Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου 2024, 1:20:26 μμ
Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου 2014 09:50

Διάβημα Τσίπρα προς τον μεσαίο χώρο από το βήμα της ΔΕΘ

Στον απόηχο της διήμερης παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ, το πολιτικό συμπέρασμα φαίνεται ότι προκύπτει από μερικές ακροθιγείς αναφορές του και από κάποιες φράσεις που... δεν είπε.

Οι εξαγγελίες του ήταν πολλές και το κατά πόσο είναι ρεαλιστικές ή όχι θα κριθεί στην πορεία και κυρίως αν και εφόσον κερδίσει τις εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση.


Στο σημείο αυτό, ιδιαίτερη σημασία προσδίδει ο ίδιος και τα στελέχη του κόμματός του στην επισήμανση που θέλησε να κάνει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου το μεσημέρι της Κυριακής: «δεν αρκεί το να δυσανασχετούν οι πολίτες, πρέπει και να αναλάβουν τις ευθύνες τους», είπε, επιχειρώντας μάλιστα να εντείνει την πίεση αλλά και να εξασφαλίσει κάποιο άλλοθι, λέγοντας πως αν δεν υπάρξει κυβερνητική αλλαγή σύντομα, οι εξαγγελίες του δεν θα είναι εφαρμόσιμες και σε μελλοντικό διάστημα θα μπορεί να υλοποιήσει πολύ λιγότερα.

Με τη φράση αυτή, όπως και με τον πυρήνα των εξαγγελιών του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σαφές πως απευθύνεται πλέον σχεδόν αποκλειστικά σε πολύ συγκεκριμένο και εκλογικά κρίσιμο ακροατήριο. Τον κόσμο της κεντροαριστεράς, τις ηλικίες μεταξύ 45 και 55 και τις ακόμη μεγαλύτερες, τους οποίους και αφορούν τα περισσότερα από όσα υποσχέθηκε: η αποκατάσταση κάποιων συντάξεων, η επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, οι ρυθμίσεις των «κόκκινων» δανείων.

Με ελάχιστες περιστροφές και σαφείς υπαινιγμούς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται πλέον στον πολιτικά άστεγο κόσμο της Κεντροαριστεράς, του ΠαΣοΚ και δευτερευόντως στους ελάχιστους εναπομείναντες στην ΔΗΜΑΡ .

Δεν είναι τυχαίο ότι η λέξη «ΠαΣοκ» (όπως και «ΔΗΜΑΡ») σχεδόν δεν ακούστηκε κατά τη διάρκεια του διημέρου. Μόνο μία επίθεση κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου, με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών εξαπολύθηκε και κατά τα λοιπά η προσοχή με την οποία ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να προσεγγίσει τον μεσαίο χώρο ήταν φανερή. Σε αυτό το πλαίσιο δήλωση απερίφραστα και ότι είναι πρόθυμος να καθίσει στο τραπέζι σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη συνεννόησης για τα εθνικά θέματα.

Μία φράση του κατά την ομιλία του Σαββάτου ήταν ιδιαιτέρως αποκαλυπτική:

«Προχωράμε λοιπόν άμεσα τη θεσμική και λειτουργική ενδυνάμωση των τριών κυττάρων της Δημοκρατίας: το Κοινοβούλιο, τη λαϊκή αυτοδιοίκηση και το συνδικαλισμό βάσης», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραπέμποντας ευθέως και σκοπίμως στο δόγμα του Ανδρέα Παπανδρέου κατά την ορμητική του περίοδο. Για τα «τρία βάθρα της δημοκρατίας» μιλούσε τότε ο Ανδρέας και αναφερόταν στα ίδια: το Κοινοβούλιο, την τοπική αυτοδιοίκηση και τον συνδικαλισμό.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο κ. Τσίπρας ήταν σαφές πως επέλεξε το βήμα της ΔΕΘ για να απευθυνθεί στην κρίσιμη μάζα των ψηφοφόρων που κάνει την διαφορά τα βράδια των εκλογών. Εθεσε το δίλημμα «ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ», επισφραγίζοντας τον ήδη διαμορφωμένο διπολισμό και ξεκαθάρισε ότι οι αποφάσεις εναπόκεινται στους πολίτες που κινούνται στο ενδιάμεσο.

Πηγή: Το Βήμα