«Ελπίζω να δω τα Μάρμαρα πίσω στην Αθήνα προτού πεθάνω. Αν όμως έρθουν αργότερα, εγώ θα ξαναγεννηθώ» είχε πει η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη. Μεγάλη εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός της μεταστροφής των Times, του Λονδίνου, που τάσσονται μετά από σχεδόν 50 χρόνια υπέρ της επιστροφής και επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, τονίζοντας ότι η Ελληνική Κληρονομιά πρέπει να ενωθεί. Σε δήλωσή του στη βρετανική εφημερίδα The Telegraph, με αφορμή το δημοσίευμα των Times, ο Έλληνας πρωθυπουργός κος. Κυριάκος Κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «οικοδομείται δυναμική για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα» Είναι μεγάλη ιστορία η επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα τον Ιερό Βράχο των Αθηνών και το Μουσείο της Ακρόπολης.
Οι ενεργητικές πολιτικές του Υπουργείου Πολιτισμού τις οποίες έχουν θέσει σε απόλυτη προτεραιότητα τον Πολιτισμό και την Ιστορία της χώρας μας, δικαιώνονται και αποδίδουν απτά αποτελέσματα για τη για τη θετική έκβαση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας. Αυτές οι πολιτικές αποτελούν και την καλύτερη απόδειξη του προοδευτικού στίγματος της συνολικής πολιτικής που έχει η κυβέρνηση στον τομέα της διπλωματίας σε μία υπόθεση πολιτική και ηθική. Οι εν λόγω δηλώσεις μας κάνουν να νιώθουμε υπερήφανους και δικαιωμένους αλλά εγείρονται πολλά ερωτήματα ταυτοχρόνως: Αν επιστραφούν τα Γλυπτά, θα παραδεχτεί η Βρετανική Κυβέρνηση που τα είχε στην κατοχή της σχεδόν δύο αιώνες, ότι εκλάπησαν από τον Έλγιν, ο οποίος ως μόνο στόχο είχε την υποτίμηση της ιστορίας και του πολιτισμού της Ελλάδας; Δικαιούται η Ελλάδα να απαιτήσει αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη δύο αιώνων από τη στέρηση της εκμετάλλευσής τους, καθώς και τόκους επί του διαφυγόντος κέρδους από την ημερομηνία επέλευσης της κλοπής των Μαρμάρων; Δικαιούμαστε αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη και για την προσβολή που υπέστη ο Πολιτισμός και η Ιστορία μας; Δικαιούμαστε να απαιτήσουμε αποζημίωση προς αποκατάσταση της ζημίας που υπέστησαν τα Γλυπτά από ακατάλληλο καθαρισμό στο Βρετανικό Μουσείο; Πίεση διαρκείας σε πολλά επίπεδα για αμοιβαία αποδεκτή λύση.
Οι πληροφορίες δείχνουν προς έντονες παρασκηνιακές κινήσεις και πολλαπλές ελληνοβρετανικές επαφές το προηγούμενο και επόμενο διάστημα, χωρίς κατά τις ίδιες πηγές, να αποκλείεται και μια προσπάθεια για στοχευόμενες καμπάνιες με αποδέκτη πρωτίστως την κοινή γνώμη εκτός ελληνικών συνόρων. Οι δράσεις έχουν χαρακτήρα και επίσημο αλλά και λόμπι. Εξάλλου ένα από τα σημεία που βοηθά την αναζήτηση από την ελληνική κυβέρνηση περισσότερων ερεισμάτων στη βρετανική κοινωνία είναι η υποστήριξη που ήδη βλέπει να καταγράφεται δημοσκοπικά στο αίτημα επαναπατρισμού των Μαρμάρων. Και προφανώς η στρατηγική πίεσης του Μεγ. Μαξίμου εντείνεται με φόντο την τελευταία απόφαση της UNESCO που προκρίνει ευθέως διακυβερνητικό διάλογο.
Στόχος είναι να τροφοδοτείται με κάθε τρόπο η δυναμική που, κατά τον Πρωθυπουργό, χτίζεται για την προοπτική επαναπατρισμού των Γλυπτών, των Μαρμάρων. Το ζήτημα δεν είναι Αριστερό, Κεντρώο ή Δεξιό, είναι Πανεθνικό. Κλείνοντας… Η ουσία είναι μοναδικής φύσης. Ρεαλιστική και Εθνική. Δυνατός Πολιτισμός – Ισχυρή Ελλάδα!