Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2024, 6:46:37 πμ
Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2024 09:29

Το Πράσινο στο Πολύκαστρο: Ανάγκη για σχέδιο και υπευθυνότητα

Γράφει ο Ζησάκος Βασίλειος.

M.Sc. Φυσικός

 

Τα τελευταία χρόνια στο Πολύκαστρο, η διαχείριση του πρασίνου έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονης κριτικής και απογοήτευσης για πολλούς δημότες. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες πολιτών και ορισμένες μικρές πρωτοβουλίες του Δήμου, το πρόβλημα παραμένει δυσεπίλυτο και έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των κατοίκων, ιδιαίτερα των παιδιών.

Η Καταστροφή του Πράσινου

Σημαντικά δέντρα που κάποτε κοσμούσαν τις αυλές των σχολείων της πόλης – όπως το Γυμνάσιο και το Δημοτικό – έχουν κοπεί, αφήνοντας πίσω τους άδεια και άχαρα προαύλια. Οι αποφάσεις αυτές συχνά δικαιολογήθηκαν με αιτιολογίες όπως η προστασία των μαθητών από πιθανούς κινδύνους, αλλά η έλλειψη σχεδίου για την αντικατάστασή τους υποδεικνύει μια βαθύτερη αδιαφορία για τη διατήρηση του πρασίνου.

Το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε και στο βοηθητικό γήπεδο ποδοσφαίρου, στην είσοδο της πόλης, όπου δέντρα κόπηκαν χωρίς ουσιαστική μέριμνα για τη φύτευση νέων. Είναι εύλογο να αφαιρούνται παλιά και επικίνδυνα δέντρα για λόγους ασφάλειας, ειδικά σε περιπτώσεις κακοκαιρίας, όμως αυτό πρέπει να συνοδεύεται από ένα οργανωμένο σχέδιο αντικατάστασης και φροντίδας νέων δέντρων. Η έλλειψη ενός τέτοιου σχεδίου δεν δικαιολογείται, καθώς το πράσινο αποτελεί ζωτικό στοιχείο της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Δεντροφυτεύσεις Χωρίς Υποστήριξη

Χάρη στην επιμονή και την πίεση των πολιτών, πραγματοποιήθηκε δεντροφύτευση στην αυλή του Γυμνασίου Πολυκάστρου. Οι πολίτες, με δωρεές και προσωπικό κόπο, σε συνεργασία με τον Δήμο, συνέβαλαν στην εγκατάσταση νέων δέντρων και θάμνων. Ωστόσο, τα φυτά αυτά εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους, χωρίς τη φροντίδα που απαιτείται για την επιβίωσή τους.

Η έλλειψη συστήματος άρδευσης και η ανεπαρκής φροντίδα από τις δημοτικές υπηρεσίες οδήγησαν στην ξήρανση των μισών δέντρων και την εξαφάνιση σχεδόν όλων των θάμνων. Παρά τις συνεχείς οχλήσεις προς τον Δήμο, η αντιμετώπιση του προβλήματος παρέμεινε αποσπασματική και επιφανειακή.

Οι Επιπτώσεις

Η έλλειψη επαρκούς πρασίνου έχει άμεσο αντίκτυπο στα παιδιά, τα οποία τις ζεστές ημέρες του χρόνου αναζητούν σκιά για να προστατευθούν από τη ζέστη. Αντί να απολαμβάνουν τη φυσική δροσιά που θα μπορούσαν να προσφέρουν τα δέντρα, καταφεύγουν σε κλιματιζόμενους χώρους.

 

Τι Πρέπει να Γίνει

  • Προγραμματισμός: Ο Δήμος οφείλει να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο φύτευσης και αντικατάστασης δέντρων, με πρόβλεψη για συστήματα άρδευσης και τακτική φροντίδα.
  • Συνεργασία με Ειδικούς: Η συνεργασία με γεωπόνους και δασολόγους είναι απαραίτητη για την επιλογή κατάλληλων δέντρων και θάμνων, που θα αντέχουν στο τοπικό κλίμα και θα παρέχουν τη μέγιστη δυνατή σκίαση.
  • Εκπαίδευση και Ενημέρωση: Η συμμετοχή της κοινότητας, ιδιαίτερα των παιδιών, σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μπορεί να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση και την προστασία του πρασίνου.
  • Ευθύνη και Διαφάνεια: Οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να λογοδοτούν για την κατάσταση του πρασίνου και να δίνουν σαφείς απαντήσεις για τις ενέργειες που υλοποιούνται.

Το πράσινο δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη. Οφείλουμε όλοι – δημότες και τοπικές αρχές – να αναλάβουμε δράση, ώστε το Πολύκαστρο να γίνει ξανά μια πόλη με ζωντανό και φροντισμένο φυσικό περιβάλλον.