Στα ανώτερα χαρακτηριστικά ποιότητας που διαθέτουν η ελιά και το ελληνικό λάδι πρέπει να στοχεύσει η χώρα μας, προκειμένου να αντέξει την κλιματική αλλαγή και να παραμείνει ψηλά στον διεθνή ανταγωνισμό.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος προτείνει «η ελληνική ελαιοκομία να στραφεί αποκλειστικά στη βιολογική ελαιοκαλλιέργεια, αφού το περιβάλλον και το μικροκλίμα της χώρας μας το επιτρέπει σε μεγάλο βαθμό, και έτσι να γίνει ο μεγαλύτερος ελαιοπαραγωγός παγκοσμίως αποκλειστικά βιολογικών ελαιολάδων και ελιών».
Πιστεύω ότι η ελληνική ελαιοκαλλιέργεια δεν έχει κανένα λόγο να αντιγράψει μοντέλα καλλιέργειας άλλων χωρών, που έκαναν σημαία τους την υπέρπυκνη φύτευση ελιών και τους γραμμικούς αρδευόμενους ελαιώνες.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η διαφοροποίηση και η εξειδίκευση είναι κρίσιμες για την ανάπτυξη της ελληνικής ελαιοκαλλιέργειας και την παραγωγή εξαγώγιμων προϊόντων με ταυτότητα, ενώ επισημαίνει ότι η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει σοβαρές συνέπειες στον τομέα. «Χρειάζεται επαναπροσδιορισμός της ελληνικής ελαιοκαλλιέργειας στις πρωτόγνωρες και παρατεταμένες καιρικές συνθήκες που επικρατούν», προσθέτει.
Σημαντικό είναι επίσης ότι ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος έχει συνάψει συνεργασίες με ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, προκειμένου να καταδείξει τα ευεργετικά αποτελέσματα του ελληνικού ελαιόλαδου στην ανθρώπινη υγεία.
Πρόσφατα, ο αριθμός των βραβείων που έχουν αποσπάσει τα προϊόντα του ξεπέρασε τα 1000, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή του στην ποιότητα και την καινοτομία. «Η Ελλάδα, μέσω αυτών των διακρίσεων, βρίσκει τις πρωτιές που της αξίζουν στο διεθνές περιβάλλον», καταλήγει.
Άλλωστε, το 2018 ήταν μια καθοριστική χρονιά, καθώς το ελληνικό ελαιόλαδο κατέκτησε την 1η θέση στον κόσμο με το Majestic blend evoo, κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί στην ιστορία της ελληνικής ελαιοκομίας.
Η αναγνώριση αυτή συμβολίζει τις προσπάθειες για την ανάδειξη της ελληνικής ελαιοκομίας και την προσπάθεια να θεσπιστούν νέοι δρόμοι στο μέλλον της.