Κυριακή, 02 Οκτωβρίου 2016 20:53
Πρωινά τμήματα για προσφυγόπουλα στο 6ο Δημοτικό, Αξιούπολη, Γουμένισσα
Πανέτοιμη για τη μεγάλη πρόκληση, την εκπαίδευση των εκατοντάδων μικρών προσφυγόπουλων που φιλοξενούνται στο νομό μας, είναι η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Κιλκίς.
Υπολογίζεται πως συνολικά για περίπου 400 μικρά προσφυγόπουλα θα πρέπει να στηθούν τάξεις διδασκαλίας σε πρωινά και απογευματινά τμήματα σε σχολεία του νομού. Η συστηματική δουλειά προετοιμασίας που έγινε από τον διευθυντή της Πρωτοβάθμιας, Αριστείδη Παπαδόπουλο, θα έχει σαν αποτέλεσμα την ομαλή λειτουργία των τμημάτων που θα δημιουργηθούν για τα προσφυγόπουλα.
Αν κανείς εξαιρέσει την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, τότε ο νομός Κιλκίς σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος και τη μεγαλύτερη πρόκληση πανελλαδικά και στο κομμάτι της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων. Κι αυτό το στοίχημα δεν αφορά μόνο τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και τους δασκάλους, αλλά ολόκληρη την κοινωνία του νομού μας, που οφείλει να επιδείξει για άλλη μια φορά σύνεση και αλληλεγγύη απέναντι στα παιδιά του πολέμου.
Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας λοιπόν έχει προγραμματίσει τη λειτουργία τριών πρωινών τμημάτων, στο 6ο Δημοτικό Κιλκίς, στην Αξιούπολη και (πιθανά) στη Γουμένισσα, για τα παιδιά των προσφύγων που διαμένουν σε σπίτια στις πόλεις αυτές και στα γύρω χωριά τους. Η εγγραφή αυτών των παιδιών, όπως και κάθε παιδιού που διαμένει στον τόπο μας, είναι υποχρεωτική για τα σχολεία. Η Διεύθυνση, με τη σύμφωνη γνώμη και των διδασκόντων, επέλεξε να δημιουργηθούν μικρά αυτόνομα τμήματα με τα προσφυγόπουλα και με δικό τους δάσκαλο, από το να τα εντάξει σε διαφορετικές τάξεις. Ετσι θα είναι και πιο ομαλή η ένταξή τους στη σχολική κοινότητα και το εκπαιδευτικό έργο θα είναι πιο αποτελεσματικό.
Για όλα αυτά τα παιδιά, σε συνεργασία με τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας του νομού, γίνονται όλοι οι απαραίτητοι εμβολιασμοί και παραχωρούνται οι κάρτες εμβολίων και τα ατομικά δελτία υγείας.
Η λειτουργία των απογευματινών τμημάτων θα αφορά τα παιδιά που βρίσκονται στα δυο Κέντρα Φιλοξενίας σε Νέα Καβάλα και Χέρσο και θα αξιοποιηθούν σχολεία γειτονικών περιοχών ενώ θα μπορούν να λειτουργήσουν και τμήματα εντός των Κέντρων αν εξασφαλιστούν κατάλληλοι χώροι.
Από μια πρώτη καταγραφή μιλάμε για κοντά 400 παιδιά. Ηδη το υπουργείο Παιδείας έχει προκηρύξει τέσσερις θέσεις συντονιστών εκπαίδευσης που σε πρώτη φάση θα καλυφθούν με αποσπάσεις υπηρετούντων δασκάλων. Μόλις αναλάβουν έργο οι συντονιστές θα καταγράψουν αναλυτικά το πόσα παιδιά βρίσκονται στα δυο Κέντρα, το ποια δέχονται οι γονείς τους να μεταφέρονται με λεωφορεία σε γειτονικά σχολεία, ώστε να αποφασιστεί ακριβώς πόσα τμήματα και που θα λειτουργήσουν. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου τα τμήματα αυτά θα είναι 10-12 παιδιών και η εκπαίδευσή τους θα γίνει από δασκάλους που θα προσληφθούν από το Υπουργείο, το οποίο ήδη προκήρυξε για το σκοπό αυτό την πρόσληψη 800 αναπληρωτών πανελλαδικά.