Εισηγούμενος το θέμα ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης εξέφρασε την αντίθεσή του στο σχέδιο της φαραωνικής κατασκευής του αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε δασική έκταση 18.000 στρεμμάτων, όπως περιγράφεται στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ενδιαφερόμενης εταιρίας Helleniq Renewables και υποστήριξε ότι αυτού του είδους η ανάπτυξη δεν εκφράζει τη Δημοτική Αρχή ίσα – ίσα είναι κοινή απαίτηση οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι της περιοχής (χλωρίδα, πανίδα, δασικά οικοσυστήματα, Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσίων) να αξιοποιηθούν και να τύχουν ειδικής μεταχείρισης από την Πολιτεία.
Ο Δήμαρχος Κιλκίς ανέφερε ότι εξαιτίας των ελλιπών στοιχείων που παρουσιάζονται στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που διαβιβάστηκε στον Δήμο και σε κάθε αρμόδιο φορέα, αναζήτησε επίμονα περισσότερες και αξιόπιστες πληροφορίες, πριν τεθεί η παροχή γνωμοδότησης στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Σύμφωνα με τα καινούρια στοιχεία που παρουσίασε το θηριώδες αιολικό πάρκο με προτεινόμενη θέση εγκατάστασης τη ‘’Βάθη’’ εγκατεστημένη ισχύ 204,60 MW και μέγιστη ισχύ παραγωγής 198,40 MW, με τη μορφή ανάπτυξης πολυγώνων περιλαμβάνει επτά (7) ανεμογεννήτριες 2,5 χιλ. δυτικά της Βάθης, τέσσερις (4) ανεμογεννήτριες 1,6 χιλ ανατολικά των Κάτω Θεοδωρακίων, πέντε(5) ανεμογεννήτριες 1,4 χιλ νοτιοανατολικά του Αγίου Μάρκου, δύο (2) ανεμογεννήτριες 1 χιλ νοτιοανατολικά του Αγίου Αντωνίου και δεκατρείς (13) ανεμογεννήτριες βορειοδυτικά της Ποντοκερασιάς. Ο κ. Κυριακίδης επικαλέστηκε και στοιχεία της αιτιολογικής εισήγησης του Δασαρχείου Κιλκίς, το οποίο έκανε αρνητική γνωμοδότηση, από την οποία προκύπτει ότι στη συνολική έκταση των 18.000 στρεμμάτων που χρειάζεται για να αναπτυχθεί ο αιολικός σταθμός τα 400.788,66 τ.μ. θα δεσμευθούν για την κατασκευή οδοποιίας πρόσβασης, τα 199.180,36 τ.μ. για την κατασκευή πλατωμάτων, τα 16.000 τ.μ. για τα γήπεδα εγκατάστασης οικίσκων ελέγχου και τα 11.289,59 τ.μ. για το γήπεδο εγκατάστασης του νέου υποσταθμού.
Πέραν τούτων, οι προτεινόμενες περιοχές εγκατάστασης του αιολικού σταθμού εμπίπτουν στα δημόσια δασικά συμπλέγματα Βάθης, Θεοδωρακίων, Αγίου Μάρκου, Κοκκινιάς, Αναβρυτού και Κρουσίων, καθώς επίσης και το ιδιωτικό δάσος Κρούσσας, τελούν υπό τη διαχείριση της Δασικής Υπηρεσίας, και αποτελούν υψηλής παραγωγικότητας δάση, με μεγάλη οικολογική και βιολογική αξία, λόγω του μεγάλου αριθμού σημαντικών ειδών χλωρίδας και πανίδας που φιλοξενούν.
Μια πρόσθετη παράμετρος που λειτουργεί ανασχετικά στην πρόταση εγκατάστασης αιολικού πάρκου, είναι, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Κιλκίς, ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσίων, στην Ποντοκερασιά, ο οποίος απειλείται από την επένδυση με καταστροφή των σπάνιων ενδημικών του ειδών, με διατάραξη της βιοποικιλότητας και της οικολογικής του ισορροπίας, με απώλεια της φυσικής ομορφιάς και κατ΄ επέκταση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τοπίου.
Είναι μονόδρομος η προστασία της περιοχής των Κρουσίων από τέτοιου είδους ‘’επενδύσεις’’ και θα τον υπηρετήσουμε μέχρι τέλους τόνισε καταληκτικά ο Δήμαρχος Κιλκίς.
Εναντίον της εγκατάστασης αιολικού σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας τάχθηκαν αναφανδόν με τις τοποθετήσεις τους και οι Αντιδήμαρχοι Αλέξανδρος Σημαιοφορίδης, Θεμιστοκλής Ανθρακίδης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Βασίλης Καραμπίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι
Θεόδωρος Βαφειάδης, Κωνσταντίνος Τσαουσίδης, Ιωάννης Τσερκέζης, Βασίλης Κοκκινίδης, Παναγιώτης Ασλανίδης ενώ οι Πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων Άνω Θεοδωρακίων Αλέξανδρος Ποιμενίδης και Ποντοκερασιάς Γιάννης Κασαπίδης προσέφεραν συμπληρωματικά και άλλα επιχειρήματα (διάβρωση εδάφους,περιβαλλοντική ασχήμια, απώλεια θέσεων δασεργατών) για να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους.
Στον διάλογο συνεισέφεραν, μπαίνοντας στην ίδια γραμμή άρνησης για την εγκατάσταση αιολικού σταθμού, ο κ. Κώστας Κωνσταντινίδης, από την Πρωτοβουλία Πολιτών ενάντια στις Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ο Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Περιπατητών Χρήστος Ανδρεανίδης.
Εκτός από το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς, που έλαβε ομόφωνα αρνητική απόφαση επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων της επένδυσης, αρνητικές, παμψηφεί, ήταν οι γνωμοδοτήσεις της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου και δεκατριών Δημοτικών Κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Κρουσσών.