Απαγορεύεται η υπαγωγή στον νόμο 4178/13 για την «τακτοποίηση» αυθαιρέτων, μόνο όσων ήταν ημιτελή πριν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία.
Σε τροπολογία όμως που κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Νικ. Ταγαράς την περασμένη Παρασκευή σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης αποσαφηνίζεται ότι δεν θα μπορούν να εξαιρεθούν της κατεδάφισης αυθαίρετα κτίσματα που κρίνονται αμετακλήτως με απόφαση αρμοδίου δικαστηρίου ως κατεδαφιστέα. Η συγκεκριμένη ρύθμιση, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, είναι απαραίτητη «για λόγους εναρμόνισης των διατάξεων του 4178/2013 με το άρθρο 20 του Συντάγματος».
Η απαγόρευση υπαγωγής στον νόμο θα αφορά και εκκρεμείς υποθέσεις για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί πράξη υπαγωγής (δηλαδή υπολογισμός προστίμου και τυχόν κανονισμός των δόσεων που πρέπει να καταβληθούν) και δεν έχει καταβληθεί το σχετικό παράβολο που προβλέπεται από τον νόμο. Όσα αυθαίρετα όμως έχουν ήδη υπαχθεί στον νόμο και ο ιδιοκτήτης τους έχει καταβάλει τουλάχιστον το παράβολο, θα εξαιρούνται της κατεδάφισης, ακόμη και αν υπάρχει αμετάκλητη δικαστική απόφαση.
Την κατάθεση της τροπολογίας είχαν ανακοινώσει στις 10 Οκτωβρίου στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), οι εκπρόσωποι του υπουργείου Περιβάλλοντος, κατά την εκδίκαση προσφυγών ενάντια στον νόμο 4178/13 (ακόμη δεν έχει εκδοθεί η απόφαση), προβάλλοντάς τη ως νομικό επιχείρημα.
Θέματα αντισυνταγματικότητας του νόμου, ειδικά για τα άρθρα 7 και 8, τα οποία περιλαμβάνουν διατάξεις για εξαίρεση από την κατεδάφιση, είχε θέσει και η Επιστημονική Υπηρεσία του Κοινοβουλίου τον Ιούλιο του 2013, όταν ο προτεινόμενος τότε νόμος είχε εισαχθεί στη Βουλή για ψήφιση. Όπως ανέφεραν στην έκθεσή τους οι νομικοί επιστήμονες του Κοινοβουλίου, είναι αντίθετες με το Σύνταγμα ρυθμίσεις με τις οποίες επιτρέπεται η υπό όρους εξαίρεση από την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών που ανεγείρονται μετά τη θέσπιση πολεοδομικών κανόνων και κατά παράβαση των διατάξεων που αφορούν όρους, περιορισμούς δομήσεως ή χρήσεις γης. Τότε όμως η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ μιλούσε για τη «στέρεα νομική βάση της ρύθμισης».
Πηγή: Το Βήμα