Κάτω από την απόλυτη κυριαρχία της επιστημονικής γνώμης και των χειρισμών του διευθυντή της Δημοτικής Επιχείρησης Ηλία Αβραμίδη, χημικού μηχανικού, κλασικού τεχνοκράτη, προχωρήσαμε, για μόνιμη ή τουλάχιστον μακροχρόνια λύση της ύδρευσης της πόλης, στην αναζήτηση πηγών και εναλλακτικών λύσεων του διαρκώς οξυνόμενου προβλήματος που κληρονομήσαμε! Η μεγαλεπήβολη και χωρίς την κάλυψη επαρκών συναινέσεων επιχείρηση ύδρευσης του Κιλκίς, από το Μπέλες, που άρχισε από το Κιλκίς προς τις πηγές από τους προκατόχους μας, σκόνταψε στις έντονες, έως βίαιες, αντιδράσεις των ανυποχώρητων και εξαγριωμένων κατοίκων του λεκανοπεδίου, με αποτέλεσμα το έργο να σταματήσει στα Κρητικά των Μουριών, δέκα χιλιόμετρα από τις πηγές του Μπέλες!... (Για το φιλόδοξο έργο, ίσως να άλλαξαν τώρα τα δεδομένα για έναν δήμαρχο, με την υπαγωγή των ‘’φιλικών’’ Μουριών στον ενιαίο Δήμο Κιλκίς. Μπορεί να αποδειχθεί πως είναι ένα από τα ‘’καλά’’ του Καλλικράτη για το Κιλκίς…)
Αναζητήσαμε άλλες πηγές κοντά στις παλιές… Ο Ηλίας Αβραμίδης ανάλαβε το οξύ και βαρύ έργο της ύδρευσης, σε συνδυασμό με το άλλο επίσης οξύ πρόβλημα της αποχέτευσης των τε ομβρίων (της βροχής), αλλά κυρίως των οικιακών (αστικών) καθημερινών αποβλήτων των τεράστιων πολυκατοικιών, που ανυψώνονταν σαν ‘’μανιτάρια’’ μέσα σε μια εικοσαετία, ως και των εγκαταστάσεων του προτύπου βιολογικού καθαρισμού και ομολογώ, ότι τα έβγαλε πέρα κατά τον καλύτερο και επιτυχέστερο τρόπο! Η πόλη του οφείλει την ευγνωμοσύνη της…Ξέρω τί λέγω…
Αλλά το θέμα μας σήμερα, δεν είναι αυτό… αλλά άλλο, παράπλευρο των ερευνών των ειδικών…
Ο Ηλίας, όπως έγινε γνωστός στην κοινωνία του Κιλκίς με τους καλούς συνεργάτες του, εξάντλησε ερευνητικά με τον καλύτερο τρόπο τα έγκατα της γης στην περιοχή μας… Κάλεσε ειδικούς και συνεργάστηκε με κατάλληλους επιστήμονες γεωλόγους και δεν στηρίχτηκε σε εμπειρικούς ραβδοσκόπους…
Στην πορεία των ερευνών του υπεδάφους της περιοχής για ύπαρξη αποθεμάτων νερού, που κατέληξαν στην υπόδειξη του Σταυροχωρίου, χρησιμοποιήθηκαν πρωτόγνωρες τότε μέθοδοι έρευνας, όπως αυτή της γεωφυσικής διασκόπησης. (όπως, ας πούμε, γίνεται με την ακτινογραφία ή τους υπερήχους στο εσωτερικό του ανθρώπινου σώματος). Ο γεωλόγος Κασφίκης ή Κατσίκης, (αν ενθυμούμαι καλώς το όνομά του, μάλλον το δεύτερο), με εμπιστεύθηκε, ότι διαπιστώνει εκτεταμένη κοιλότητα στον λόφο του Αγίου Γεωργίου παραπλεύρως του υπάρχοντος σπηλαίου προς την πλευρά του σημερινού Γ’ Γυμνασίου… Δηλαδή μπορεί να υπάρχει εκεί και ένα δεύτερο σπήλαιο!
Η διαπίστωσή του συνοδεύτηκε με την υπόδειξη να απευθυνθούμε, ως Δήμος, στην έδρα των γεωφυσικών επιστημών του ΑΠΘ, (Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), για ακριβέστερες έρευνες και μελέτες. Εν τω μεταξύ εμείς αναλωθήκαμε στην σύνδεση των πηγών Σταυροχωρίου με τον αγωγό από το Μπέλες, ενώ έληγε η θητεία μας και η υπόθεση έμεινε έκτοτε στην υπόδειξη της πληροφορίας, μιας και δεν υπήρξε ανάλογο ενδιαφέρον αναζήτησης από τους διαδόχους μας μέχρι σήμερα.
Θα πρέπει να πούμε ότι με την ερευνητική μέθοδο της γεωφυσικής διασκόπησης, που χρησιμοποιείται ευρύτατα στη αρχαιολογία, γίνεται ουσιαστική έρευνα (σκανάρισμα) του υπεδάφους σε βάθος αρκετών μέτρων, χωρίς κακοποίηση του υπερκείμενου περιβάλλοντος, έλεγχο μεγάλης επιφάνειας μέσα σε ελάχιστο χρόνο, που μπορεί να συνδυασθεί και με άλλες αποτελεσματικές μεθόδους έρευνας, (χρήση δορυφόρου κλπ) και το σημαντικότερο χωρίς ιδιαίτερες οικονομικές επιβαρύνσεις. Μπορεί η έρευνα να αποτελέσει και θέμα έρευνας πτυχιακής η διδακτορικής εργασίας νέων επιστημόνων.
Εμείς βέβαια σήμερα γράφουμε για αναζήτηση δεύτερου ή και άλλου σπηλαίου στο υπέδαφος του ασβεστολιθικού όγκου του Λόφου Αγίου Γεωργίου χάριν διεύρυνσης των τουριστικών αξιοθέατων της πόλης, αλλά το ίδιο μπορεί να συμβεί για τους ίδιους, από πλευράς δήμου λόγους, για υποβοήθηση αναζήτησης αρχαιολογικού ενδιαφέροντος χώρων σε περιοχές της δικαιοδοσίας του.
Αλλά για όλα αυτά και περισσότερα σε άλλο μας σημείωμα…
Νομίζω ότι η σημερινή δημοτική αρχή που αποτελείται από ένα σύνολο επιστημόνων, είναι σε θέση να εκμεταλλευθεί τις δυνατότητες της επιστήμης και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερη οικονομική επιβάρυνση, αρχής γενομένης με αναζήτηση νέων κοιλοτήτων και εγκλείστων στα σπλάχνα του υπεδάφους του λόφου, που μαζί με το υπάρχον σπήλαιο , να προστεθούν στα παλαιοντολογικού και γεωλογικού ενδιαφέροντος τουριστικά αξιοθέατα του Κιλκίς.