Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2025, 3:58:13 μμ
Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2024 16:33

Αναβάθμιση της Συνεργασίας Ελλάδας-Ινδίας στην Κβαντική Υπολογιστική

Η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας και Ινδίας σε ερευνητικά θέματα αιχμής προωθείται μέσα από τον επιστημονικό διάλογο που ξεκίνησε χθες στη Θεσσαλονίκη, στο 2ο Διεθνές Συνέδριο «Ελλάδα και Ινδία: Ιστορία, Κοινωνία, Επιστήμη και Επιχειρηματικότητα (Greece and India: History, Society, Science & Entrepreneurship)».

Το συνέδριο, που φιλοξενείται στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, διοργανώθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το ΕΚΠΑ, το Jawaharlal Nehru University με έδρα το Νέο Δελχί της Ινδίας, το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Indo-Hellenic Research Centre (IHRC).

Στις ευκαιρίες για ουσιαστικό διάλογο και συνεργατικές πρωτοβουλίες που προωθούν την πρόοδο σε Ελλάδα και Ινδία αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του, κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας-Θράκης), Κωνσταντίνος Γκουλέκας, επισημαίνοντας ότι «αξιοποιώντας το ισχυρό ανθρώπινο κεφάλαιο και στις δύο χώρες, το οποίο αποτελείται από ερευνητές, προγραμματιστές και καινοτόμους, η πλατφόρμα αυτή θα τονώσει την περαιτέρω ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας και της καινοτομίας».

«Οι πιθανές συνεργασίες που θα προκύψουν από το συνέδριο αυτό είναι έτοιμες να δημιουργήσουν ένα ισχυρό πλαίσιο για την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο μεταξύ της Ινδίας και της Ελλάδας», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «οι συνέργειες μεταξύ του αναπτυσσόμενου οικοσυστήματος καινοτομίας της Ινδίας και της στρατηγικής θέσης της Ελλάδας εντός της ΕΕ ανοίγουν πολλά υποσχόμενους δρόμους για διασυνοριακά ερευνητικά έργα».

Στη νέα δυναμική που έχουν αποκτήσει οι σχέσεις Ινδίας–Ελλάδας, μετά και την επίσημη επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στην Ελλάδα το 2023 και την αντίστοιχη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην Ινδία τον περασμένο Φεβρουάριο, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο πρέσβης της Ινδίας στην Ελληνική Δημοκρατία Ρουντρέντρα Τάντον (Rudrendra Tandon). «Η νέα δυναμική απορρέει από την κοινή πεποίθηση και των πρωθυπουργών, ότι η γεωπολιτική κατάσταση και οι τάσεις είναι τέτοιες, ώστε οι σχέσεις Ινδίας–Ελλάδας, που ιστορικά ήταν πολύ στενές, ήταν καιρός να αναβαθμιστούν αποκτώντας πιο στρατηγικό χαρακτήρα».

«Είμαστε μια χώρα του Ινδικού Ωκεανού. Τα σημεία εισόδου και εξόδου στον Ινδικό Ωκεανό είναι πολύ σημαντικά για εμάς», σημείωσε ο κ. Τάντον, προσθέτοντας ότι ως εμπορική δύναμη η Ινδία βλέπει την Ευρώπη ως μια σημαντική περιοχή εστίασης.

Τους συνέδρους καλωσόρισε ο Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, καθηγητής Ευστράτιος Στυλιανίδης, σημειώνοντας «οι διαρκείς πολιτιστικοί και πνευματικοί δεσμοί μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία για τη σε βάθος εξερεύνηση των ιστορικών δεσμών και τη χάραξη μίας πορείας συνεργασίας στο μέλλον».

Στην πρώτη ενότητα του συνεδρίου που εστιάζει στις διεθνείς σχέσεις και τη γεωπολιτική, η καθηγήτρια στο Jawaharlal Nehru University – New Delhi, Shoba Sivasankaran παρουσίασε το πρόγραμμα της Έδρας Ελληνικών Σπουδών. «Η σταθερή αύξηση των εγγραφών με περισσότερους από 100 φοιτητές να συμμετέχουν φέτος, αντανακλά το αυξανόμενο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα της ελληνικής έδρας», είπε η κ. Sivasankaran, προσθέτοντας ότι «η Ελληνική Έδρα συνέβαλε καθοριστικά στην ενίσχυση των ινδο-ελληνικών πολιτιστικών δεσμών προωθώντας την κατανόηση και τη συνεργασία».

Σε ό,τι αφορά τις πρωτοβουλίες που προωθούνται στο προσεχές μέλλον, η καθηγήτρια ανέφερε την ενίσχυση του προγράμματος σπουδών της με την προσθήκη εξειδικευμένων μαθημάτων ελληνικής φιλοσοφίας, καθώς και τη λειτουργία κοινών ερευνητικών προγραμμάτων με ελληνικά και ινδικά πανεπιστήμια.

Η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας–Ινδίας με έμφαση στην τεχνολογική και επιστημονική συνεργασία αναδείχθηκε μέσα από τις παρουσιάσεις που έγιναν στην ενότητα του συνεδρίου για την πληροφορική, την τεχνολογία και την καινοτομία. Η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Jawaharlal Nehru University, New Delhi, Priya V Gupta μίλησε για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας Ινδίας–Ελλάδας στο πεδίο της κβαντικής υπολογιστικής. «Τον Φεβρουάριο του 2024, σε συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ινδίας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, οι δεσμοί των δύο χωρών αναβαθμίστηκαν σε στρατηγική συνεργασία», επισήμανε η κ. Gupta.

Αναφερόμενη στο σύμφωνο κινητικότητας και μετανάστευσης, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα ενισχύσει την ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ ερευνητών κβαντικής υπολογιστικής, νεοφυών επιχειρήσεων και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων στις δύο χώρες. «Συνδυάζοντας την εκτεταμένη εμπειρία της Ινδίας στην πληροφορική με τις καινοτομικές βιομηχανίες της Ελλάδας, οι δύο χώρες μπορούν να καθιερωθούν ως ηγέτιδες δυνάμεις στις εφαρμογές της κβαντικής υπολογιστικής», υπογράμμισε.

Ο καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Συβρίδης, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας και της Ινδίας που αφορούν την ανάπτυξη προηγμένων κβαντικών υποδομών επικοινωνιών (QCI). «Φαίνεται ότι και οι δύο χώρες ακολουθούν παρόμοια μονοπάτια», παρατήρησε, και παρουσίασε την πρόοδο του έργου HellasQCI.

«Σε έναν χρόνο από τώρα θα έχουμε πλήρη λειτουργία του συστήματος», τόνισε ο κ. Συβρίδης, εκτιμώντας ότι η προοπτική μίας διμερούς συνεργασίας θα ήταν αμοιβαία επωφελής.

Δείτε όλη την ροή ειδήσεων

Πηγή: Politic.gr