Αποφασιστική πρόοδος στους κύριους δείκτες εγκληματικότητας της Θεσσαλονίκης, όπως ληστείες, διαρρήξεις και κλοπές, εκτιμάται ότι θα προκύψει από την εξάρθρωση 14 εγκληματικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνταν από τον Ιούλιο του 2020 έως τον Μάιο του 2023, διάστημα κατά το οποίο διέπραξαν 553 αξιόποινες πράξεις με συνολική λεία που ξεπερνά τα 2,76 εκατ.
ευρώ.
Μετά από μια γιγαντιαία και ταυτόχρονη επιχείρηση – τη μεγαλύτερη στην ιστορία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή άνω των 300 αστυνομικών – συνελήφθησαν 37 άτομα που κατηγορούνται ως μέλη των συμμοριών. Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν σε Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Αττική, Χαλκιδική και στο νησί της Σαντορίνης, όπου βρισκόταν σε διακοπές ένας από τους κατηγορουμένους. Προηγήθηκε η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από την 5η τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, υπεύθυνη για την υπόθεση. Η δικογραφία περιλαμβάνει 132 άτομα, από τα οποία 21 είναι ήδη κρατούμενοι σε φυλακές για άλλες εγκληματικές πράξεις.
Οι εγκληματικές οργανώσεις δραστηριοποιούνταν κυρίως σε ληστείες, διαρρήξεις κατοικιών, επιχειρήσεων και κλοπές οχημάτων. Οι δράστες δρούσαν μεθοδικά, επιλέγοντας στόχους όταν οι ένοικοι απουσίαζαν, συχνά τις ώρες της ημέρας ή τις Κυριακές, όταν οι επιχειρήσεις ήταν κλειστές. Επιπλέον, ελέγχαν τα ονόματα στα θυροτηλέφωνα και εκμεταλλεύονταν τις γιορτές για να διαπράξουν εγκλήματα. Στη δικογραφία καταγράφονται και διαρρήξεις αυτοκινήτων που ήταν σταθμευμένα κοντά σε γάμους και βαφτίσια.
Το 95% των αξιόποινων πράξεων πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, με τις υπόλοιπες να εντοπίζονται στην Αττική και τις Σέρρες. Η δικογραφία περιλαμβάνει πλαστογραφίες, εκβιασμούς, τοκογλυφία, καθώς και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.
Αξιοσημείωτη είναι η χρυσή διάρρηξη αξίας 1,1 εκατ. ευρώ, που διέπραξε η πιο δραστήρια εγκληματική οργάνωση, η οποία ευθύνεται για πολλές διαρρήξεις υψηλού ρίσκου. Τα μέλη χρησιμοποιούσαν κλεμμένα αυτοκίνητα με πλαστές πινακίδες και απορρίπτονταν τα οχήματα στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου για να αποφεύγουν την ανίχνευση.
Η δράση τους περιλάμβανε μικρές και ευέλικτες ομάδες, που διαπράττοντας επτά ληστείες, 152 διαρρήξεις και 315 κλοπές – διαρρήξεις οχημάτων. Επιπλέον, η 13η συμμορία ειδικευόταν σε τοκογλυφίες και εκβιασμούς, ενώ τελευταία συμμορία ασχολούνταν με την παραγωγή πλαστών εγγράφων για χρήση σε δικαστήρια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μερικές εγκληματικές οργανώσεις είχαν τραπεζίτες για τη διαχείριση των κλοπιμαίων, τα οποία επένδυαν σε επιχειρήσεις και ακίνητα προκειμένου να νομιμοποιήσουν τα έσοδά τους. Γυναίκες-συνεργοί διαδραμάτιζαν σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη των δραστηριοτήτων τους, λειτουργώντας ως τσιλιαδόροι και παρακολουθώντας τις κινήσεις της ΕΛ.ΑΣ.
Οι συλληφθέντες θα παρουσιαστούν ενώπιον της 5ης τακτικής ανακρίτριας Θεσσαλονίκης, από την Πέμπτη και έπειτα για να απολογηθούν.