Ταυτόχρονα προκύπτουν νέα σημαντικά στοιχεία για την υπόθεση, όπως η μαρτυρία του πυροσβέστη ο οποίος συνόδευε τον άτυχο συνάδελφό του που πέθανε από ασφυξία. Ο συγκεκριμένος βασικός μάρτυρας φέρεται να είχε αναφέρει ότι ήταν προβληματικός ο φακός του κράνους του, είχε πρόβλημα στη συνεννόησή του με τον Μάντζιο και ότι ποτέ δεν άκουσε τον προειδοποιητικό ήχο για πλήρη κένωση σε λίγο χρόνο στη συσκευή οξυγόνου του 32χρονου που έχασε τη ζωή του.
Παράλληλα συγκεντρώνονται στοιχεία ότι το μοιραίο βράδυ δεν ανέλαβαν τη διαχείριση του περιστατικού οι πυροσβέστες του «αρμόδιου» σταθμού της περιοχής επειδή ένα όχημα είχε πρόβλημα στα ελαστικά του και έτσι στάλθηκε η ομάδα πυροσβεστών από την Καλλιθέα, η οποία ωστόσο είχε προβληματική στελέχωση. Μάλιστα, όπως διαπιστώνεται, πυροσβέστες του σταθμού είχαν ζητήσει άδεια εκείνη την ημέρα λόγω ενός γάμου που θα γινόταν το επόμενο βράδυ στη Νότια Πελοπόννησο.
Στο δελτίο της εν λόγω πυρκαγιάς, που βρίσκεται στη διάθεση του «Βήματος», εμφανίζεται σειρά πυροσβεστικών δυνάμεων να σπεύδουν επί τόπου στο περιστατικό μέσα σε χρόνο 5 ως 25 λεπτών. Το απορρίπτουν ωστόσο κατηγορηματικά οι πυροσβέστες που ήταν την πρώτη στιγμή στην εστία της φωτιάς. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ενώ στο εν λόγω έγγραφο της Πυροσβεστικής εμφανίζεται «γρήγορη άφιξη του κλιμακοφόρου οχήματος» για τον απεγκλωβισμό του άτυχου πυροσβέστη, οι αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για «χαρακτηριστική καθυστέρηση». Στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται επίσης ότι στο περιστατικό οι πυροσβέστες χρησιμοποίησαν 19(!) φιάλες οξυγόνου, αριθμός που προκαλεί περαιτέρω ερωτήματα αφού ο πυροσβέστης έχασε τη ζωή του από... έλλειψη οξυγόνου.
Στον εισαγγελέα
Το μοιραίο συμβάν έλαβε χώρα το βράδυ της 16ης Σεπτεμβρίου στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Παλαιό Φάληρο. Για τις συνθήκες θανάτου των δύο θα πραγματοποιήσει έρευνα ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Δημήτριος Γκύζης ύστερα από σειρά εγγράφων στοιχείων και δημοσιευμάτων που προσκόμισαν οι δικηγόροι κ.κ. Αντώνιος Φούσσας και Εμμανουήλ Σταύρου, οι οποίοι εκπροσωπούν νομικά την οικογένεια του 32χρονου πυροσβέστη.
Μέχρι στιγμής έχει προκύψει σειρά στοιχείων αλλά και επιστολών στα οποία αναδεικνύεται σειρά λαθών στη διαχείριση του περιστατικού. Αυτά αφορούν την απειρία των πυροσβεστών του 7ου Πυροσβεστικού Σταθμού της Καλλιθέας που ανέλαβε την κατάσβεση της πυρκαγιάς, τις προβληματικές φιάλες οξυγόνου, τη μη υποβοήθηση του άτυχου πυροσβέστη, τις προσπάθειες αλλαγής και αλλοίωσης εγγράφων στους χρόνους άφιξης των «ενισχύσεων» της Πυροσβεστικής. Επιπλέον ερωτηματικά έχουν διατυπωθεί για τις κινήσεις το ίδιο βράδυ κορυφαίων αξιωματικών της Πυροσβεστικής.
Ιδιαίτερα σημαντική για τη διαλεύκανση του περιστατικού θεωρείται η μαρτυρία του πυροσβέστη - πενταετούς σύμβασης - που συνόδευε τον Μάνθο Μάντζιο στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς. Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, ο πυροσβέστης ανέφερε ότι χάλασε ο φακός στο κράνος του και τον κρατούσε στο χέρι, ότι έγιναν μεγάλες προσπάθειες εντοπισμού της 44χρονης σε κεντρικό χώρο του κτιρίου χωρίς αποτέλεσμα (τελικώς η γυναίκα ήταν εκεί, πεσμένη σε σημείο μη ορατό) καθώς και ότι εγκατέλειψε τον 32χρονο συνάδελφό του στο πλατύσκαλο του κτιρίου. Ο ίδιος κατέβηκε προς τα κάτω ενώ ο 32χρονος - όπως υποστηρίζει - έκανε μια προσπάθεια να ανεβεί στον τελευταίο όροφο του κτιρίου, απ' όπου όμως έπεφταν συνεχώς φλεγόμενα αντικείμενα. Εκεί ήταν η τελευταία φορά που τον είδε.
Ο επιζών πυροσβέστης υποστήριξε ότι δεν άκουσε να χτυπά ο προειδοποιητικός ήχος της φιάλης του 32χρονου συναδέλφου του. Επισήμανε ωστόσο ότι άκουσε τον προειδοποιητικό ήχο της δικής του φιάλης όταν είχε πια κατεβεί από το κτίριο και επιχειρούσε να επανέλθει με άλλον συνάδελφό του. Στελέχη της Πυροσβεστικής αναφέρουν ότι από την περιγραφή του περιστατικού προκύπτει ότι δεν υπήρξε καμία ουσιαστική ενέργεια υποβοήθησης του 32χρονου πυροσβέστη.
Πηγή: Το Βήμα