Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2024, 5:14:41 μμ
Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2024 14:13

Στρατηγικός σχεδιασμός για την ανακούφιση ασθενών στην Ελλάδα

 Χαραμάδα φωτός αποτελούν οι προσπάθειες της Εθνικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη Εξειδικευμένης Ανακουφιστικής Φροντίδας στο ζοφερό τοπίο που επικρατεί στην Ελλάδα. Όπως δηλώνει η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής, Δανάη Παπαδάτου, στη χώρα μας καλύπτεται λιγότερο από το 1% των αναγκών σε εξειδικευμένη ανακουφιστική φροντίδα και υπάρχουν μόλις 9 εξειδικευμένες κλίνες, όταν βάσει αναγκών πληθυσμού, χρειάζονται 500 κλίνες σε ξενώνες και νοσοκομεία.

Η πλειονότητα, δηλαδή το 67% είναι ενήλικες άνω των 50 ετών και τουλάχιστον ένα 7% είναι παιδιά. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι υπηρεσίες Ανακουφιστικής Φροντίδας εξακολουθούν να μην είναι προσβάσιμες στην πλειονότητα των ατόμων που τις χρειάζονται, κυρίως σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

   371 εκατ. ευρώ σε βάθος εξαετίας – Σημείο αναφοράς η κατ’ οίκον φροντίδα

   Η κατ’ οίκον φροντίδα αποτελεί σημείο αναφοράς για το ξεκίνημα της ανακουφιστικής φροντίδας στη χώρα μας. Ποιο είναι όμως το τεκμηριωμένο όφελος για το σύστημα υγείας, όταν υπάρχει ανεπτυγμένο σύστημα ανακουφιστικής φροντίδας; “Πολύ μεγάλο. Και οικονομικά μακροπρόθεσμα θα ωφεληθεί το σύστημα υγείας, εφόσον δημιουργηθούν οι υπηρεσίες κατ’ οίκον. Αρχικά χρειάζεται να γίνουν κάποιες επενδύσεις.”

   Οι 8 άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης

   Όσον αφορά το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, η διαμόρφωσή του αποτελεί έναν οδικό χάρτη, για το πώς μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες ανακουφιστικής φροντίδας. “Το ολοκληρώσαμε τον Ιούνιο, έχει 28 δράσεις που έχουν ιεραρχηθεί και κοστολογηθεί.”

   Πρώτη φορά πέρασε νόμος το Δεκέμβριο του ’22

   Αξίζει να αναφερθεί ότι το Δεκέμβριο του ’22, πέρασε νόμος για την οργάνωση αυτοτελούς συστήματος Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας. Βάσει του άρθρου 8 συγκροτήθηκε η Εθνική Επιτροπή που καθορίζει ποιοι χρήζουν ανακουφιστικής φροντίδας. “Οι ενήλικες που χρήζουν ανακουφιστικής φροντίδας είναι άτομα με καρδιογγειακά νοσήματα, παθήσεις του αναπνευστικού και άλλες σοβαρές ασθένειες.”

   Στην Ελλάδα περίπου 500 παιδιά ετησίως χρειάζονται Π.Α.Φ

   Στην Ελλάδα, ετησίως υπολογίζεται ότι περίπου 500 παιδιά και έφηβοι χρειάζονται εξειδικευμένες υπηρεσίες Παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας στο τέλος της ζωής τους. “Τα παιδιά δεν εκφράζονται πάντοτε με το λόγο, αλλά έμμεσα και συμβολικά μεταδίδουν τις ανάγκες τους.”

   Πρέπει να βγούμε από τα νοσοκομεία – Η ανακουφιστική πρέπει να αρχίσει από την κοινότητα

   Η ανακουφιστική φροντίδα πρέπει να αρχίσει από την κοινότητα. Μπορούν και τα νοσοκομεία να δημιουργήσουν υπηρεσίες κατ’ οίκον εξειδικευμένης ανακουφιστικής φροντίδας.

Δείτε όλη την ροή ειδήσεων

Πηγή: Politic.gr