Τρίτη, 16 Ιουλίου 2024, 10:54:38 μμ
Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024 20:40

Νέα πανέμορφη πλατεία στο Πολύκαστρο

Το Πολύκαστρο απέκτησε μια δεύτερη μεγάλη και πανέμορφη πλατεία, με το δήμο Παιονίας να αναβαθμίζει το βόρειο τμήμα της πόλης.

Το βράδυ του Σαββάτου 15 Ιουνίου 2024 έγιναν τα εγκαίνια της νέας πλατείας, ο χώρος της οποίας μέχρι πρόσφατα ανήκε στον Ελληνικό Στρατό, εκεί όπου υπάρχουν και οι κατοικίες των αξιωματικών του Στρατού.

 

Απόλυτα δικαιωμένος για το όμορφο έργο του ήταν ο δήμαρχος Κώστας Σιωνίδης, έχοντας δίπλα του τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και τον Αντιπρόεδρο της Βουλής Γιώργο Γεωργαντά, με τον τελευταίο να έχει βοηθήσει τα μέγιστα στη μεταβίβαση του χώρου στο Δήμο Παιονίας, ώστε να μπορέσει να υλοποιηθεί η ανάπλασή του.

Μια υπέροχη παιδική χαρά, μικρό αμφιθέατρο εκδηλώσεων, αναψυκτήριο, χώροι πρασίνου, συντριβάνι και διάδρομοι περιπάτου, συνθέτουν το νέο χώρο αναψυχής και συνεύρεσης για το Πολύκαστρο.

«Σήμερα είναι μία  ιδιαίτερη, μία  ξεχωριστή μέρα για το Πολύκαστρο. Μία ημέρα χαράς, ικανοποίησης και δικαίωσης», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Σιωνίδης.

«Εγκαινιάζουμε την πανέμορφη πλατεία της «28ης Οκτωβρίου» εκατό χρόνια μετά από την μετεγκατάσταση των Ανατολικορωμυλιωτών από το Σιναπλί της  Ανατολικής Θράκης,  εδώ, στο Καρασούλι, όπως λεγόταν τότε το Πολύκαστρο.

Στο μέρος που βρισκόμαστε συγκεντρωμένοι σήμερα, το φθινόπωρο του 1924  τοποθετήθηκαν από την Ελληνική Κυβέρνηση  σκηνές για να εγκατασταθούν οι 400 περίπου οικογένειες που κατέφθασαν με καραβάνι από τα χωριά τους,  κουβαλώντας  μαζί τους ζώα για να εκθρέψουν και σπόρους και κλήματα για να καλλιεργήσουν στην  γη,   του νέου τόπου στον οποίο ξεκίναγαν το  καινούργιο κεφάλαιο της ζωής τους.

Είναι  γνωστό και διεθνώς αναγνωρισμένο ότι οι πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας ήταν εξαιρετικοί αμπελουργοί και οινοποιοί και μετέφεραν στην περιοχή μας την τεχνογνωσία τους.

Πριν την μετεγκατάσταση προηγήθηκε επίσκεψη στην περιοχή από επιτροπή των κατοίκων με επικεφαλής τον τότε πρόεδρο του Σιναπλί Νικόλαο Γκαντίδη γνωστό και ως Ζάντινη.

Αναζητούσαν ένα  τόπο που να μοιάζει με την περιοχή τους στη Ανατολική Θράκη. Ήθελαν να είναι κοντά και σε ποτάμι και σε κάμπο. Το Καρασούλι συνδύαζε αυτά που έψαχναν και έτσι αποφάσισαν να εγκατασταθούν εδώ.

Οι σκηνές, που τους έδωσε η Ελληνική Κυβέρνηση όταν έφτασαν, δεν τους βόλεψαν και έτσι έφτιαξαν  καλύβες με κλαδιά και λάσπη. Τις παλάτκες όπως λέγονταν. Τους βρήκε όμως ο βαρύς χειμώνας του 1924 και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αρρωστήσουν και να χαθούν κατά την διάρκεια του, πολλά βρέφη και παιδιά.

Το 1925 μια Γερμανική εταιρεία κατ’ εντολή της κυβέρνησης έκτισε για όλες τις οικογένειες ομοιόμορφα σπίτια και ρυμοτόμησε την πόλη που από τότε ξεκίνησε να αναπτύσσεται σιγά - σιγά και να μεγαλώνει.   

Το ίδιο έτος, το 1925, εγκαταστάθηκαν στο Καρασούλι και οι Ραβδιώτες της Ανατολικής Θράκης. Το 1928 ο Μάξιμος Μαραβελάκης και ο Απόστολος Βακαλόπουλος  ορίστηκαν από τον Ελευθέριο Βενιζέλο υπεύθυνοι για την αλλαγή τοπωνυμίων στην περιοχή Θεσσαλονίκης και μετονόμασαν το Καρασούλι σε Πολύκαστρο. Για να δικαιολογήσουν την νέα ονομασία έβαλαν δίπλα στην αλλαγή της ονομασίας  τον χάρτη της περιοχής στην οποία δεσπόζει το ακρωτήριο Πολύκαστρο, της οροσειράς του Αίμονα στον Εύξεινο Πόντο.

Η  δεκαετία του 1940-1950, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην οποία βρισκόταν η χώρα μας, ήταν σκληρή και απάνθρωπη για όλους τους κατοίκους του Πολυκάστρου. Θρακιώτες , Πόντιοι, Μικρασιάτες και Ντόπιοι έδιναν καθημερινό αγώνα για την επιβίωση.   Ο πόλεμος τους είχε  αφαιρέσει το γέλιο και τη χαρά.  

Όταν η καταχνιά και τα αποκαΐδια του πολέμου άρχισαν να γίνονται μακρινή ανάμνηση άρχισε και η ζωή των κατοίκων να βρίσκει τον κανονικό της ρυθμό. Εδώ στην μεγάλη πλατεία που σήμερα βρίσκονται οι στρατιωτικές κατοικίες μαζεύονταν κάθε Κυριακή οι Σιναπλιώτες και οι Ραβδιώτες, με τις πολύχρωμες φορεσιές οι  γυναίκες και  με τα «πουτούρια» οι άντρες και χόρευαν τον «τρανό χορό» με την  μελωδία ενός ακορντεόν ή γκάιντας  και με τον ρυθμό που έδιναν αυτοσχέδια όργανα.

Με την έλευση του στρατού στο Πολύκαστρο το 1957, που αποτέλεσε σημαντικό σταθμό για την εξέλιξη της πόλης, άρχισε η ανοικοδόμηση  και η οικονομική ανάπτυξη  του Πολυκάστρου.

Το 1960 η Νομαρχία Κιλκίς με την σύμφωνη γνώμη της κοινότητας Πολυκάστρου, παραχώρησε στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας οικόπεδο 6.198,55τμ για να κτιστούν εδώ οι στρατιωτικές κατοικίες και να διαμορφωθεί μια πλατεία για αναψυχή των κατοίκων.

Με το πέρασμα του χρόνου φθάσαμε στην δεκαετία του 2000 όπου άρχισε να εκκολάπτεται η ιδέα της ανακατασκευής της πλατείας των ΑΝΩ ΣΟΑ και  ξεκίνησε  η μελέτη της ανάπλασης. Έγιναν έκτοτε αρκετές προσπάθειες, χωρίς επιτυχία, προκειμένου να ενταχθεί η ανάπλαση  της πλατείας σε κάποιο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα.

Το ότι η πλατεία  ήταν ιδιοκτησία του Ταμείου Εθνικής Άμυνας  και όχι  του δήμου, δεν επέτρεπε  την  υλοποίηση οποιουδήποτε έργου ανακατασκευής σε αυτήν. Από τον Σεπτέμβριο του 2019 η διοίκηση μας ξεκίνησε διερευνητικές επαφές προκειμένου να βρεθεί λύση στο  πρόβλημα. Με τον βουλευτή Κιλκίς και νομικό Γιώργο Γεωργαντά, συναντήσαμε  τον διευθυντή του ΤΕΘΑ αρκετές φορές και η λύση που πρότεινε ο κ. Γεωργαντάς, για την εξαγορά του οικοπέδου της πλατείας με ένα συμβολικό τίμημα, έγινε τελικά αποδεκτή από  τον φορέα.

Έτσι στις 9 Μαρτίου του 2021 λάβαμε την αρχική έγκριση εξαγοράς και μετά από την  απαιτούμενη γραφειοκρατική διαδικασία την οποία επιβράδυνε και η πανδημία, στις 22 Δεκεμβρίου του 2022, ο δήμος Παιονίας εξαγόρασε  το οικόπεδο της πλατείας εμβαδού 3.471,86 τμ προς 21.000€.

Παράλληλα με την χρονοβόρα διαδικασία της εξαγοράς, η διοίκηση μας ενέταξε, από τον Οκτώβριο του 2020, το έργο στο τεχνικό πρόγραμμα του  2021 με προϋπολογισμό 600.000€.

Το δημοπράτησε με έκπτωση 42,42% και ολοκλήρωσε κατόπιν τον προσυμβατικό έλεγχο. Στις 13 Φεβρουαρίου του 2023 υπογράψαμε με την ανάδοχο κοινοπραξία την σύμβαση και ξεκίνησε η κατασκευή του έργου, που ολοκληρώθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Με τα σημερινά εγκαίνια, κάνουμε πράξη την προγραμματική δέσμευση που αναλάβαμε απέναντι σας το 2019. Ολοκληρώνουμε μία  συντονισμένη και συστηματική προσπάθεια που ξεκινήσαμε πριν τέσσερα  χρόνια, προκειμένου  η πλατεία 28ης Οκτωβρίου  (ΑΝΩ ΣΟΑ)  να επιστρέψει στους κατοίκους του Πολυκάστρου σύγχρονη ,πανέμορφη και λειτουργική για όλους. Φιλική για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και διασκεδαστική για τα παιδιά.

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και συγκινημένος, γιατί μπορέσαμε να κάνουμε ικανοποιήσουμε ένα διαχρονικό αίτημα των κατοίκων της πόλης μας, γιατί  ολοκληρώσαμε ένα πανέμορφο, μεγάλο και εμβληματικό έργο, και γιατί η ανακατασκευή της πλατείας συμπίπτει με τις εκδηλώσεις μνήμης των 100 χρόνων από την μετεγκατάσταση των  Ανατολικορωμυλιωτών  στο Πολύκαστρο.

Καλορίζικη η πλατεία μας. Να έχουμε υγεία  να την απολαύσουμε».

Πολυμέσα

Έκθεση εικόνων