Οι γιατροί αφαίρεσαν μάζα από τρίχες, βάρους 700ων γραμμαρίων από το στομάχι μιας 14χρονης στη Θεσσαλονίκη.
Σε ηλικία ήδη δύο ετών έτρωγε κλωστές από τις κουρτίνες και βαμβάκι από τις μπατονέτες. Αργότερα, άρχισε να βάζει τα μαλλιά στο στόμα της, να τα κόβει και να τα καταπίνει.
«Το 14χρονο σήμερα κορίτσι, ευτυχώς, διαγνώστηκε έγκαιρα με το σύνδρομο «Ραπουνζέλ» ή τριχοπίλημα, ή τριχοτιλλομανία και χειρουργήθηκε άμεσα σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Το παιδί σώθηκε χάρις στην παρατηρητικότητα μιας γιατρού, στην οποία απευθύνθηκαν οι γονείς του παιδιού, επειδή η μικρή, συχνά, είχε πόνους στην κοιλιά της», δήλωσε η ψυχολόγος, Νάταλι Βελτσή.
«Οι ιδιαιτερότητες είναι πως το παιδί δεν προέρχεται από ίδρυμα και το δεύτερο είναι η εξαιρετικά μεγάλη μάζα που βρέθηκε στο στομάχι του», είπε η χειρουργός στο Παίδων, Κατερίνα Ραμματά.
Αυτό που αντίκρισαν οι γιατροί ήταν ασύλληπτο. Αφαίρεσαν από το στομάχι του παιδιού αυτήν την τεράστια μάζα από τρίχες βάρους 700ων γραμμαρίων.
Συμπτώματα και επιπλοκές
Το σύνδρομο «Ραπουνζέλ» περιεγράφηκε για πρώτη φορά το 1968. Πήρε το όνομά της από την πρωταγωνίστρια του παραμυθιού που ήταν γνωστή για τα μακριά μαλλιά της. Εκδηλώνεται πιο συχνά στις γυναίκες παρά στους άνδρες και σε περίπου 8 στις 10 περιπτώσεις, παρατηρείται μεταξύ παιδιών, έφηβων κοριτσιών και γυναικών κάτω των 30 ετών.
«Είναι μία ψυχώδης διαταραχή και ο πάσχων εκδηλώνει αυτή τη συμπεριφορά για να περιορίσει το άγχος του», δήλωσε η ψυχολόγος, κ. Βελτσή.
Η περίπτωση της 14χρονης ήταν δύσκολη καθώς τα συμπτώματα με τον πόνο στο στομάχι, άρχισαν να εκδηλώνονται αφού πρώτα σχηματίστηκε η μάζα που άρχισε να φράζει και το λεπτό έντερο. Κρίθηκε μάλιστα, απαραίτητο, στην περίπτωσή της, να γίνει ανοιχτό χειρουργείο.
«Το στομάχι είχε υποστεί διάτρηση για να χωρέσει τη μάζα. Το κορίτσι έτρωγε και βάμβακι και άλλα πράγματα», ανέφερε η Κατερίνα Ραμματά.
Η μάζα στο στομάχι της 14χρονης, σύμφωνα με τη μητέρα της, δημιουργήθηκε σε διάστημα 12 ετών, καθώς τώρα κι εκείνη συνειδητοποιεί ότι έβλεπε συχνά το παιδί της να τρώει τα μαλλιά του.
Η 14χρονη, μετά την περιπέτεια της υγείας της έχει πλέον αναρρώσει και έχει επιστρέψει στο σπίτι της. Οι γονείς της βρίσκονται στο πλευρό της ενώ παρακολουθείται και από ψυχολόγο.
Το σύνδρομο είναι σπάνιο αλλά ακόμη πιο σπάνιο είναι η μάζα της τρίχας
Η Κατερίνα Ραμματά, παιδοχειρουργός & υπεύθυνη παιδοχειρουργικού τμήματος κλινικής «Άγιος Λουκάς» και η γιατρός που έσωσε το κοριτσάκι στη Θεσσαλονίκη μίλησε στο LIVE NEWS για την υπόθεση.
«Ήρθε το κορίτσι για διάγνωση και την είδα να κάνει μία συγκεκριμένη η κίνηση του να βάλει τα μαλλιά στο στόμα, και αμέσως μαζεύτηκε όταν την είδα. Τότε το κατάλαβα και έφτασα αργότερα στη διάγνωση. Το περιστατικό είχε ιδιαιτερότητες γιατί δεν ήρθε από κάποιο ίδρυμα αλλά από ένα υγιές οικογενειακό περιβάλλον. Εγώ εξεπλάγην με το μέγεθος. Το σύνδρομο είναι σπάνιο αλλά ακόμη πιο σπάνιο είναι η μάζα της τρίχας. Επίσης, είχε τρυπήσει και το στομάχι της. Το παιδί ήταν σοβαρά αλλά δεν υπήρχε η σχετική κλινική εικόνα. Εάν δεν διαγνωστεί εγκαίρως το παιδί μπορεί να πεθάνει γιατί δεν θα υπάρχει ανάπτυξη. Στη περίπτωση μας δεν υπήρξε κάτι τέτοιο».
Το 2017 8χρονη είχε χειρουργηθεί στο Παίδων Πεντέλης με το ίδιο σύνδρομο
Πριν από έξι χρόνια οι γιατροί στο Παίδων Πεντέλης, αντιμετώπισαν μία παρόμοια περίπτωση με ένα κοριτσάκι 8 ετών που έτρωγε για χρόνια τα μαλλιά του.
Οι γιατρό κατάφεραν να βγάλουν την τεράστια μάζα από μαλλιά και το αντιμετώπισαν χειρουργικά με αποτέλεσμα το κοριτσάκι να ξεπεράσει το πρόβλημα.
Δείτε επίσης:Θεσσαλονίκη – 14χρονη που έτρωγε τρίχες: Τι καταθέτει η μητέρα της