Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2024, 9:27:14 πμ
Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2014 14:50

Αρχισε η δίκη του Θωμά Καρύδα για την επενδυτική «πυραμίδα»

Υποσχέσεις για υψηλές αποδόσεις, κεφάλαια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, επενδύσεις στο αμερικανικό Χρηματιστήριο Αξιών και ανύπαρκτοι λογαριασμοί σε ελβετικές τράπεζες συνθέτουν το φόντο της δίκης του Θωμά Καρύδα, που άρχισε σήμερα Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου στο Α' Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

H υπόθεση αφορά επενδυτική «πυραμίδα» με ζημίες που φθάνουν έως και τα 15 εκατομμύρια ευρώ, εντάσσεται στην κατηγορία εγκλημάτων του «λευκού κολάρου» και θεωρείται ότι διαθέτει κοινά χαρακτηριστικά - σε άλλη κλίμακα μεγεθών, βεβαίως - με αυτή του αμερικανού Μάντοφ.

Ο Καρύδας φέρει τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης, της απάτης, της πλαστογραφίας και του ξεπλύματος χρήματος, ενώ η κατηγορία της συναυτουργίας σε απάτη βαρύνει έναν άνθρωπο - κλειδί στην υπόθεση: τον ελβετό τραπεζίτη, διευθυντικό στέλεχος της τράπεζας Julius Baer, Μανουέλ Κουρτ Εμίλ Σοβίγια. Η δίκη διεξάγεται ύστερα από μήνυση που κατέθεσαν εξαπατημένοι επενδυτές και ενώ ο Καρύδας βρίσκεται ήδη προφυλακισμένος στις φυλακές Τρικάλων.

Νομικός με πείρα επισημαίνει ότι τέτοιες υποθέσεις δεν είναι συχνές στα ελληνικά χρονικά, καθώς απαιτούν ιδιαίτερη μαεστρία στην απάτη, ευρύ δίκτυο υψηλών κοινωνικών γνωριμιών και, πέρα από τις αβρότητες, γερή ικανότητα πειθούς, χαρακτηριστικό που φαίνεται ότι διέθετε ο Καρύδας. Το παράδοξο στην ιστορία αυτή, είναι ότι τα χρήματα της απάτης δεν έχουν βρεθεί «κι΄ όσο δεν έχει βρεθεί το πτώμα, είναι όλοι ύποπτοι», σημειώνει με νόημα.

Η ακροαματική διαδικασία αναμένεται άκρως ενδιαφέρουσα, καθώς ο Καρύδας δεν δρούσε μόνος του και απολάμβανε ευρύτατης κάλυψης από την ελβετική Julius Baer. Από το 2005, οπότε και έφερε τον τίτλο του εξωτερικού συνεργάτη της (στο Τμήμα Διαχείρισης Διακεκριμένων Πελατών), διέθετε υλικό με το λογότυπο της. Παρουσίαζε στους έλληνες επενδυτές τον ίδιο τον Σοβίγια, προκειμένου να τους πείσει να του εμπιστευθούν τα χρήματα τους. Τα ποσά δεν έφθαναν ποτέ σε τραπεζικούς λογαριασμούς της Ζυρίχης, αντιθέτως οι επενδυτές έμεναν ήσυχοι με τα πλαστά παραστατικά των λογαριασμών που έφθαναν στα χέρια τους. Παρά το γεγονός ότι ο Καρύδας πλαστογραφούσε επί μακρόν, εν τούτοις η τράπεζα δεν τον εξεδίωξε όταν αποκαλύφθηκε η απάτη. Κατήγγειλε απλώς τη σύμβαση που διατηρούσε μαζί του, με υπογραφή του ίδιου του Σοβίγια. Ουδείς μάλιστα εκ των δυο, έχει ανοικτούς λογαριασμούς με την ελβετική Δικαιοσύνη.

Το σκέλος της Julius Baer ήλθε να προστεθεί σε αυτό της αμερικανικής Sterling Financial Investment, για λογαριασμό της οποίας εργαζόταν από το 1997 ως χρηματιστηριακός σύμβουλος - broker ο Καρύδας. Ο ίδιος είναι, άλλωστε, αμερικανοτραφής, οικονομολόγος το επάγγελμα, με σπουδές στο American Institute of Banking στην Ουάσινγκτον.

Στις βαριές κατηγορίες των επενδυτών και της Δικαιοσύνης, ο Καρύδας απαντά ότι δεν υπεξαίρεσε ούτε δολάριο, τα χρήματα - λέει - χάθηκαν στο πηγάδι του Αμερικανικού Χρηματιστηρίου Αξιών, την περίοδο που είχε πάρει την κατιούσα. Ήθελε - όπως ισχυρίζεται - μόνο να τους κρατήσει ως πελάτες, να συντηρήσει την ψευδαίσθησή τους για κέρδος μέχρις ότου έλθει η ανάκαμψη.


Πηγή: Το Βήμα