Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2025, 12:43:56 μμ
Σάββατο, 08 Απριλίου 2023 23:07

Σταθερός βηματισμός προς τα εμπρός ή πολλά βήματα πίσω;

Του Γιώργου Φλωρίδη.

Με αφορμή την ανείπωτη τραγωδία των Τεμπών, ήρθαμε ξανά αντιμέτωποι με τις παθογένειες που παραμένουν στο σώμα της χώρας και που για να αποβληθούν οριστικά, χρειάζεται η πολιτική να κατανοήσει, επιτέλους, τον εαυτό της ως παραγωγό αποτελεσμάτων και όχι εύκολων συνθημάτων.

 

Στο υπερδεκαετές διάστημα των πρόσφατων καθολικών και διαδοχικών κρίσεων, ο ελληνικός λαός, γνώρισε δύο υποδείγματα διακυβέρνησης και, ως εκ τούτου, σήμερα μπορεί, ενόψει μιας κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης, να κάνει ψύχραιμα τις συγκρίσεις και αξιολογήσεις και να επιλέξει, κυρίως, με βάση δεδομένα και όχι απλά και μόνο με ρητορικές υποσχέσεις.

Από τη μια μεριά γνωρίσαμε το κυβερνητικό υπόδειγμα Τσίπρα, με σημαία την επίμονη επιστροφή στο παρελθόν, με διατήρηση και ενίσχυση όλων των στοιχείων της διαρθρωτικής παθογένειας που οδήγησαν στην χρεοκοπία. Μια διακυβέρνηση εθνικής αφασίας, οικονομικής ασυναρτησίας, ταξικής μεροληψίας και διχαστικής εμφυλιοπολεμικής επιθετικότητας. Γνωρίσαμε, επίσης, το σημερινό κυβερνητικό υπόδειγμα Μητσοτάκη, που πραγματοποίησε μια δύσκολη προσπάθεια σε παρατεταμένες συνθήκες κρίσης, και που κατάφερε ν’ αναστρέψει σε θετική κατεύθυνση, την επικίνδυνη στασιμότητα του 2019. Έβαλε τα θεμέλια για μια αξιοπρεπή και αξιόπιστη θέση της χώρας στον ευρωπαϊκό χάρτη, ανέταξε διπλωματικές συμμαχίες και μηχανισμούς αποτροπής, φύλαξε σύνορα, αντιμετώπισε την πανδημία και ψηφιοποίησε το κράτος, μείωσε φόρους και αναπροσανατόλισε επενδυτικά και εξαγωγικά την οικονομία, προστάτεψε σε κρίσιμες συνθήκες την κοινωνική συνοχή. Η πολιτική σύγκριση είναι καταλυτική.

Όμως το διακύβευμα των εκλογών, κατά την γνώμη μου, ξεπερνά την παραπάνω καταλυτική σύγκριση. Εστιάζεται στο αν αυτό το θεμελιακό έργο, μαζί με όσα δεν πρόλαβαν να γίνουν και μαζί με όσα έγιναν λάθος κατά την προηγούμενη τετραετία, θα αποτελέσει την πρώτη σελίδα μιας πορείας  καλυτέρευσης και ολοκλήρωσης ή θ’ ανακοπεί, ως μια στιγμιαία αναλαμπή, από μια  αρνητική εξέλιξη πολιτικής αστάθειας και ρευστότητας

Θα βαδίσουμε σταθερά μπροστά, καλυτερεύοντας τα πράγματα ή θα κάνουμε πολλά βήματα αστάθειας προς τα πίσω; Είναι η πρόκληση, που κατά την γνώμη μου, θα τεθεί προσεχώς στην λαϊκή κρίση, με την κρίσιμη υποσημείωση ότι αυτή υπερβαίνει παρατάξεις και κόμματα. Αφορά πρωτίστως εθνικές και πολιτικές αφηγήσεις και στρατηγικές, με συγκεκριμένα ονοματεπώνυμα και υπογραφές.