Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη, η οποία έχει τη δυνατότητα να είναι πρωτεύουσα του ποιοτικού φαγητού στην Ελλάδα. Αυτό στηρίζεται στην εξής παραδοχή: Έχει μία κουζίνα πλούσια και ποικιλόμορφη, με επιρροές από πολλές παραδόσεις, όπως η σεφαραδίτικη εβραϊκή, η ποντιακή και η πολίτικη.
Η Θεσσαλονίκη δεν έχει μολυνθεί ακόμη πολύ από την παγκοσμιοποίηση. Αυτό σημαίνει ότι διατηρεί αναλλοίωτες γεύσεις και κουζίνες που μπορούν να υποστηρίξουν την ελληνική γαστρονομία. Ο Διονύσης Κούκης, πρόεδρος της επιτροπής απονομής των FLAG Restaurant Awards Greek Cuisine 2024, επεσήμανε την ανάγκη για ενέργειες που θα ευαισθητοποιήσουν τους Θεσσαλονικείς σχετικά με τη γαστρονομική τους κληρονομιά.
Εστιατόρια και ταβέρνες απ’ όλη την Ελλάδα θα βραβευθούν για την προσφορά τους στην ελληνική γαστρονομία, κατά τη διάρκεια μιας τελετής απονομής που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 12 Νοεμβρίου, στο ξενοδοχείο Electra Palace. Κατά την εκδήλωση αυτή, θα αναγνωριστούν οι γεύσεις που διατηρούν την παράδοση, είτε ατόφιες είτε εξελιγμένες σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες.
Ο κ. Κούκης ανέφερε ότι σε μελέτη που έχει διενεργηθεί, εάν η Θεσσαλονίκη καταφέρει να αναγνωριστεί ως πρωτεύουσα της ελληνικής ποιοτικής κουζίνας, το όφελος από τον τουρισμό θα φτάσει τα 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η εκδήλωση απονομής των βραβείων στη Θεσσαλονίκη είναι προσωπική του επιλογή, καθώς είναι η μοναδική πόλη που απονέμει βραβεία ελληνικής κουζίνας.
Η επιλογή των βραβευθέντων εστιατορίων γίνεται με βάση γευστικά χαρακτηριστικά και την ποιότητα της πρώτης ύλης. Ο κ. Κούκης τόνισε ότι η ελληνική κουζίνα πρέπει να ανασύρει μνήμες και να συνδέει τους ανθρώπους με το παρελθόν τους, ενώ η σύγχρονη κουζίνα πρέπει να διευρύνει αυτές τις γεύσεις.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα βραβευμένα εστιατόρια στην κατηγορία της σύγχρονης κουζίνας δεν ξεπερνούν τα 30, ενώ η ελληνική κουζίνα έχει παραμεληθεί. Τα FLAG Awards τιμούν την αριστεία στον τομέα της εστίασης και ενισχύουν την αναγνώριση των σεφ που εξελίσσουν τις γεύσεις.