Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2024, 2:22:27 πμ
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2024 07:13

Τα παιδιά και του 5ου Δημ. Σχολείου Κιλκίς εκπαιδεύονται να σώζουν ζωές

Η Ανθρωπιστική Οργάνωση Κοινωνίας Πολιτών KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και η Δ.Δ.Ε. Δυτ. Θεσσαλονίκης, διοργάνωσαν μια δράση μεγάλων διαστάσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς 2024 | WRAH DAY. Κατά τη διάρκεια της δράσης κληρώθηκαν 100 νέοι απινιδωτές!

Η Παγκόσμια Ημέρα, το Πανελλήνιο Ρεκόρ και η ανακοίνωση των 100 τυχερών σχολείων υλοποιήθηκαν την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024 στο εξωτερικό αμφιθέατρο του Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη, με τη φυσική συμμετοχή 700 μαθητών/τριων – εκπαιδευτικών Κ. Μακεδονίας και την online σύνδεση 100+ σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Χώρας, με την υποστήριξη δεκάδων εθελοντών/-τριών του KIDS SAVE LIVES. Μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ2 του 5ου Δ. Σ. Κιλκίς πήραν μέρος στην προσπάθεια καταγραφής πανελληνίου ρεκόρ ΚΑΡΠΑ από 10.000+ μαθητές/τριες. Τα παιδιά είχαν εκπαιδευτεί από την περσινή σχολική χρονιά, με την καθοδήγηση και υποστήριξη της κας Ζέτας Καραγιαννίδου, νοσηλεύτριας, εθελόντριας εκπαιδεύτριας του kids save lives, η οποία ήταν παρούσα και φέτος στο πλευρό των παιδιών για τη συμμετοχή μας στη δράση και την ευχαριστούμε θερμά.

Η εκπαίδευση στη Βασική Υποστήριξη Ζωής (BLS) θα συνεχιστεί και φέτος στο σχολείο μας για τα παιδιά της Ε’ και της ΣΤ’, σύμφωνα με τα σχέδια μαθήματος του φορέα Kids Save Lives και την καθοδήγηση της εκπαιδεύτριας κας Ζέτας Καραγιαννίδου και της Διευθύντριας του σχολείου μας κας Αφροδίτης Ντίνου, που έχει επίσης την πιστοποίηση BLS.

Η 16η Οκτωβρίου καθιερώθηκε το 2012 ως «Ευρωπαϊκή Ημέρα Επανεκκίνησης της Καρδιάς» και, εν συνεχεία, το 2018 σε «Παγκόσμια Ημέρα», καθώς τα περιστατικά αυξάνονται και η έγκαιρη αντιμετώπιση από μη ειδικούς γιατρούς αποδείχθηκε σωτήρια για ένα σημαντικό ποσοστό έγκαιρων επεμβάσεων με ΚΑΡΠΑ εκτός νοσοκομείου, που υπολογίζεται στο 8% με 10% των συμβάντων.

Η καρδιακή ανακοπή, αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως, ενώ εκτιμάται ότι μόνον στην Αττική κάθε 24ώρες συμβαίνουν 10 με 20 αιφνίδιοι θάνατοι, ενώ είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου, καθώς το 15-20% των καρδιακών ανακοπών οφείλονται σε μη καρδιακά αίτια, όπως άπνοια, αναπνευστική δυσλειτουργία, διαβήτη, φάρμακα κλπ..

Η εφαρμογή της Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης από παρευρισκόμενους, μέχρι την έλευση της εξειδικευμένης βοήθειας, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης.

Τα μαθήματα πρέπει να επαναλαμβάνονται τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, γιατί μπορεί στο ενδιάμεσο διάστημα να έχουν αλλάξει κάποια πρωτόκολλα για τα οποία πρέπει να ενημερωθούν.