Μπορεί τα μπαρ να βελτιώνουν τη διάθεσή μας, αλλά τώρα μπορούν να σώσουν και κυριολεκτικά τη ζωή! Μέσα από την πρωτοβουλία «Τα Bar Σώζουν Ζωές», εργαζόμενοι της εστίασης εκπαιδεύονται στις πρώτες βοήθειες για να παρέχουν άμεση βοήθεια σε θαμώνες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, όπως πνιγμό ή έμφραγμα.
Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε από τον Θάνο Πάππα, επιχειρηματία και ιδιοκτήτη μπαρ στη Θεσσαλονίκη, μετά από ένα περιστατικό σε κεντρικό καφέ της πόλης. «Ένας θαμώνας έπαθε έμφραγμα και ο σερβιτόρος, με ψυχραιμία, του προσέφερε τις πρώτες βοήθειες και κατάφερε να τον επαναφέρει στη ζωή», αναφέρει ο κ. Πάππας. Ο στόχος είναι η εκπαίδευση των εργαζομένων του κλάδου της εστίασης στις πρώτες βοήθειες και την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ).
«Ο σκοπός της δράσης αυτής είναι πολλαπλός: θα εκπαιδεύσει επαγγελματίες ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν σε επείγουσες καταστάσεις και θα δημιουργήσει μια νέα κουλτούρα φροντίδας και αλληλεγγύης στον χώρο της εστίασης», προσθέτει ο κ. Πάππας.
Ήδη, με την αιγίδα της Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος, πραγματοποιήθηκε το πρώτο σεμινάριο εκπαίδευσης σε 20 εργαζόμενους στην εστίαση, προκειμένου να είναι σε θέση να παρέχουν άμεση βοήθεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. «Γινόμαστε πολύ συχνά μάρτυρες προβλημάτων υγείας σε πελάτες μας, όπως λιποθυμίες, και είναι βασικό να μάθουμε να τα αντιμετωπίζουμε», δήλωσε ο κ. Πάππας, αναφέροντας και την πιθανότητα δημιουργίας μιας εφαρμογής που θα δείχνει πού υπάρχουν απινιδωτές.
*Επισυνάπτονται φωτογραφίες με το λογότυπο της πρωτοβουλίας και από την πρώτη εκπαίδευση εργαζομένων στην εστίαση στις πρώτες βοήθειες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ