Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου 2024, 2:16:16 πμ
Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2024 22:48

Πρωτοποριακό Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στους Νέους Ξεκινά στη Θεσσαλονίκη

Το πιλοτικό Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας και της Παραβατικότητας στους νέους, το οποίο ξεκινά για πρώτη φορά στην Ελλάδα, παρουσιάστηκε σήμερα σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, τόνισε: «Κανένα παιδί δεν γεννιέται παραβατικό. Η δική μας ευθύνη είναι να βρούμε τι είναι αυτό που κάνει τα παιδιά παραβατικά και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του. Το υπουργείο Υγείας αναλαμβάνει δράση εδώ στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να δημιουργήσουμε μία πόλη πρότυπο, όπου θα δώσουμε τη δυνατότητα στους νέους να αντιμετωπίσουν τις αιτίες που οδηγούν στην παραβατικότητα».

Ο Υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος ανέφερε ότι η δράση υλοποιείται σε συνεργασία με δύο εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ψυχικής υγείας — μία στη Θεσσαλονίκη και μία στην Αθήνα. «Η δράση αυτή στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού και στην εγκαθίδρυση τυποποιημένων τρόπων επικοινωνίας μεταξύ όλων των κοινωνικών εταίρων στη γειτονιά, όπως γονεϊκά κινήματα, μαθητικοί σύνδεσμοι, πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι και η ενορία της γειτονιάς, ώστε να μπορούν τα παιδιά που χρειάζονται υποστήριξη να προσεγγίζονται και να υποστηρίζονται», προσέθεσε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην υπάρχουσα κυβερνητική στρατηγική: «Μια διυπουργική νομοπαρασκευαστική επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό εργάζεται για την εκπόνηση ενός γενικότερου πλαισίου παρέμβασης στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης της παραβατικότητας, προκειμένου να έχουμε ένα εθνικό σχέδιο δράσης με ουσιαστικά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Σημαντικά στοιχεία σχετικά με την παραβατικότητα των ανηλίκων παρουσίασε ο ψυχολόγος και επιστημονικός συνεργάτης της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, Στέφανος Αλεβίζος. Σύμφωνα με τα δεδομένα του 2023, 10.776 ανήλικοι ενεπλάκησαν σε παράνομες πράξεις, εκ των οποίων 1.100 (10,2%) ήταν κάτω των 11 ετών και 1.400 (13%) ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα 12-14 ετών. Οι κλοπές αντιπροσώπευαν το 25% των παραβάσεων, η διακίνηση ναρκωτικών το 19%, και οι παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας το 21%.

Η ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, Κατερίνα Τσούρα, παρουσίασε το έργο Δυναμική και Ολιστική Παρέμβαση για την Πρόληψη και Αντιμετώπισης της Βίας και της Παραβατικότητας στους Ανήλικους. Ανέφερε ότι οι παρεμβάσεις θα υλοποιούνται μέσω τεσσάρων άξονων συνεργασίας με κρατικούς και κοινωνικούς φορείς. Ο πρώτος άξονας αφορά την ενίσχυση των υφιστάμενων δομών ψυχικής υγείας, ο δεύτερος αφορά την κινητή μονάδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, ο τρίτος αφορά τα κέντρα διημέρευσης και ο τέταρτος είναι η ψηφιακή πλατφόρμα υπηρεσιών, που θα διευκολύνει την επικοινωνία των νέων με τους υπεύθυνους των παρεμβάσεων.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, δήλωσε πριν την εκδήλωση: «Σήμερα ανακοινώνουμε μία νέα δομή που θα λειτουργήσει τον επόμενο μήνα, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και την ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ. Είναι μία δεύτερη προσπάθεια από πλευράς του δήμου Θεσσαλονίκης για τη διαρκή αντιμετώπιση των προβλημάτων βίας που σχετίζονται με τους νέους».

©
Δείτε όλη την ροή ειδήσεων

Πηγή: Politic.gr