Από την περασμένη εβδομάδα διαφάνηκε ότι η διαχείριση-επίλυση της διαμάχης που ξέσπασε στην Παιονία αναφορικά με την φοίτηση των προσφυγόπουλων της περιοχής στο Γυμνάσιο της Αξιούπολης θα προσέκρουε σε περισσότερα εμπόδια από όσα αρχικά διαφάνηκαν.
Διότι εξαρχής οι γονείς της Αξιούπολης ερειδόμενοι στην αναλογία «ένας προς ένα» μεταξύ Ελλήνων (51 προς 46) και προσφύγων μαθητών εξέφρασαν τη θέση: αποσυμφορήστε το γυμνάσιο Αξιούπολης, μοιράστε τα προσφυγόπουλα και στα άλλα γυμνάσια της περιοχής.
Τη θέση αυτή υιοθέτησε τόσο ο Δήμαρχος Κώστας Σιωνίδης και μάλιστα κυριάρχησε στο διάλογό του με την υπουργό παιδείας Κεραμέως στην επίσκεψη της τελευταίας στη Γουμένισσα.
Και παρότι τότε δεν διαφάνηκε αχτίδα φωτός, στη συνέχεια οι διαβουλεύσεις με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση απέδωσαν καρπούς. Ο διευθυντής Θεόδωρος Χριστοφορίδης μάλιστα, υιοθετώντας το αίτημα, πρότεινε και συγκεκριμένη κατανομή: 13 μαθητές στην Αξιούπολη, 12 στον Ευρωπό και 12 στη Γουμένισσα.
Μόνο που η προταθείσα διασπορά των μαθητών σήμανε ουσιαστικά και τη διασπορά της αναταραχής, καθώς σταδιακά το επιχείρημα της υπερφόρτωσης του Γυμνασίου Αξιούπολης, πέρασε σε δεύτερη μοίρα και αναφάνηκε το ουσιωδέστερο: Μπορεί να γίνει μάθημα σε μια τάξη όπου ένα τμήμα της δεν γνωρίζει καν την ελληνική γλώσσα; Κι αν γίνει μάθημα η ποιότητά του δεν θα αδικήσει τόσο τους Έλληνες μαθητές όσο και τους πρόσφυγες;
Τη μεταβολή της θέσης των γονέων της προδιαγράψαμε από την περασμένη εβδομάδα τόσο στην Αξιούπολη, αλλά επισημοποιήθηκε την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου όταν ο σύλλογος γονέων του εκεί Γυμνασίου συνήλθε και αποφάσισε να μην δεχθεί μεικτές τάξεις (ελληνόπουλα και προσφυγόπουλα) αλλά προτείνει η φοίτηση των προσφυγόπουλων να γίνει σε ξεχωριστές τάξεις.
Η θέση πλέον των γονιών είναι ξεχωριστές τάξεις. Και κυριάρχησε στη συνέλευση των συλλόγων γονέων όλων των γυμνασίων της Παιονίας, που συνήλθαν στον Ευρωπό με πρωτοβουλία του συλλόγου γονέων Ευρωπού το απόγευμα της Τετάρτης 23 Σεπτεμβρίου.
Ήταν εκεί σύσσωμη και η διοίκηση του δήμου με επικεφαλής τον Δήμαρχο Κώστα Σιωνίδη, η θέση του οποίου εκφράστηκε με απόλυτο τρόπο: Είμαστε μαζί σας. Θέση μας είναι η θέση σας.
Η εκπρόσωπος του συλλόγου γονέων Ευρωπού, Ματίνα Ζωκίδου, πρότεινε να γίνουν ξεχωριστά τμήματα για τα προσφυγόπουλα και απέρριψε πάσα σκέψη μεικτών τμημάτων. Μάλιστα φρόντισε να κάνει σαφή τη θέση των γονιών: Αν επιμείνουν σε μεικτές τάξεις θα κάνουμε κατάληψη τα σχολεία.
Ήταν η κύρια ομιλήτρια της συγκέντρωσης-γέμισε η πλατεία του Ευρωπού- και μεταξύ των επιχειρημάτων της ξεχωρίζουμε:
Δοθέντος ότι τα προσφυγόπουλα δεν γνωρίζουν γλώσσα οι μεικτές τάξεις αδικούν και τα παιδιά μας και τα προσφυγόπουλα.
Ίσα δικαιώματα στη μόρφωση και των παιδιών μας. Προστασία της δημόσιας υγείας σε καιρό μάλιστα πανδημίας.
Τα προσφυγόπουλα διαμένουν προσωρινά στον τόπο μας. Δεν τους ενδιαφέρει η ένταξή τους στην κοινωνία μας και αυτό αποδεικνύεται από την άρνησή τους να μάθουν τη γλώσσα.
Θα κινηθούμε νομικά όλοι μαζί οι σύλλογοι αν δεν υιοθετηθεί η πρότασή μας.
Στη διάρκεια της συνέλευσης μίλησε και ο δημ. σύμβουλος Τάσος Βασιλακάκης της Λαϊκής Συσπείρωσης, ωστόσο προκλήθηκε ένταση όταν τον διέκοψαν πολίτες στην μακροσκελή, είναι αλήθεια, τοποθέτησή του.
Εκ μέρους της Κίνησης Πολιτών ο κ. Μιχάλης Τσερνικούδης στην βραχύλογη τοποθέτησή του συντάχθηκε με την όποια απόφαση θα λάβουν οι γονείς. Είμαστε στο πλευρό σας, σε ό,τι αποφασίσετε, συνόψισε.
Παρόμοια θέση διατύπωσε και ο αντιδήμαρχος Παιδείας Ευάγγελος Νίτσης, ενώ την ενεργή συμπαράστασή τους εξέφρασαν στον αγώνα των γονιών αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και κοινοτάρχες, που παραβρέθηκαν στη συγκέντρωση.
Ναι, αλλά ο νόμος απαγορεύει δια ροπάλου
Μπορεί να υιοθετηθεί και να εφαρμοστεί μια πρόταση για ξεχωριστά τμήματα προσφυγόπουλων; Οι γονείς της Παιονίας ισχυρίζονται ΝΑΙ και θα προτείνουν τη λύση αυτή σε συνάντηση που θα επιδιώξουν με τον κ. Χριστοφορίδη. Μόνο που ο τελευταίος είναι κατηγορηματικά αντίθετος, όταν τον ρωτήσαμε: Ο νόμος δεν επιτρέπει ξεχωριστές τάξεις για τα προσφυγόπουλα. Κάτι τέτοιο θεωρείται γκετοποίηση και προσκρούει ακόμα και στον αντιρατσιστικό νόμο.
Επομένως; Πλήρες αδιέξοδο. Και σε Αξιούπολη και Ευρωπό τα γυμνάσια είναι κλειστά και υπό κατάληψη. Οι γονείς αντιδρούν στις μεικτές τάξεις. Και φως δεν φαίνεται στον ορίζοντα.