Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν στη διαπραγμάτευση με την τρόικα και τη σκληρή τους στάση, εμφανίζονται αισιόδοξοι και επιμένουν ότι έστω και με δυσκολία, θα επέλθει συμφωνία.
Ουδείς μπορεί με βεβαιότητα να υποστηρίξει ότι αυτή η συμφωνία - αν και οι δυο αρχηγοί επιμένουν ότι θα είναι γνωστή πριν από την έναρξη των ψηφοφοριών στη Βουλή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - θα οριστικοποιηθεί έως τα τέλη του 2014. Και αυτό διότι υπάρχει ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου πρέπει να υλοποιηθούν πάρα πολλά, ενώ οι θεσμικοί πιστωτές θέτουν διάφορα ζητήματα, όπως πλήρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αυστηρή εποπτεία με την προληπτική γραμμή πίστωσης, παρουσία του ΔΝΤ.
Οι δυο πολιτικοί αρχηγοί στη συνάντηση της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου, στάθμισαν και αξιολόγησαν τα νέα δεδομένα μετά την πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup και επισημάνθηκε ότι πρέπει να τρέξει πολύ γρήγορα η κυβέρνηση για να επέλθει συμφωνία, κάτι που σημαίνει ότι οι εμπλεκόμενοι με τη διαπραγμάτευση υπουργοί πρέπει να φανούν συνεπείς.
Στο πρωθυπουργικό γραφείο, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, του αναπληρωτή του Χρήστου Σταϊκούρα, του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη και των συμβούλων του κ. Σαμαρά, των Χρύσανθου Λαζαρίδη και Σταύρου Παπασταύρου, έγινε εκτενής συζήτηση για τα 19 κεφάλαια που θεωρεί «ανοικτά» η τρόικα και τα οποία αρχίζουν από το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό και φθάνουν έως τον ΦΠΑ και τα εργασιακά.
Πάντως, από την κυβέρνηση εκπέμπεται σαφές μήνυμα ότι δεν πρόκειται να τεθούν στο τραπέζι και να ανοίξουν θέματα, όπως το ασφαλιστικό (όρια και ύψος συντάξεων) και οι ομαδικές απολύσεις, ενώ δεν τίθεται ζήτημα οπισθοχώρησης στα δημοσιονομικά.
«Αυτό είναι ξεκάθαρο. Δεν υπάρχει περίπτωση υποχώρησης» έλεγε στο Βήμα κεντρικό κυβερνητικό στέλεχος και ταυτόχρονα σημείωνε ότι για μια ακόμη φορά υπάρχουν συνθήκες σύγκρουσης με την τρόικα, αλλά όπως και σε άλλες περιπτώσεις η αξιολόγηση θα κλείσει.
Ο βασικός στόχος των κκ. Σαμαρά και Βενιζέλου είναι να τελειώσει η αξιολόγηση έως τις 8 Δεκεμβρίου, ημέρα που θα συνεδριάσει το Eurogroup, αν και θεωρείται πιθανό να χρειαστούν επιπλέον ημέρες.
Παράλληλα, αρχίζει και ακούγεται όλο και πιο δυνατά το διακύβευμα που θα τεθεί στους βουλευτές κατά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλή και εάν δεν σχηματισθεί η προεδρική πλειοψηφία θα τοποθετηθούν οι ψηφοφόροι στις πρόωρες εκλογές του Μαρτίου.
«Πάντα υπάρχει ένα δίλημμα σε όλες τις καταστάσεις που έχουν μια ιστορική αξία: Ή θα διαλέξουμε, ως λαός και ως έθνος, μια λύση που την έχουμε παλέψει με θυσίες, η οποία είναι όχι μόνο οργανωμένη αλλά και σίγουρη, ή θα διαλέξουμε άλλες λύσεις, οι οποίες είναι ασαφείς, υψηλού ρίσκου και θέτουν σε κίνδυνο τις θυσίες του ελληνικού λαού» είπε χαρακτηριστικά έξω από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Βενιζέλος.
Εν μέσω της κατάστασης «κόκκινου συναγερμού» που βρίσκεται η κυβέρνηση, ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί το πλαίσιο λειτουργίας της ενισχυμένης πιστωτικής γραμμής υπό όρους (Enhanced Conditions Credit Line – ECCL) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) που έδειξε το Eurogroup ως λύση για την επόμενη μέρα του ελληνικού προγράμματος.
Η προσοχή της Αθήνας στρέφεται και στο ποιος θα είναι ο ρόλος του ΔΝΤ στο νέο σχήμα. Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί το ΔΝΤ σε ρόλο τεχνικού συμβούλου, αν και οι προβλέψεις του ESM σχετικά με την ECCL είναι αρκετά ευρείες, σε τέτοιο βαθμό που ρόλος του ταμείου να μην είναι σαφής.
Πηγή: Το Βήμα