Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2024, 6:43:11 μμ
Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου 2014 04:31

Παπούλιας-Γκάουκ: Επιστροφή στο μέλλον

Το μέλλον δεν είναι εντελώς άπιαστο. Μπορεί να «πιαστεί», έστω και λίγο, αν υπάρχει ο κατάλληλος και επαρκώς χρηματοδοτούμενος προγραμματισμός. Σαν αυτόν που παρουσίασαν την Παρασκευή στο Βερολίνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο γερμανός ομόλογός του Γιόακιμ Γκάουκ κατά τη συνάντησή τους στο προεδρικό μέγαρο Schloss Bellevue.

Στο επίκεντρο της παρουσίασης ήταν δυο προγράμματα:

Πρώτον, ένα πρόγραμμα-όνομα και πράμα, το Ταμείο του Μέλλοντος, που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τους Γερμανούς και αποβλέπει στην έρευνα των ελληνογερμανικών σχέσεων τα τελευταία διακόσια χρόνια – συμπεριλαμβανομένης και της Κατοχής. Συνολικά θα διατεθούν 4 εκατομμύρια ευρώ τα ερχόμενα τέσσερα χρόνια (1 εκατομμύριο ετησίως). Το Ταμείο του Μέλλοντος άρχισε ήδη τη λειτουργία του με την επίσκεψη μιας αντιπροσωπείας ελλήνων δημοσιογράφων από τις λεγόμενες «μαρτυρικές» πόλεις (εκείνες που «μαρτύρησαν» υπό τη ναζιστική κατοχή) και θα συνεχιστεί με εκδηλώσεις και έρευνες σε γερμανικά και ελληνικά πανεπιστήμια.

Και, δεύτερον, ένα Ίδρυμα Γερμανοελληνικής Νεολαίας, για το οποίο υπέγραψαν σήμερα μια «δήλωση προθέσεων» η γερμανίδα υπουργός οικογένειας Μανουέλα Σβέσικ και ο έλληνας πρέσβης στο Βερολίνο Παναγιώτης Ζωγράφος.

Το Ίδρυμα θα λειτουργήσει στις αρχές του 2016 και θα χρηματοδοτείται και από τις δυο χώρες: με 2-3 εκατομμύρια ευρώ από την κάθε μια το χρόνο. Η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει γι αυτό πόρους από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γερμανία ίδιους πόρους. Τα χρήματα θα διατίθενται για δραστηριότητες της νεολαίας: ταξίδια γνωριμίας, κοινές εκδηλώσεις, διμερή προγράμματα.

Το πρότυπο του Ιδρύματος, σύμφωνα με τους διοργανωτές, είναι δυο άλλα Ιδρύματα που λειτουργούν ήδη με επιτυχία: το γερμανοπολωνικό και το γερμανογαλλικό. Χάρη σε αυτά, εκατοντάδες χιλιάδες νέοι από τις τρεις χώρες έχουν γνωριστεί και συνεργαστεί από κοντά σε πνεύμα δημιουργικότητας και αλληλεγγύης.

Οι πρόεδροι των δυο χωρών, που παρευρέθηκαν στην υπογραφή, έδειχναν περιχαρείς γι' αυτό. Το Ίδρυμα «αποτελεί εργαστήριο για τις ελληνογερμανικές σχέσεις» δήλωσε ο κ.Γκάουκ. Τέτοιοι θεσμοί είναι «απαραίτητοι για μια νέα δυναμική στην Ευρωπαϊκή Ένωση» συμπλήρωσε ο κ.Παπούλιας.

Πολιτικά βέβαια, το μέλλον έμεινε εντελώς ανέπαφο στη συνάντηση του Βερολίνου: Ούτε κουβέντα για τη διευθέτηση του χρέους, ούτε νύξη για την εξόφληση του κατοχικού δανείου. Ο κ.Παπούλιας, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έθιξε το τελευταίο θέμα ούτε και κατά τη διάρκεια του γεύματος που δόθηκε προς τιμήν του αμέσως μετά την υπογραφή της «δήλωσης προθέσεων». Με την «επιστροφή στο μέλλον» προσπάθησε προφανώς να αποφύγει τους σκόπελους του παρελθόντος.

«Ο Γκάουκ είχε κάνει σαφές κατά την επίσκεψή του τον περασμένο Μάρτιο στην Αθήνα, ότι θεωρεί το ζήτημα λήξαν και ότι κατά τα άλλα είναι αποκλειστικό θέμα της γερμανικής κυβέρνησης, όχι δικό του» εξηγούσε αργότερα έλληνας διπλωμάτης. «Επομένως δεν είχε νόημα να επανέλθουμε σε ένα θέμα, για το οποίο γνωρίζαμε προκαταβολικά, ότι θα πάρουμε πάλι αρνητική απάντηση».


Πηγή: Το Βήμα