Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου 2025, 1:19:28 πμ
Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2014 10:50

Προσδοκίες από την Ελλάδα, φρένο από τη Γερμανία για τη σημερινή συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ στο Βερολίνο

Το δρόμο για την επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων μπορεί να ανοίξει η σημερινή συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την Άνγκελα Μέρκελ στο φθινοπωρινό Βερολίνο, απ’ όπου θα γίνει προσπάθεια επανεκκίνησης των ελληνογερμανικών σχέσεων με φόντο το ελληνικό πρόβλημα.
Η Αθήνα επενδύει πολλά στη συνάντηση των δυο ηγετών και αναμένει την ειλικρινή και έμπρακτη στήριξη της Γερμανίας στην προσπάθειά του να βγει η Ελλάδα από την κρίση. Η Καγκελαρία όμως φρόντισε να «προσγειώσει» την ελληνική κυβέρνηση, δια μέσου του κυβερνητικού της εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ, ώστε να μην τρέφει μεγάλες ελπίδες για τη σημερινή συνάντηση, αφού οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος.
Αναμφίβολα όμως πολλά ζητήματα θα τεθούν στο τραπέζι των συνομιλιών με βασικό αυτό του ελληνικού χρέους και το πώς επηρεάζει και τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις. Προφανώς και η ελληνική κυβέρνηση δεν αναμένει να υπάρξει λύση ή απόφαση σήμερα, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν αφελές, αλλά είναι μια καλή ευκαιρία για τον Πρωθυπουργό να διαγνώσει προθέσεις και να ακούσει από «πρώτο χέρι» την άποψη της Καγκελαρίου για το ελληνικό ζήτημα.
Ο Πρωθυπουργός επιμένει να επενδύει στη σχέση εμπιστοσύνης που έχει αναπτύξει με την Άνγκελα Μέρκελ, από την οποία θα επιδιώξει να λάβει τη δέσμευσή της πως θα στηρίξει πλήρως την Ελλάδα, η οποία, κατά τον ίδιο εισέρχεται στην τελευταία φάση του προγράμματος.
Στο τραπέζι της συζήτησης που γίνεται μια εβδομάδα πριν από την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, αναμένεται να εξεταστεί και βήμα προς βήμα ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης με ορίζοντα τις αρχές Ιανουαρίου του 2015. Σε αυτό το πλαίσιο ο Πρωθυπουργός θέλει να αποτρέψει το ενδεχόμενο νέων δημοσιονομικών μέτρων, αλλά και αλλαγών επί τα χείρω σε ασφαλιστικό και εργασιακά, με δεδομένο ότι η τρόικα έχει απαιτήσεις και θέτει ζητήματα που καίνε.
Ως εκ τούτου ο βασικός πρωθυπουργικός στόχος είναι να πεισθεί η Καγκελάριος για να μειωθεί η πίεση των δημοσιονομικών μέτρων στην Ελλάδα, ενώ θα της τεθεί και το πολιτικό θέμα με την προβολή του επιχειρήματος πως δεν μπορεί να πιεστεί άλλο η παρούσα δικομματική κυβέρνηση, διότι οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες δεν έχουν άλλες αντοχές και ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις.
Οι εγχώριες πολιτικές εξελίξεις, για τις οποίες ο Πρωθυπουργός είχε φροντίσει από το περασμένο καλοκαίρι και συγκεκριμένα από τα μέσα Ιουλίου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. να προειδοποιήσει την Καγκελάριο, αναμένεται να συζητηθούν υπό το πρίσμα και των νέων δημοσκοπικών δεδομένων.
Για να αποτραπεί αυτό το δημοσκοπικό κλίμα και να αλλάξει το πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα, η Αθήνα αναμένει ενεργή, έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη της Καγκελαρίας, ώστε να παρέμβει στην τρόικα, για να προχωρήσει η κυβέρνηση χωρίς προβλήματα στο πακέτο των φοροελαφρύνσεων και να αυξηθούν οι δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Στη συνάντηση θα γίνει και η αυτονόητη κίνηση να προβληθεί από τον κ. Σαμαρά η θετική εικόνα που παρουσιάζουν οι οικονομικοί δείκτες, κάτι που παραδέχθηκε χθες και η γερμανική πλευρά, αλλά και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.
Με όπλο τα θετικά στοιχεία της οικονομίας, ο Πρωθυπουργός θα επισημάνει στην Καγκελάριο τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να μην υπάρξει νέο μνημόνιο και πως θα επιδιωχθεί η άντληση κεφαλαίων από τις αγορές, καθώς στόχος είναι η οριστική αποχώρηση των δανειστών.
Ο κ. Σαμαράς επιμένει και θα το τονίσει στην κυρία Μέρκελ ότι η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνον δεν χρειάζεται επιπλέον κεφάλαια αλλά, αντιθέτως, μπορεί να αντέξει χωρίς τα χρήματαπου ήταν να δώσει το ΔΝΤ το 2015-16 και χωρίς, παράλληλα, να αντλήσει χρήματα από τα κεφάλαια του ΤΧΣ για τις τράπεζες.
Επίσης, ο Πρωθυπουργός θα θέσει και το ζήτημα να υπάρξει ανοχή από την τρόικα στους δημοσιονομικούς στόχους του 2015, ώστε να υλοποιηθεί το πακέτο των φοροελαφρύνσεων, που αναμένεται να ενσωματωθεί στον προσχέδιο του προϋπολογισμού, με την εγγύηση πως δεν θα διακινδυνεύσουν τα πρωτογενή πλεονάσματα, να αποτραπούν νέες ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, κ.α.
Ήδη το κλίμα αρχίζει και διαμορφώνεται, τόσο από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη που είπε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται τρίτο πακέτο, επενδύοντας στην έξοδο στις αγορές όσο και από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο που ανέφερε πως «είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει επανέλθει ήδη στις αγορές με πάρα πολύ καλούς όρους, δηλαδή με επιτόκια δανεισμού καλύτερα από τα επιτόκια δανεισμού του ΔΝΤ».
Παρά το γεγονός ότι η Καγκελαρία έσπευσε εξ αρχής να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών για την ελληνική πλευρά, εντούτοις η σημερινή συνάντηση δεν είναι σαν τις προηγούμενες και έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς απ’ αυτήν θα προσδιοριστεί σε μεγάλο βαθμό και το πολιτικό περιβάλλον της επόμενης περιόδου με φόντο και την προεδρική εκλογή ή ακόμα και τις πρόωρες εκλογές!

Πηγή: Το Βήμα