Τώρα ορισμένοι θεωρούν ότι τον έχουν στο χέρι, ότι μπορούν να τον πιέζουν σε κάθε φάση των επιμέρους διαπραγματεύσεων και ετοιμάζονται για τον Ιούνιο, όταν θα έχει διαρρεύσει το τετράμηνο και η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει αποτελέσματα προκειμένου να περάσει στην επόμενη φάση.
Σε κάθε περίπτωση οι σκληροί του Eurogroup δεν μπορούν να ξεπεράσουν την ελληνική αμφισβήτηση, δεν αντέχουν το γεγονός ότι κάποιοι θέτουν θέμα και προετοιμάζουν την ευρωπαϊκή πολιτική για την επερχόμενη στροφή σε πεδία που κινούνται έξω από τις νεοφιλελεύθερες γραμμές με τις οποίες συντονίζονται και υπηρετούν όλα τα θεσμικά ευρωπαϊκά όργανα. Πολύ περισσότερο μάλιστα αν επιβεβαιωθούν οι προγνώσεις και αναδειχθούν ανάλογες εκπροσωπήσεις με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία, όπου τα συγγενή προς τη νέα ελληνική αριστερά κόμματα κερδίζουν σημαντικά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της χαρακτηρίζει τη συμφωνία «έντιμο συμβιβασμό». Αποδέχεται ότι έγιναν παραχωρήσεις στους εταίρους, αναγνωρίζει ότι δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς στη μεταβατική περίοδο και στο πέρασμα από τη μια κατάσταση στην άλλη.
Κι ακόμη κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν ότι ο πρωθυπουργός με την τελική ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις είχε προαναγγείλει τον συμβιβασμό.
Συγκεκριμένα επιβεβαιώνουν ότι συμφώνησαν στην διατήρηση π.χ.της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ (αντιμετωπίζεται από τις Βρυξέλλες ως άλλο φετίχ) ή ακόμη ότι δέχθηκαν να μην ανατρέψουν τις ιδιωτικοποιήσεις που είναι συμβολαιοποιημένες και δεν κρύβουν ότι πιέζονται και για εκείνες που είναι προχωρημένες, όπως των 18 μικρών αεροδρομίων
Ωστόσο, από το Μέγαρο Μαξίμου κατηγορούν όσους βουλευτές αντιδρούν από την πρώτη ώρα, χωρίς να αναγνωρίζουν το περιβάλλον και τις ξεχωριστές συνθήκες.
Όπως λένε χαρακτηριστικά «η εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ αντιπολιτεύεται ερήμην της πραγματικότητας», χωρίς δηλαδή να λαμβάνει υπόψιν τους κινδύνους που απειλούν τη χώρα ή την κατάρρευση της εσωτερικής αγοράς που μπορεί να προκαλέσει ενδεχόμενη τραπεζική ασφυξία εξαιτίας ακριβώς της πιθανής απομόνωσης της χώρας ακόμη και για καθαρά πολιτικούς λόγους.
Ανώτερα κυβερνητικά στελέχη είναι αλήθεια ότι δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για τις πολλές εκφράσεις του ΣΥΡΙΖΑ που πετροβολούν, δεν δίνουν περιθώριο χρόνου στην κυβέρνηση και συμπεριφέρονται σχεδόν σαν αντίπαλοί της.
Ορισμένοι μάλιστα είναι διατεθειμένοι να θέσουν θέμα αλλαγής του μοντέλου λειτουργίας του κόμματος στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. «Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να λειτουργεί ως ενιαίο κόμμα, δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση με τις συνιστώσες, δεν έχει νόημα» λένε χαρακτηριστικά και προετοιμάζονται αναλόγως.
Κατά τα φαινόμενα, επιβεβαιώνονται όσοι υποστήριζαν ότι η διακυβέρνηση θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε βίαιη ωρίμαση.
Κατά τα φαινόμενα, επιβεβαιώνονται όσοι υποστήριζαν ότι η διακυβέρνηση θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε βίαιη ωρίμαση.
Πηγή: Το Βήμα