Επανερχόμαστε σήμερα καταθέτοντας βελτιωμένες παλαιότερες απόψεις μας, που έχουν σχέση με την ισομερή ανάπτυξη της πόλης και της ορθολογικής κατανομής των λειτουργιών αυτής.
Όταν υιοθετήσαμε, ως δημοτική αρχή, προ 25ετίας, και θέσαμε σε εφαρμογή και εκτέλεση των έργων ανάπλασης του εμπορικού κέντρου της πόλης του Κιλκίς (πεζοδρομήσεις, αναθεωρήσεις της εικόνας και των λειτουργιών της πόλης κλπ), είχαμε υπόψη, εκτός των άλλων, να εγκαταστήσουμε στον πεζόδρομο της οδού Καλούδη, (με τις πολλές μικρο-ιδιοκτησίες και χωρίς έντονο οικοδομικό οργασμό), μικρές επαγγελματικές δραστηριότητες ( κυρίως καφέ, ουζερί, σε συνδυασμό με μικρά καταστήματα τοπικών προϊόντων και άλλα συναφή μικρής όχλησης και επιβάρυνσης), για να έχει ο ντόπιος και ο επισκέπτης της πόλης έναν ακόμη κεντρικό τόπο συνάντησης, έναν πόλο έλξης που να ενταχθεί στην καθημερινότητα της πόλης.
Ο πεζόδρομος της οδού Καλούδη, (όπως όλοι οι πεζόδρομοι), θα υπάκουε σε έναν αποδεκτό από όλους κανονισμό λειτουργίας και τα καταστήματα σε κοινά αποδεκτή αρχιτεκτονική υπόδειξη ομοιόμορφης εξωτερικής εμφάνισης των καταστημάτων.
Δυστυχώς η διάδοχος μας δημοτική αρχή δεν ακολούθησε τις δικές μας αντιλήψεις και τους δικούς μας σχεδιασμούς… Αντ’ αυτών, άφησε το αποτύπωμα της, με την ανάπλαση Κήπου- Πάρκου-Βενιζέλου, που ‘’ερημοποίησε’’ μια ολόκληρη περιοχή και μετακίνησε το κέντρο της πόλης προς τα κάτω…
Νομίζω ότι μπορεί χάριν της, μικρής έστω, ισορροπίας της εικόνας της παλαιάς αγοράς, να επανέλθει η πρόταση και επί πλέον να μεταβληθεί, η, χωρίς πολλές επιβαρυντικές οχλήσεις, μικρή κεντρική οδός Καλούδη, σε σκεπαστή οδό. Πιστεύουμε, πως θα αποτελέσει πόλο έλξης και τόπο συνάντησης φίλων, εντοπίων και επισκεπτών, που θα ενταχθεί λειτουργικά στην καθημερινότητα της πόλης (καφέ, ουζερί και μικρά συναφή), ικανή να λειτουργεί όλες τις εποχές, με όλες τις καιρικές συνθήκες και χωρίς τους απαγορευτικούς όρους, που απαιτούν οι κλειστοί χώροι.
Κλασικά παραδείγματα σκεπαστών οδών και αγορών με σημαντικά κέρδη επαγγελματιών, εμπόρων και δήμου μπορεί να βρει κανείς σε πολλές πόλεις της ελληνικής περιφέρειας, (Τρίκαλα, Πρέβεζα, Δράμα, σε όλη σχεδόν την Ελλάδα), που μπορεί να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση. Αλλά και σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις, μηδέ των γειτονικών βαλκανικών εξαιρουμένων (Βουλγαρίας, Σκοπίων, Αλβανίας, Τουρκίας Kapali Tsarsi), μπορεί να μας τραβήξουν την προσοχή!
Πρέπει να μας απασχολήσει η καθημερινότητα της πόλης, κατά την οποία ‘αναλίσκεται’ κανείς σε λίγα ψώνια, μικρό φαγητό, ‘χαμηλή’ μουσική, μικρή διασκέδαση (τσιπουράδικα), ραντεβού και συνάντηση με φίλους, κλπ.
Ο Κιλκισιώτης, ο κόσμος μας, θα ήθελε να αναλίσκει μερικές ώρες χαλάρωσης, σε ημι-υπαίθριους χώρους σκεπαστών πεζοδρόμων (όπως ‘βλέπουμε’ να γίνεται σε άλλες πόλεις).
Στην οδό Καλούδη, που αποτελεί μέρος της παλιάς πόλης, με τον μετασχηματισμό της, μπορεί να βρει κανείς όμορφα καφέ, ελκυστικά ουζερί με ποικίλα γευστικά τερψιλαρύγγια, ζαχαροπλαστεία και παρόμοια, με προσθήκη μικρών καταστημάτων τοπικών προϊόντων, σουβενίρ κλπ.
Θα μπορούσε ακόμη να προβληθεί σαν τουριστικό αξιοθέατο της πόλης!
Η ανάπλαση δε των γύρω της περιοχής χώρων και κτηρίων, μπορεί να κάνει την οδό πόλο έλξης για βόλτα σε συνδυασμό όπως είπαμε με φαγητό, ποτό, καφέ κλπ.
Επιστήμονες τεχνικούς και αρχιτέκτονες όλων των ειδικοτήτων, σπουδασμένους στην Εσπερία, έχουμε πολλούς και προπάντων καλούς και εξοικειωμένους με τις τοπικές ανάγκες. Ας ανατεθεί σε αυτούς να καταθέσουν τις τεχνικές απόψεις και τα σχέδιά τους. Η πολιτική απόφαση αφορά τον τοπικό Δήμο, που απέδειξε ότι διαθέτει πολιτική βούληση και δυνατότητα. Επί πλέον δεν χρειάζονται πολλά λεφτά!
Η πόλη θα αποκτήσει νέα εικόνα και η καθημερινή ζωή θα αναθάλλει πάλι στην περιοχή περί την διασταύρωση Βενιζέλου-21ης Ιουνίου, (στα ‘’πάνω’’ φανάρια και το Δημαρχείο), που φέρεται πλέον υποβαθμισμένη από κίνηση, ιδίως τις βραδινές ώρες και τις αργίες. Η θορυβώδης εικόνα και το ‘’καλαμπαλίκι’’ της έντονης Λαϊκής του Σαββάτου δεν αρκεί!...
Σκεπαστή οδός και αγορά μπορεί ευκολότατα να λειτουργήσει επίσης στις μικρές οδούς Χαρίτωνος και Λέκκα από την 21η Ιουνίου μέχρι την Σπάρτης, όπου μπορούν να λειτουργήσουν μοντέρνα καταστήματα προσφέροντας καφέ ή ένα ποτό με χαμηλή μουσική, για τη νεολαία και όχι μόνο.
Νομίζω ότι είναι μέριμνα των δημοτικών αρχών να προλαβαίνουν τα γεγονότα, παρά να παρακολουθούν τις εξελίξεις, που δημιουργούνται από αυτά…Η πόλη χρειάζεται να αποκτήσει νέα και μοντέρνα εικόνα, όπως σε πολλές πόλεις της ελληνικής περιφέρειας και επί πλέον να αναζωογονηθεί κατά το δυνατόν η κίνηση, εκεί που άλλοτε ‘έσφυζε’! Όπως συνέβη και σε άλλες περιοχές, που έχουν πληγεί ποικιλότροπα από το κλείσιμο της οδού Βενιζέλου.