Τον εμβληματικό λόφο, που κοσμούσαν ήδη το ανοιχτό θέατρο, το αναψυκτήριο, ο φερώνυμος μεταβυζαντινός ναός στην κορυφή, το σύμβολο της πόλης, ενώ στα σπλάχνα του βρίσκονταν το επισκέψιμο μοναδικό σπήλαιο Κιλκίς.
Πρόθεση των εμπνευστών της πρότασης ήταν εκτός από τον εμβληματική εικόνα του Λόφου ως φυσικό τοπίο, ο εμπλουτισμός του με γλυπτά έργα και συμπλέγματα τέχνης από ανθεκτικά υλικά. Διότι ως έλεγαν η παρουσία της τέχνης στον Λόφο, εκτός από τουριστικό αξιοθέατο (που πρέπει να αφορά έναν Δήμο σαν το Κιλκίς), αποτελεί ένα όργανο μνήμης και αναπαράστασης ιδεών. Η υλοποίηση της πρότασης θα μπορούσε να αποτελέσει έναν πολύ καλό τρόπο απόλαυσης της τέχνης από τα παιδιά, αλλά και τους μεγάλους στην ηλικία, κάτω από το φως της ημέρας, όλες τις εποχές του χρόνου, καλοκαίρι και χειμώνα, ακόμη και με χιόνια! Ακόμη τόνιζαν οι φιλότεχνοι συμπολίτες μας, ένα τέτοιο πάρκο μπορεί να έχει κοινωνική διάσταση, γιατί όπως έλεγαν, μια όμορφη πόλη, δημιουργεί ωραίους ανθρώπους και γιατί όχι να έχει ακόμη και οικονομική πλευρά.
Εμείς αποδεχθήκαμε και υιοθετήσαμε κατ’ αρχήν την πρόταση, γιατί είδαμε, εκτός των άλλων, ότι μπορεί να προστεθεί στα ενδιαφέροντα τουριστικά αξιοθέατα της πόλης.
Την ιδέα ίδρυσης στον Λόφο Πάρκου Γλυπτών, καλλιτεχνικών συμπλεγμάτων και συνθέσεων από μάρμαρο και διάφορα άλλα ανθεκτικά υλικά, υποστήριξε θερμά η δυναμική πρόεδρος της ‘’ΤΕΧΝΗΣ’’ Κιλκίς αείμνηστη Κική Παπαδοπούλου… Επέκτεινε μάλιστα η ‘’ανεξάντλητη’’ σε ιδέες και έργα περί τα καλλιτεχνικά συμπολίτις μας Κική, την ιδέα να διευρυνθεί η πρόταση με συμμετοχή καλλιτεχνών όμορων χωρών και να ονομαστεί ‘’Βαλκανικό Πάρκο Γλυπτών Κιλκίς’’, ή κάτι ανάλογο, κατά το προηγούμενο πρότυπο των ‘’Βαλκάνιων Ζωγράφων της Ειδομένης’’ από την ‘αλησμόνητη’ ‘’Αγορά’’ του Κιλκίς*…
Η εντυπωσιακή πρόταση των συμπολιτών μας δεν είχε συνέχεια μετά την μετ’ ολίγον λήξη της θητείας μας στην δημοτική αρχή και έκτοτε παραμένει αναξιοποίητη και από τους διαδόχους μας στα συρτάρια του δήμου.
Επανερχόμαστε τώρα και καταθέτουμε την πρόταση, ότι μπορεί, χωρίς ιδιαίτερες δαπάνες, να εγκατασταθεί Πάρκο Γλυπτών ως πρώτη επιλογή στον περιφραγμένο χώρο όπισθεν και πέριξ του ανοιχτού θεάτρου, κατά το πρότυπο των ιστορικών γλυπτών στο Πεδίο του Άρεως της Αθήνας, ή τα διάφορα ‘’Σέντραλ Παρκ’’ πλατειών και αλσών Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών πόλεων, αλλά και Ελληνικών όπως Δράμας, Σουρωτής, ή της Αγίας Νάπας Κύπρου!
Κάποιος άλλος θα πει, να στηθούν οι επιλεγμένες καλλιτεχνικές συνθέσεις κατά μήκος και εκατέρωθεν της ελικοειδούς ανηφορικής οδού μέχρι της πύλης του περιβόλου του ναού.
Η Κική δεν είχε αντίρρηση να καλύπτουν χώρους ύπερθεν του Σπηλαίου για να είναι επισκέψιμα και αναγνώσιμα από τους επισκέπτες, παράλληλα με την επίσκεψη στο Σπήλαιο.
Όπως και να έχει το θέμα αποτελεί αυτό καθαυτό μια σημαντική πρόταση, που εύκολα μπορεί να υλοποιηθεί από την δημοτική αρχή, αρκεί να υιοθετήσει την ιδέα, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας (Δασική υπηρεσία) για ανάπτυξη κατάλληλων διαδρόμων και διαδρομών, την εξασφάλιση ανοχή της Αρχαιολογικής υπηρεσίας, ως και την ενημέρωση της Μητρόπολης Κιλκίς.
(Τα λέμε τα παραπάνω αυτά για να δει ο αναγνώστης πόσες υπηρεσίες εμπλέκονται, (και σωστά τις περισσότερες φορές), για την εκτέλεση ενός έργου. Μερικές φορές και με ‘’τραβηγμένες’’ απόψεις… Ενθυμούμαι, όταν αποφασίσαμε να εγκαταστήσουμε τον καλλιτεχνικό φωτισμό μέχρι την εκκλησία, αυτός που υπάρχει μέχρι σήμερα, ανανεωμένος, αντιμετωπίσαμε την αντίδραση περιβαλλοντολόγων τινών, ότι ο πολύς φωτισμός εμποδίζει την αναπαραγωγή και πολλαπλασιασμό των κολεοπτέρων εντόμων, (που συντελείται την νύκτα) (!) και άρα πρέπει να απορριφθεί το έργο! Ή όταν επιχειρήσαμε με τον αείμνηστο αντιδήμαρχο Γιάννη Τσαχουρίδη να περιτοιχίσουμε τον ανηφορικό δρόμο μέχρι τα προπύλαια του ναού με ξηρολιθιά από σκόρπια πέτρα επιφανείας, που να ‘’δένει’’ με το φυσικό σύνολο, δεχθήκαμε την άρνηση του ‘’πανίσχυρου’’ δασαρχείου, με αποτέλεσμα να παραμείνει έκτοτε ημιτελές το ‘’έργο’’-αυτό που βλέπετε σήμερα δεξιά για τον ανερχόμενο)
Γι’ αυτό προτάξαμε τον περιφραγμένο χώρο πίσω από το ανοιχτό θέατρο, που ανήκει στον Δήμο, όπου ήδη διαμορφώσαμε από της εποχής μας, κατάλληλους κλιμακωτούς διαδρόμους με θέσεις θέας και ανάπαυσης και επί πλέον συνθήκες περισσότερης προστασίας από τυχόν βανδαλισμούς, που δεν λείπουν και στο Κιλκίς…
Η προσπάθεια μπορεί να τύχει εκτός του Δήμου ως κύριου φορέα και συμβολής άλλων αρωγών, όπως της προσφοράς των μαρμάρων και άλλων υλικών ή βοηθημάτων υποστήριξης και υλοποίησης της ιδέας από χορηγούς…
Αναμένουμε ενέργειες από την παρούσα δημοτική αρχή, που απέδειξε ότι διαθέτει καλλιτεχνικές ευαισθησίες και ανάλογη βούληση και αποφασιστικότητα… Και μάλιστα χωρίς πολλά ‘’λεφτά’’, που, απ’ ό,τι βλέπουμε, ‘’υπάρχουν’’… Ίδωμεν…
*Αγορά: Το 1996 ιδρύθηκε στο Κιλκίς πολιτιστική καλλιτεχνική εταιρεία με την επωνυμία ‘’Αγορά΄΄, με 5μελή διοίκηση και πρόεδρο τον εκάστοτε νομάρχη. Μερικά από τα έργα της, η συνεργασία Βαλκάνιων ζωγράφων με την επωνυμία ‘’Ειδομένη’’, ο ‘’παραμυθότοπος’’ Κολχίδας, η συνεργασία της με ανάλογους φορείς της Θεσσαλονίκης, όπως το ινστιντούτο ‘’Γκαίτε’’ κλπ. Η ‘’Αγορά’’ περιέπεσε σε αδράνεια μετά την δεύτερη νομαρχιακή τετραετία…