει την προέλευση της στη λατινική λέξη Aprillis, από το ρήμα aperire που σημαίνει «ανοίγω», καθώς «ανοίγει» ο καιρός και παγιώνεται η Άνοιξη. Ας δούμε λοιπόν, μερικές σημαντικές επετείους αυτού του μήνα, το υπόβαθρο των οποίων έφεραν την «Άνοιξη» στον κόσμο και μία που επανέφερε το «Χειμώνα».


1 Απριλίου. Η Κύπρος μετά την κατάκτηση της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1571 είχε γίνει αγγλική κτήση το 1878 με τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης. Στις 1 Απριλίου του 1955 ξεκίνησε επισήμως ο απελευθερωτικός αγώνας από την Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ) των Ελλήνων της Κύπρου με όραμα την ελευθερία από τη Βρετανική κυριαρχία, την εθνική αυτοδιάθεση και ένωση με την Ελλάδα. Εξέλιξη λογική καθώς το δημοψήφισμα που είχε διενεργηθεί λίγα χρόνια νωρίτερα, καταδείκνυε άσβεστη την επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων του νησιού για ένωση με την Ελλάδα. Μαζική κινητοποίηση την τετραετία 1955-1959 με ένοπλο αγώνα και διαδηλώσεις. Μετά τις ηρωικές προσπάθειες των Ελλήνων της Κύπρου και την εμπλοκή της διεθνούς πολιτικής κατοχυρώθηκε η ανεξαρτησία της Κύπρου το 1959, όχι όμως και η ένωση με την Ελλάδα..
6 Απριλίου. Ο θεσμός των Ολυμπιακών Αγώνων ξεκίνησε επίσημα το 776 π.Χ. στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Ολυμπία προς τιμήν του θεού Δία και ο νικητής λάμβανε ως έπαθλο ένα στεφάνι από κλαδί ελιάς αν και το μεγαλύτερο έπαθλο ήταν η δόξα και η ευρεία κοινωνική εκτίμηση που θα έχαιρε από δω και στο εξής. Οι αγώνες αποτελούσαν αφορμή για εκεχειρία μεταξύ των πόλεων-κρατών. Το 393 μ.Χ θεωρούμενοι ως παγανιστική γιορτή απαγορεύτηκαν από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο. Όμως, στις 6 Απριλίου του 1896 πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα και έτσι η αναβίωση των αγώνων, του ολυμπισμού και της συνάντησης των εθνών ήταν και πάλι γεγονός.
 12 Απριλίου. Οι άνθρωποι καθ΄όλη τη διάρκεια της Ιστορίας κοίταζαν ψηλά στον ουρανό και ονειρεύονταν να ταξιδέψουν σε νέους κόσμους πέρα από τη Γη. Ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα και εκκίνησε στην πράξη το παραπάνω όνειρο, ήταν ο Γιούρι Αλεξέγιεβιτς Γκαγκάριν. Στην πρώτη επανδρωμένη διαστημική πτήση, έφτασε έξω από την ατμόσφαιρα της Γης και επέστρεψε μετά από 67 λεπτά τροχιάς, ενώ οι περισσότεροι θεωρούσαν πως δε θα επιβίωνε. Πίσω στον πλανήτη μας έγινε ήρωας. Ήταν 12 Απριλίου του 1961.
15 Απριλίου. Μία από τις σημαντικότερες μορφές της Αναγέννησης και της ανθρώπινης Ιστορίας, ήταν αναμφισβήτητα ο Ιταλός Λεονάρντο Ντα Βίντσι που γεννήθηκε στις 15 Απριλίου του 1452 στο Βίντσι της Τοσκάνης. Εκτός των άλλων, αποτέλεσε κλασικό παράδειγμα ενός homo universalis, δηλαδή συνολικού από άποψη γνώσεων και δραστηριότητας ανθρώπου, μιας και υπήρξε αρχιτέκτονας, μουσικός, ζωγράφος, γλύπτης, μηχανικός, εφευρέτης, ανατόμος. Δηλαδή καλλιτέχνης και  επιστήμονας. Δύο από τα σημαντικότερα έργα του, ο πίνακας Μόνα Λίζα ( που απεικονίζει μια γυναίκα με αινιγματικό χαμόγελο) και ο Μυστικός Δείπνος ( που απεικονίζει το τελευταίο δείπνο του Χριστού με τους μαθητές του πριν τη Σταύρωση και την Ανάσταση). 24 Απριλίου.
Η 24η Απριλίου του 1915 αποτελεί επίσημα τη συμβολική έναρξη μιας από τις πιο αιματηρές ιστορίες της σύγχρονης εποχής, και συγκεκριμένα της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Όλα ξεκίνησαν με τις φυλακίσεις της ηγεσίας της Αρμενικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης και τους εκατοντάδες απαγχονισμούς Αρμενίων της Πόλης. Δυτικές πηγές τοποθετούν τον αριθμό των νεκρών στο 1.500.000. Η Τουρκία αρνείται την ύπαρξη γενοκτονίας και ισχυρίζεται ότι πραγματοποιήθηκε ένας βίαιος εκτοπισμός του αρμένικου πληθυσμού, όμως πλήθος κρατών αναγνωρίζουν επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, και αποτίνουν φόρο τιμής στα θύματα. Μέσα από όλες αυτές τις σημαντικές ημερομηνίες του Απριλίου και την ιστορία τους μαθαίνουμε το φως και, σε κάποιες περιπτώσεις, το σκοτάδι του παρελθόντος και ζώντας τις επετείους τους βρίσκουμε την κατάλληλη αφορμή για έρευνα και έμπνευση στη ζωή μας! «Φως της αλήθειας, μάρτυρας των καιρών, δάσκαλος της ζωής είναι η Ιστορία» Κικέρων.