Αυτό που επισημάνθηκε από μερίδα του ακροατηρίου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το πολιτικό στίγμα της ομιλίας του και ειδικότερα μερικά στοιχεία ενδεικτικά της στρατηγικής που θα ακολουθήσει στην πορεία προς τις εκλογές.
Ειδικότερα:
Όπως επισήμαναν πολλοί, στελέχη του κόμματος και μη, από τις αναφορές του κ. Τσίπρα έλειψαν οι αιχμές και οι γωνίες, οι αριστερές κορώνες και οι ριζοσπαστικές εξάρσεις.
Αυτές αντισταθμίστηκαν από τις εξαγγελίες για οικονομική ανακούφιση των αδυνάτων και από μέτρα χωρίς πολιτικό πρόσημο, τα οποία απευθύνονταν σε εκλογικά κρίσιμες κοινωνικές ομάδες.
Οι αναφορές αυτές και η τακτική που αποκαλύπτουν, φανερώνουν κατά πληροφορίες το πεδίο στο οποίο θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο αμέσως προσεχές διάστημα και στην πορεία προς τις εκλογές.
Στο πεδίο αυτό μεταφέρεται και το ενδιαφέρον, σε ό,τι αφορά τις εσωκομματικές συζητήσεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Κατά την προετοιμασία της εμφάνισης του κ. Τσίπρα στην ΔΕΘ, η αριστερή πτέρυγα είχε εκφράσει τις ενστάσεις της για συγκεκριμένες εξαγγελίες, όπως οι 300.000 θέσεις εργασίας (διαφωνούν στο θέμα του καθεστώτος μερικής απασχόλησης), η φορολόγηση με βάση το περιουσιολόγιο (οι σχετικές αναφορές απουσίασαν από την ομιλία του κ. Τσίπρα), ενώ πολλές συζητήσεις έγιναν και για το αν θα έπρεπε να υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στο αφορολόγητο όριο του ΦΜΑΠ, που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας. Η αρχική σκέψη ήταν να τεθεί το όριο στις 500.000 ευρώ (κάτι που επιβεβαίωσε την Δευτέρα ο Ι. Μηλιός, μιλώντας στον ΒΗΜΑ Fm), όμως εν συνεχεία επικράτησε η λογική να μην υπάρξει συγκεκριμένη αναφορά.
Το στοίχημα πλέον για τον κ. Τσίπρα μεταφέρεται στις 13 περιφερειακές συνδιασκέψεις που προανήγγειλε, οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν στο προσεχές δίμηνο. Σε αυτές, που θα έχουν ανοιχτό χαρακτήρα με συμμετοχή τοπικών παραγωγικών φορέων, θα επιχειρηθεί η εξειδίκευση των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.
Στον απόηχο πάντως των εξαγγελιών της ΔΕΘ, παρουσιάστηκαν κάποιες μικρές αρρυθμίες, καθώς στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, εμφάνισαν διαφορετικές εκτιμήσεις για το συνολικό κόστος του πακέτου των εξαγγελιών - αναλόγως της βάσης υπολογισμού.
Ετσι, ο Γ. Σταθάκης, μιλώντας στον Real Fm, το προσδιόρισε στα 9 δισ., ενώ η Νάντια Βαλαβάνη, μιλώντας στο Mega αναφέρθηκε σε 13,5 δισ.
Παρά ταύτα και παρά την προσπάθεια που έγινε για την κοστολόγηση - σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτήν ενεπλάκησαν εντατικά ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας και ο στενός συνεργάτης του Αλ. Φλαμπουράρης, ο «λογαριασμός» απασχολεί την αξιωματική αντιπολίτευση κατά κύριο λόγο ως προς ένα σημείο. Όπως αναφέρουν ειδικότερα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά τον τρόπο αυτό ξεπεράστηκε ο σκόπελος της κοστολόγησης και κερδήθηκε η μάχη της επικοινωνίας κατά το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Σε αυτό συμπεριλαμβάνουν και τις επιθέσεις και την κριτική που δέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως λένε, αποτέλεσμα ήταν ότι οι εξαγγελίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης μονοπώλησαν το ενδιαφέρον
Πηγή: Το Βήμα