Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2025, 7:44:03 πμ
Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2024 21:52

Θεατρική παράσταση για παιδιά: Στην πρώτη γραμμή της πρόληψης κατά των εξαρτήσεων

Η διάσημη ντετέκτιβ Λευκή Ξέξασπρη καλείται εκτάκτως από τη νεράιδα Νολάνα για μια σοβαρή υπόθεση. Έχει χάσει πρόσφατα το μαγικό της ραβδί και βρίσκεται σε απόγνωση, καθώς δεν μπορεί να ικανοποιεί τις επιθυμίες των τεσσάρων παιδιών που φιλοξενεί στο σύννεφό της.

Η Λευκή ξετυλίγει το κουβάρι των στοιχείων που είναι απαραίτητα για να λύσει την υπόθεση, αποκαλύπτοντας παράλληλα τις συνέπειες ενός διαζυγίου στον ψυχισμό ενός παιδιού, τις φοβίες που προκύπτουν και τον καταναλωτισμό. Στην παράσταση αναδεικνύονται επίσης οι εθισμοί στις οθόνες, καθώς και περιστατικά bullying και παρενόχλησης στο σχολικό περιβάλλον.

Η θεατρική παράσταση «Πέσαμε απ’ τα σύννεφα» παρουσιάστηκε στη Σταυρούπολη, το Ωραιόκαστρο και τον Εύοσμο, με πρωτοβουλία του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δυτικής Θεσσαλονίκης «Δίκτυο Άλφα», σε συνεργασία με τους Δήμους Παύλου Μελά, Ωραιοκάστρου και Κορδελιού – Ευόσμου. Η ψυχολόγος του «Δικτύου Άλφα» τονίζει ότι η παράσταση συνδυάζει την τέχνη και την πρόληψη, προσφέροντας ένα διαφορετικό τρόπο έκφρασης και αναδεικνύοντας τις αιτίες επικίνδυνων συμπεριφορών.

Η επιλογή της θεματολογίας επικεντρώνεται σε ζητήματα όπως η επιθετικότητα και ο καταναλωτισμός, ενώ οι επαγγελματίες του Δικτύου Άλφα καταγράφουν συνεχώς τέτοια αιτήματα. Η νεράιδα που ικανοποιεί κάθε επιθυμία των παιδιών συμβολίζει τον γονιό που έχει χάσει τον δρόμο του, ενώ η ντετέκτιβ ενσαρκώνει τον ενήλικα που δίνει λύσεις και διδάσκει στα παιδιά την οριοθέτηση.

Η κ. Ζουντουρίδου αναφέρει ότι είναι δυνατό να ενισχυθούν οι παράγοντες προστασίας για τα παιδιά μέσω της εκμάθησης δεξιοτήτων ζωής, όπως η αναγνώριση και διαχείριση συναισθημάτων, καθώς και η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης. Στο οικογενειακό επίπεδο, η δημιουργία συναισθηματικού κλίματος και οι καθαρές επικοινωνίες είναι ουσιώδεις.

Η ιδέα για την παράσταση προήλθε το 2019, πριν από την πανδημία, από συζητήσεις επαγγελματιών του Κέντρου με εκπαιδευτικούς, με σκοπό την πρόληψη των εξαρτήσεων. Μετά την πανδημία, η προσπάθεια αναβίωσε, προκειμένου να βοηθήσει τα παιδιά να αυτοπροστατεύονται.

Οι αντιδράσεις του κοινού, μικρών και μεγάλων, είναι συγκινητικές. Τα παιδιά φεύγουν με χαμόγελα και μια αίσθηση κοινότητας, καθώς οι χαρακτήρες της παράστασης τους βοηθούν να αναγνωρίσουν τις αδυναμίες τους και να τις διαχειριστούν. Παράλληλα, οι νέοι που συμμετείχαν στην παραγωγή εξέφρασαν τη χαρά τους για την εμπειρία.

Η παράσταση ολοκληρώθηκε με ένα τραγούδι που προτρέπει τα παιδιά να εκφράζουν τα συναισθήματά τους και να θυμούνται ότι «ό,τι γραφτεί θα μείνει εκεί».

Πληροφορίες για το έργο (συνδιοργάνωση με τον Δήμο Ωραιοκάστρου)

Σκηνοθεσία – Σκηνικά: Νικόλας Λαμπάκης

Μουσική: Χρυσάνθη Τσουκαλά, Νικόλας Λαμπάκης

Διοργάνωση – Επιστημονική καθοδήγηση: Κέντρο Πρόληψης Δίκτυο Άλφα, Επιστημονική υπεύθυνη: Βασιλική Ζουντουρίδου.

*Φωτ. Δήμος Ωραιοκάστρου

Δείτε όλη την ροή ειδήσεων

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: Politic.gr