Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου 2025, 12:04:01 πμ
Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2024 13:58

Σχολικοί λαχανόκηποι: Μαθητές γεμίζουν τις αυλές με φρέσκα λαχανικά

Μαρούλια, λάχανα, παντζάρια, κουνουπίδι και μπρόκολο φύτεψαν και καλλιεργούν στις αυλές των σχολείων τους εβδομήντα πέντε μαθητές και μαθήτριες της πρώτης, τρίτης και τετάρτης τάξης από τρία δημοτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης, το 41ο, το 53ο και το 31ο.

Για λίπασμα χρησιμοποίησαν πεσμένα φύλλα από τις αυλές, τα οποία μαζεύουν στο διάλειμμα και τα χρησιμοποιούν, εφαρμόζοντας παράλληλα μια καλή πρακτική, αυτή της αναγεννητικής γεωργίας. Αυτή η προσέγγιση αξιοποιεί τη βιολογική ζωή της γης και των υδάτων του κόσμου.

Τα ίδια παιδιά, μαζί με τους γονείς και τους κηδεμόνες τους, πριν από λίγο καιρό είχαν συγκεντρωθεί στο σχολείο για να προετοιμάσουν τη διαδικασία. «Δεν φέραμε απλώς ένα κουτί που το τοποθετήσαμε στις αυλές. Τα παιδιά, οι γονείς τους και τα μέλη της σχολικής κοινότητας, πάνω από τετρακόσια άτομα συνολικά, έπιασαν πριόνια, έκοψαν ξύλα, λιμάρανε, βιδώσανε και κέρδισαν μια εμπειρία.», επισημαίνει η υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της περιβαλλοντικής οργάνωσης Μαμαγαία, Δομνίκη Βαγιάτη.

Η ίδια διευκρινίζει ότι τα παραπάνω έγιναν στο πλαίσιο του προγράμματος Genderyard, μέσω του οποίου αξιοποιήθηκαν περιβαλλοντικές πρακτικές από τη δημιουργία λαχανόκηπων και έγιναν συναντήσεις με αντικείμενο τα έμφυλα ζητήματα. “Δείξαμε στα παιδιά τη διαφορά μεταξύ βιολογικού και κοινωνικού φύλου μέσα από παρατηρήσεις σε ζώα και φυτά. Παίξαμε παιχνίδια ρόλων και τους ζητήσαμε να ζωγραφίσουν ένα άτομο που μαγειρεύει, ασχολείται με τη φροντίδα των φυτών ή την πολιτική.”

Ένα βήμα παραπέρα, μαθητές και μαθήτριες μελέτησαν τη σχολική αυλή, παρατήρησαν πού παίζουν τα αγόρια και πού τα κορίτσια. Επίσης, χαρτογράφησαν τη γειτονιά, κρίνoντας αν η πόλη είναι σχεδιασμένη για το δικό τους ύψος και πώς οι ενήλικες μπορούν να σχεδιάζουν φιλικές πόλεις για τα παιδιά. Επισκέφθηκαν τον αστικό αμπελώνα του Δήμου Θεσσαλονίκης και συμμετείχαν σε εργαστήριο για τη βιώσιμη τροφή στο πλαίσιο του έργου «Food trails», που υλοποίησε ο Δήμος σε συνεργασία με την Μαμαγαία.

Στα οφέλη των παραπάνω δράσεων, η υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Μαμαγαία περιλαμβάνει τη δυνατότητα της ενασχόλησης με το πράσινο να δημιουργεί ένα πιο συμπεριληπτικό πεδίο ώστε αγόρια και κορίτσια να συνεργάζονται, καθώς και τον θετικό ρόλο των σχολικών αυλών στην προώθηση της ισότητας των φύλων.

Όπως γνωστοποιήθηκε, η Μαμαγαία υλοποίησε ερευνητική μελέτη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Accting, εκπονήθηκε ο εκπαιδευτικός οδηγός Food4Schools, με στόχο την προώθηση βιώσιμων και συμπεριληπτικών διατροφικών συνηθειών στα σχολεία. Η κ. Βαγιάτη υπογραμμίζει ότι «τα παιδιά τρώνε στο σχολείο πιο επεξεργασμένες τροφές, ενώ δεν συναντάμε τόσο συχνά φρούτα και λαχανικά γιατί δεν προσφέρονται στα κυλικεία.”

Επιπλέον, η δημιουργία ενός εκπαιδευτικού οδηγού, ενός τροφοζαριού, κατευθύνει τα παιδιά σε διάφορες κατηγορίες τροφής, όπως η ανθρώπινη υγεία, η διαπολιτισμικότητα, η πολιτική και η τέχνη. Ο οδηγός θα είναι διαθέσιμος από τις 15 Νοεμβρίου.

Οι παραπάνω δράσεις, καθώς και μια έκθεση φωτογραφιών και χειροτεχνιών από μαθητές για έμφυλα ζητήματα, παρουσιάζονται σε εκδήλωση του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Μαμαγαία στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Δείτε όλη την ροή ειδήσεων

Πηγή: Politic.gr