Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2025, 8:12:11 πμ
Τρίτη, 06 Μαρτίου 2018 21:01

Οι “Ρομποτίστας” του 1ου Δημοτικού Κιλκίς διακρίθηκαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό Ρομποτικής

Η Ομάδα Ρομποτικής του 1ου  Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς έλαβε μέρος και διακρίθηκε στον  Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2018, που διοργανώνει ο Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης και Τεχνολογίας WRO Hellas με θέμα «Εποικισμός του Άρη». Η διεθνής επιστημονική κοινότητα προσεγγίζει τον «κόκκινο πλανήτη» με σκοπό να δημιουργήσει συνθήκες μελλοντικής ύπαρξης ζωής και ίσως και εποικισμού του ανθρώπου σε αυτόν.


Η  δυναμική ομάδα του Σχολείου  μας οι «ΡΟΜΠΟΤΙΣΤΑΣ» την οποία απαρτίζουν οι μαθητές-τριες της Ε΄και ΣΤ΄τάξης  Τσομίδης Χάρης, Χοροζίδης Αποστόλης, Καϊμακτσής Βαγγέλης, Κετσετζής Σταύρος, Αμοιρίδου Ειρήνη και Ιωαννίδης Γιώργος έλαβε μέρος στον Περιφερειακό Διαγωνισμό της Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος διεξήχθη στο Κολλέγιο «ΑΝΑΤΟΛΙΑ»  στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 4 Μαρτίου 2018 με το θέμα «Αμμοθύελλες στον Άρη».
 Κατάφερε με το ευρηματικό θέμα της, την άρτια κατασκευή της, επίδειξη και λειτουργία της, τον ενθουσιασμό και την συνεργατικότητά της,   μετά από δύο προκριματικούς αγώνες,  συναγωνιζόμενη με δημόσια και ιδιωτικά   σχολεία, Λέσχες Ρομποτικής, να διακριθεί στις δέκα καλύτερες ομάδες και να πάρει το εισιτήριο για τη συμμετοχή της στον Τελικό Πανελλήνιο Διαγωνισμό που θα διεξαχθεί στο Κλειστό Ολυμπιακό Γήπεδο Γαλατσίου στην Αθήνα, την Κυριακή 11 Μαρτίου 2018.
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους μαθητές-τριες μας  για τη φιλομάθεια και εργατικότητα που επέδειξαν, στην εκπαιδευτικό Πληροφορικής του Σχολείου κ. Μανώλη Μαρία για την προετοιμασία, άσκηση και στήριξη των μαθητών, στον κ. Ασλανίδη Νίκο για την κατασκευή της πίστας και  στους γονείς που στάθηκαν δίπλα μας, αγκάλιασαν και ενίσχυσαν το όλο εγχείρημα. Αλλά είναι άξιοι συγχαρητηρίων και όλοι οι μαθητές-τριες της Ε΄και ΣΤ΄τάξης και οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί κ.κ.  Ασλανίδης Νίκος, Βαβουλίδου Μαρία, Υφαντίδου Δέσποινα και Στανιμερόπουλος Παναγιώτης που εκπόνησαν το Πρόγραμμα « Ρομποτική και Αειφορική Διαχείριση του Περιβάλλοντος» και εργάστηκαν πάνω στο θέμα του Διαγωνισμού για την όσο το δυνατό αρτιότερη παρουσία της Ομάδας Ρομποτικής.
Ευχαριστούμε επίσης θερμότατα τους ευγενικούς χορηγούς μας, τον Οργανισμό WRO Hellas για την χορήγηση του πακέτου LEGO Education Wedo2 ,τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου μας καθώς και τους κ. κ. Τσαντάκη Δημήτριο, Αντιδήμαρχο Κιλκίς, Αμοιρίδη Παναγιώτη ( Επιμορφωτική Κιλκίς) και Πατζουκίδη Κωνσταντίνο («Άθλος» Κιλκίς) για την οικονομική ενίσχυση και στήριξη τους,  για την πραγματοποίηση της συμμετοχής της  Ομάδας μας στον Τελικό Διαγωνισμό στην Αθήνα, ο οποίος  τελεί υπό την Αιγίδα  του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου. Είναι πραγματικά αξιέπαινη η πράξη τους και δίνει «φτερά» στα όνειρα μαθητών και εκπαιδευτικών, δύναμη και ελπίδα για τη συνέχιση δημιουργικών και καινοτόμων προγραμμάτων και δράσεων που εκσυγχρονίζουν το δημόσιο σχολείο και  δίνουν τη δυνατότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς να βιώσουν πρωτόγνωρες εμπειρίες.
Ειδικότερα, η συμμετοχή του  Σχολείου μας στον Διαγωνισμό είχε ως σκοπό οι μαθητές να μυηθούν στο χώρο της Ρομποτικής και του Προγραμματισμού ώστε να μάθουν να λύνουν  με τη βοήθεια της Μηχανικής και της Πληροφορικής σύνθετα προβλήματα δημιουργώντας μοντέλα ρομποτικής και χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα Scratch 2.0 για τον προγραμματισμό τους.
Το πρόβλημα που οι μαθητές αποφάσισαν να λύσουν είναι οι αμμοθύελλες στον Άρη. Η ρομποτική κατασκευή μας περιέχει τρεις  αυτοματισμούς εκ των οποίων ο ένας αφορά στην ανύψωση-βύθιση ενός σταθμού εργασίας στον πλανήτη Άρη με σκοπό την προστασία από τις αμμοθύελλες και οι άλλοι δύο στην επικοινωνία του βασικού σταθμού εργασίας που βρίσκεται σε μια κοιλάδα του Άρη με τον υποσταθμό εργασίας που βρίσκεται στο όρος Όλυμπος του Άρη που είναι το ψηλότερο βουνό στο ηλιακό μας σύστημα.
Οι αυτοματισμοί κατασκευάστηκαν με το πακέτο εκπαιδευτικής ρομποτικής Wedo 2.0 και η μακέτα εργασίας με διάφορα υλικά που επιλέχθηκαν από μαθητές και εκπαιδευτικούς για την καλύτερη εικαστική αναπαράσταση του πλανήτη Άρη και των φυσικών χαρακτηριστικών του. Οι μαθητές των τεσσάρων τμημάτων της Ε΄και Στ΄τάξης δούλεψαν συνεργατικά με σκοπό τη δημιουργική επίλυση ποικίλων προβλημάτων, την ανακαλυπτική-διερευνητική μάθηση , χωρισμένοι σε ομάδες  (μηχανικούς αυτοματιστές,  μηχανικούς αρχιτέκτονες, γραφίστες, προγραμματιστές, φωτογράφους/βιντεολήπτες,σεναριογράφους).  Απόκτησαν δεξιότητες και γνώσεις που αφορούν στις θετικές επιστήμες (Μηχανική, Πληροφορική, Μαθηματικά, Ρομποτική) μέσα από μία δημιουργική και ευχάριστη διαδικασία και με μέσο επικοινωνίας και συντονισμού την πλατφόρμα "η-τάξη"  ολοκλήρωσαν το project σε χρόνο περίπου δύο μηνών.
         
Η Διευθύντρια του Σχολείου
Παρθένα Δουλκερίδου