Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2024, 6:08:04 πμ
Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2018 23:13

Υπουργείο Προστασίας της Κυβερνήσεως

Γράφει ο Τάσος Ναούμης, παιδίατρος, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Η Ελλάδα με τους 61000 αστυνομικούς που διαθέτει είναι τρίτη στην Ευρώπη σε αναλογία αστυνομικών, με 478 αστυνομικούς/100.000 κατοίκους και ακολουθεί την Κύπρο (581/100000) και την Κροατία (489/100000). https://jodi.graphics/2017/08/04/3%CE%B7-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B7-%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%85%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%82/


Με τόσο ισχυρή αστυνομική παρουσία, η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι μια από τις ασφαλέστερες χώρες στον κόσμο. Και όμως. Ούτε οι πολίτες αισθάνονται ασφαλείς ούτε και οι αστυνομικοί!
Η πρόσφατη δολοφονία του φοιτητή στου Φιλοπάππου απέδειξε στο πανελλήνιο ότι το κέντρο της Αθήνας είναι τόπος επικίνδυνος και υπενθύμισε ότι ένα απλό περιστατικό κλοπής μπορεί εύκολα να προκαλέσει ανθρώπινες απώλειες. Πόσο ασφαλής μπορεί να νοιώθει κανείς στην απομακρυσμένη γειτονιά του, όταν δεν αισθάνεται ασφαλής ούτε καν στο κέντρο της πρωτεύουσας; Αυτήν την πραγματικότητα δεν μας αποκαλύπτει κάθε τόσο και η δράση του ‘’πολιτιστικού συλλόγου’’ του Ρουβίκωνα; Οποιοδήποτε ομάδα, μπορεί εύκολα και άνετα να εισβάλει σε οποιοδήποτε φυλασσόμενο (!) δημόσιο κτήριο, όπου μπορεί να πράξει οτιδήποτε και στην συνέχεια να απομακρυνθεί ανενόχλητη. Μήπως αισθάνονται ασφαλείς οι κάτοικοι στα Εξάρχεια που καταγγέλλουν ένα «ανεπανάληπτο πογκρόμ ληστειών και βανδαλισμών, κατά μικρών επιχειρήσεων (mini market, εμπορικών καταστημάτων, περιπτέρων, τυροπιτάδικων κλπ), αλλά και εργαζομένων που περνούν έναν «Γολγοθά», για το μεροκάματο του τρόμου»;. http://www.kathimerini.gr/962019/article/epikairothta/ellada/epistolh-diamartyrias-katoikwn-twn-e3arxeiwn-ston-eisaggelea-gia-thn-egklhmatikothta-sthn-perioxhΗ μήπως είναι ασφαλείς οι επιβάτες των αστικών λεωφορείων, στην οδό Πατησιών, που τα πυρπολούν, όποτε θέλουν, οι αναρχικοί της γειτονιάς;
Και όταν ο δήμαρχος Μυκόνου, του νησιού στο οποίο συγκεντρώνονται οι πλουσιότεροι κάτοικοι της χώρας, αναγκάζεται να υποβάλει μήνυση (!) κατά του αρχηγού της αστυνομίας και του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη για τα φαινόμενα βίας και ανομίας που παρατηρούνται, εν μέσω τουριστικής περιόδου, πόσο ασφαλείς αισθάνονται οι κάτοικοι στα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδος; https://www.cnn.gr/news/ellada/story/143716/minysi-toy-dimarxoy-mykonoy-kata-toy-toska-kai-toy-arxigoy-tis-el-as . Και τι εντυπώσεις προκαλεί η καταγγελλόμενη από τον δήμαρχο Σαντορίνης υποστελέχωση του αστυνομικού τμήματος του μεγαλύτερου τουριστικού προορισμού της Ελλάδος; https://santorinipress.gr/koinopoiisi-aitimaton-dimou-thiras-gia-ti-stelechosi-tou-astynomikou-tmimatos-thiras-me-dokimous-astynomikous/
Τι αίσθημα ασφαλείας προκαλούν οι συνεχείς ληστείες στις τράπεζες και οι απαγωγές επιχειρηματιών; Ποιος προστατεύει τους πολίτες από την μικρή αλλά συχνή παραβατικότητα στα κέντρα των πόλεων (770 μικροκλοπές/μήνα σε ανοιχτούς χώρους και 142 ληστείες/μήνα στον δρόμο) και τις ασταμάτητες κλοπές στα σπίτια των ιδιωτών; 1730 είναι οι διαρρήξεις ανά μήνα σε σπίτια. Και ποιος θα προστατέψει τους πολίτες από τους οπλισμένους που εισβάλουν σε σπίτια και σε επιχειρήσεις; 55 ληστείες διαπράττονται κάθε μήνα σε κατοικίες, από τις οποίες ληστείες 10% καταλήγει σε τραυματισμό ή θάνατο (Τα ΝΕΑ 20/9/2018). «Να κάνετε ότι κοιμάστε» (!) μας συμβούλεψε ο υπουργός ο υπεύθυνος για την προστασία του πολίτη. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ομολογία ότι οι κάτοικοι της χώρας βρίσκονται εκτεθειμένοι σε κινδύνους. Και δεν είχε ο κ. υπουργός την ευθιξία να παραιτηθεί για την αναποτελεσματικότητα του υπουργείου που προΐσταται.
Αβίαστα βγαίνει το συμπέρασμα ότι στην Ελλάδα οι πολίτες έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται ανασφάλεια, γεγονός που αποτυπώνεται και στην ερεύνα της διαΝΕΟσις στην οποία ένας στους τέσσερις δηλώνει πως το τελευταίο 12μηνο αισθάνθηκε ανασφάλεια στο σπίτι από την εγκληματικότητα και πάνω από τρείς στους δέκα δηλώνουν πως στην γειτονιά τους συμβαίνουν συχνά ή πολύ συχνά ληστείες (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 23/9/18)
Και οι αστυνομικοί τι κάνουν για να προστατεύσουν τους πολίτες; Αυτοί είναι φοβισμένοι! Σε ιδιωτικές συζητήσεις ομολογούν ότι διαθέτουν λιγότερα μέσα, συγκριτικά με τα μέσα που διαθέτει το οργανωμένο έγκλημα. Οδηγούν ασυντήρητα και παλιά αυτοκίνητα. Χρησιμοποιούν οπλισμό και μέσα προσωπικής προστασίας που τα θεωρούν απαρχαιωμένα, γεγονός που τους αναγκάζει να αγοράζουν άλλα βελτιωμένα, με δική τους δαπάνη. Χειρότερο από όλα είναι το γεγονός ότι ενώ οι αστυνομικοί βρίσκονται σε διαρκή κίνδυνο, ο νόμος, δηλαδή η πολιτεία, δεν τους προστατεύει. Ο αστυνομικός δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσει το όπλο του εκτός και εάν κινδυνεύει η ζωή του. Με τις δύσκολες συνθήκες εργασίας των αστυνομικών, πως και από ποιόν αποδεικνύεται η απειλή για την ζωή τους; Κοντολογίς, η πολιτεία προτιμά να έχει θύματα αστυνομικούς. Οι κακοποιοί γνωρίζουν καλά αυτήν την αντίληψη και για αυτό αποθρασύνονται. Το γνωρίζουν και οι αστυνομικοί και για αυτό αποφεύγουν τις εμπλοκές. Πόσοι είναι οι ‘’τρελοί’’ αστυνομικοί που θα δείξουν ηρωισμό και γιατί να το κάνουν άλλωστε; Επομένως ας μην παραπονιούνται οι πολίτες όταν και εάν η αστυνομία αργεί να επέμβει.
Η πρόσφατη επικαιρότητα μας πρόσφερε δυο διαμετρικά αντίθετες εικόνες σχετικά με τον ρόλο και τις δυνατότητες του κράτους σε θέματα ασφαλείας. Από την μια έχουμε την εικόνα ανίκανου κράτους, στο πρόσωπο του αστυνομικού που φύλαγε (;) την ιρανική πρεσβεία. Ενός αστυνομικού χωρίς στολή, που δεν έδειξε αντανακλαστικά αυτοπροστασίας, που δεν διέθετε την τεχνική δυνατότητα να σημάνει συναγερμό και που ακολούθησε υπάκουα τις εντολές των αναρχικών, παρόλο που ήταν ο ίδιος οπλισμένος. (Η περιγραφή βέβαια δεν αφορά τα πραγματικά γεγονότα, που δεν τα γνωρίζουμε, αλλά τις κακές εντυπώσεις που προκαλεί η ερμηνεία της τηλεοπτικής εικόνας). Της συμβολικής εικόνας ενός ανυπάρκτου διαλυμένου κράτους. Θα πρέπει να είμαστε ‘’ευγνώμονες’’ στους αναρχικούς που μας την αποκάλυψαν.
Η δεύτερη εικόνα έρχεται από τα φετινά εγκαίνια της διεθνούς εκθέσεως Θεσσαλονίκης. 3500 αστυνομικοί επιστρατεύτηκαν για να προστατέψουν τον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο, κάνοντας μια επιβλητική επίδειξη κρατικής ισχύος και αστυνομικής αποτελεσματικότητος. https://www.naftemporiki.gr/story/691221/78i-deth-3500-astunomikoi-enopsei-ton-egkainion
Από ποιούς κινδύνευε ο κ. πρωθυπουργός και η κυβέρνηση στην Θεσσαλονίκη; Σίγουρα όχι από τους πορτοφολάδες που συνωστίζονται στα πανηγύρια. Ούτε βέβαια από τους επαγγελματίες τρομοκράτες. Αυτοί χρωστούν στην κυβέρνηση διπλή ευγνωμοσύνη διότι πρώτον (και) οι τρομοκράτες αποφυλακίζονται κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου, ακυρώνοντας στην πράξη τις αποφάσεις των δικαστηρίων και δεύτερον η κυβέρνηση ακύρωσε την θεσμοθέτηση φυλακών υψίστης ασφάλειας, που προοριζόταν και για τον εγκλεισμό τρομοκρατών.
Ούτε από τους 100 αναρχικούς κινδύνευε . Αυτοί έκαναν τα ετήσια επαναστατικά τους γυμνάσια μακριά από τον πρωθυπουργό και δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα στην ασφάλεια του (λόγω αποστάσεως).
Με την συντριπτική αριθμητική της υπεροχή, η αστυνομία θα μπορούσε να τους συλλάβει. Όλους. Ανά πάσα στιγμή. Εάν ελάμβανε σχετικές εντολές. Στην πραγματικότητα ο κ. πρωθυπουργός επεδίωκε την προστασία του από τους ειρηνικούς διαδηλωτές, τους οποίους επιμελώς κράτησε σε μεγάλη απόσταση, για να μην χαλάσουν την γιορτή του. Για να μην στρεβλώσουν την τηλεοπτική εικόνα ενός ‘’λαοπρόβλητου’’ ηγέτη.
Προς τούτο δεν δίστασαν να ρίξουν το βράδυ δακρυγόνα σε όσους διαδηλωτές αποχωρούσαν ειρηνικότατα από το άγαλμα του μεγάλου Αλεξάνδρου με κατεύθυνση προς το ξενοδοχείο Μακεδονία palace (όπου διέμεναν οι κυβερνητικοί). Στην συνέχεια πάλι απώθησαν το πλήθος, πάλι με δακρυγόνα, μέχρι τον Λευκό Πύργο και στην συνέχεια μέχρι την οδό Παύλου Μελά και την Λεωφόρο Νίκης. Εκεί εγκλωβίστηκαν στα δακρυγόνα άνθρωποι κάθε ηλικίας καθώς υπήρχαν στην περιοχή από βρέφη μέχρι και υπερήλικες. Εγκλωβίστηκαν ανυποψίαστες παρέες που έκαναν την βόλτα τους στην παραλία. Εγκλωβίστηκαν και διαδηλωτές που σαστισμένοι δεν καταλάβαιναν γιατί η αστυνομία δεν τους επέτρεπε να απομακρυνθούν προς τα σπίτια τους δηλαδή ανατολικά. Την αποπνικτική ατμόσφαιρα συμπλήρωσαν και κάτι οργισμένα αναρχόπουλα που ανακατεύτηκαν με τους πολίτες και πυρπολούσαν κάδους και έσπαζαν ότι έβρισκαν στο πέρασμα τους.
Η παραπάνω εικόνα της νυκτερινής Θεσσαλονίκης είναι και αυτή συμβολική. Είναι η εικόνα ενός κράτους που από την μία εκθέτει σε κίνδυνο τους πολίτες του, χωρίς να σέβεται ούτε μικρά παιδιά ούτε παππούδες. Και από την άλλη προστατεύει αποτελεσματικότατα, (και από ανύπαρκτους εχθρούς), μόνον τους κυβερνώντες. Αποτελεί κακό οιωνό για μια κυβέρνηση το να επιτίθενται αδικαιολόγητα οι αστυνομικές δυνάμεις σε γυναικόπαιδα.
΄΄Βασική επιδίωξη μας ήταν η διασφάλιση του δικαιώματος των πολιτών να διαδηλώσουν’’ είπε σε συνέντευξη η νέα υπουργός Προστασίας του Πολίτη και σε άλλο σημείο προσέθεσε ‘’Για εμάς, η καταστολή δεν αποτελεί επιλογή, πόσο μάλλον σκοπό – το αντίθετο’’. http://www.mopocp.gov.gr/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=6460&Itemid=672&lang= Και έστειλαν 60 φορές τα ασθενοφόρα να συνδράμουν τους ανυπεράσπιστους πολίτες. Το δικαίωμα στην διαδήλωση ήταν δίκαιο αλλά στην Θεσσαλονίκη δεν έγινε πράξη. Με την βοήθεια και την αποκλειστική ευθύνη του «υπουργείου προστασίας της κυβερνήσεως».

Έκθεση εικόνων