Τον προϋπολογισμό και το χρονοδιάγραμμα των αναπτυξιακών έργων που υλοποιούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου παρουσίασε από την Αλεξανδρούπολη ο Yπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας στο πλαίσιο της τριήμερης περιοδείας που πραγματοποιεί από σήμερα στην ΠΑΜΘ.
Χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά ελπιδοφόρο το επόμενο χρονικό διάστημα για την Αλεξανδρούπολη, τον Έβρο, τη Θράκη και συνολικά την Ελλάδα, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας υλοποιούνται ήδη στο νομό έργα ύψους 96,2 εκ. ευρώ με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2025 μεταξύ των οποίων:
-πέντε προγράμματα AntiNero, Πολιτικής Προστασίας ύψους 9,8 εκ. ευρώ
– αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα ύψους 48 εκ. ευρώ
– παρεμβάσεις στο λιμένα της Αλεξανδρούπολης ύψους 19,1 εκ. ευρώ
– έργα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και στη δευτεροβάθμια ύψους 17 εκ. ευρώ.
Όπως διευκρίνισε πρόκειται για επιπρόσθετους πόρους «που διεκδικήθηκαν και κερδήθηκαν πρωτίστως από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις που είχαμε για τη δημιουργία, τη σύσταση και την βελτίωση της κατανομής των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας… Έχουν αναληφθεί σημαντικές πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση για να ενισχυθεί ο ρόλος της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές αποφάσεις και αυτό το έχουμε κερδίσει. Το διεκδικήσαμε και το κερδίσαμε με την αξιοπιστία την οποία έχουμε δείξει τα προηγούμενα χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.
Λιμένας Αλεξανδρούπολης
Στην επόμενη διετία θα ολοκληρωθούν εντός του λιμένα -με τη συμβολή και του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών- έργα ύψους περίπου 19 εκ. ευρώ πλέον ΦΠΑ. Όπως τόνισε η κυβέρνηση επιδίωξε έγκαιρα την αξιοποίηση της δυναμικής γεωστρατηγικής θέσης του λιμένα επιτυγχάνοντας και την ένταξή του στο αναθεωρημένο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών. Η Αλεξανδρούπολη λοιπόν «αποκτά ρόλο καταλύτη για την εφοδιαστική αλυσίδα και το διεθνές εμπόριο. Στην κατεύθυνση αυτή το ΤΑΙΠΕΔ σε συνεργασία με τη διοίκηση του Ο.Λ.Α. δρομολόγησε σειρά πρωτοβουλιών για τον εκσυγχρονισμό του λιμένα» μεταξύ των οποίων:
-Αναβάθμιση των υποδομών αρχικά μέσω δύο παρεμβάσεων, την εκβάθυνση της λιμενολεκάνης και του διαύλου ναυσιπλοΐας και την οδική σύνδεση του νέου λιμένα και προβλήτα που υπάρχει εκεί με τη νέα Ανατολική Περιφερειακή Οδό που είναι ήδη υπό κατασκευή.
Σιδηροδρομική σύνδεση
Αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο. «Ενεργοποιήσαμε τριμερή συνεργασία με Βουλγαρία και Ρουμανία για τη δημιουργία πολυτροπικού διαδρόμου μεταφορών και υποβάλαμε τον Ιανουάριο του ΄24 πρόταση στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης “Συνδέοντας την Ευρώπη” (Connecting Europe Facility II) για την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο. Αναμένουμε τα αποτελέσματα της αξιολόγησης στις επόμενες εβδομάδες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών διευκρινίζοντας πως η πρώτη φάση του έργου αφορά στη λειτουργία μονής γραμμής και η δεύτερη τη μελλοντική λειτουργία διπλής γραμμής, με τον προϋπολογισμό δημοπράτησης του έργου να εκτιμάται περί τα 700 εκ. ευρώ. Επίσης σημείωσε πως από τα περίπου 900 εκ. ευρώ που δυνητικά είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα, εξαιρώντας τη χρηματοδότηση 212 εκ. ευρώ που πήραμε για το τμήμα Νέα Καρβάλη-Τοξότες, μένουν λιγότερα από 700 εκ. ευρώ για την υλοποίηση αρκετών έργων σε όλη τη χώρα με πρώτη προτεραιότητα το Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο.
Οδική σύνδεση με Τουρκία
Δηλώνοντας πως στο πλαίσιο διατήρησης ανοιχτού διαύλου επικοινωνίας με τη γείτονα χώρα σε πεδία της λεγόμενης θετικής ατζέντας, υλοποιείται η συμφωνία με την Τουρκία για την κατασκευή δεύτερης συνοριακής οδικής γέφυρας στο πέρασμα Κήποι-Ύψαλα με στόχο την εξυπηρέτηση της αυξανόμενης ζήτησης της εμπορικής κυκλοφορίας, αλλά και την ανάγκη ενίσχυσης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων στη διασυνοριακή περιοχή. Τη μελέτη έχει αναλάβει και για τις δύο χώρες η Εγνατία Οδός Α.Ε., ενώ η κατασκευή θα γίνει με δύο δημοπρατήσεις – μία από την ελληνική και μία από την τουρκική πλευρά- για το τμήμα της γέφυρας που αφορά στην εκάστοτε επικράτεια και αντίστοιχα η κατασκευή από δύο αναδόχους έναν για κάθε πλευρά. Η χρηματοδότηση των μελετών έχει εξασφαλιστεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το αντίστοιχο χρηματικό ποσό -περίπου 50 εκ. ευρώ- θα ενταχθεί στον προϋπολογισμό του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Η οριστική μελέτη θα παραδοθεί τον Ιούνιο του ΄24 και θα ακολουθήσει άμεσα η σύνταξη κοινών τευχών δημοπράτησης και η δημοπράτηση του έργου.
Κατασκευή Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης
Το συγκεκριμένο έργο συμβατικού ποσού 26 εκ. ευρώ αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2025 καθώς «εκκρεμεί η κατάληψη απαλλοτριωμένων ακινήτων σε τμήματα όπου υπάρχουν υφιστάμενα κτίρια και κατοικίες και η υπογραφή μιας πρώτης συμπληρωματικής σύμβασης γιατί προέκυψαν πρόσθετες απαιτήσεις από το προαναφερθέν έργο για τον ΟΣΕ, για μελλοντικές παρεμβάσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο».
Μελέτη φράγματος Δερείου
Έργο προϋπολογισμού 5 εκ. ευρώ με σημαντικά οφέλη για την άρδευση περίπου 400.000 στρεμμάτων από το Διδυμότειχο έως την Αλεξανδρούπολη για το οποίο ο κ. Σταϊκούρας εξέφρασε την εκτίμηση πως αναμένονται καθυστερήσεις στην έγκριση της ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) καθώς το σύνολο των έργων του φράγματος και σημαντικό τμήμα των έργων προσαγωγής των αγροτικών δικτύων χωροθετούνται σε προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Natura.
Κατασκευή λιμνοδεξαμενής Ξηροποτάμου στη Σαμοθράκη
Έργο ύψους 4 εκ. ευρώ το οποίο έχει εκτελεστεί σε ποσοστό 97% και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων. Διαχωρίζεται σε δύο τμήματα στο καθαυτό έργο της λιμνοδεξαμενής και στα έργα τροφοδοσίας και υδροληψίας. «Απαιτείται βέβαια η έγκριση πρόσθετης χρηματοδότησης για την αναγκαία κατασκευή του βανοστασίου και του περιμετρικού φωτισμού ώστε να είναι δυνατή η ασφαλής παροχέτευση του νερού στο υφιστάμενο ήδη αρδευτικό δίκτυο. Η σχετική πρόσφατη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περίπου ένα έτος», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.
Αντικατάσταση και υπογειοποίηση αρδευτικών δικτύων ΤΟΕΒ Ερυθροποτάμου
Έργο προϋπολογισμού 9,5 εκ. ευρώ σε μήκος 135 χλμ από το οποίο θα ωφεληθούν περίπου 4.300 παραγωγοί και αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος Ιουνίου του τρέχοντος έτους.
Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση και τεχνική διαχείριση κτιρίων στέγασης υπηρεσιών πέντε αστυνομικών διευθύνσεων ανάμεσα σε άλλα και αυτό της Αλεξανδρούπολης μέσω ΣΔΙΤ.
Η υπογραφή της σύμβασης εκτιμάται εντός του 2024 και το συνολικό εμβαδό των παρεμβάσεων που θα γίνουν στην Αλεξανδρούπολη είναι 4.735 τ.μ.
Μελέτη αντιμετώπισης ακτομηχανικών προβλημάτων στο αλιευτικό καταφύγιο στα Θέρμα Σαμοθράκης
Η σύμβαση υπεγράφη τον Σεπτέμβριο του 2018 και τελευταία εγκεκριμένη ημερομηνία περαίωσης είναι η 20η Φεβρουαρίου 2025.
Αποκατάσταση προσήνεμου μόλου και προστασία εισόδου αλιευτικού καταφυγίου Μάκρης.
Έργο το οποίο θα επαναδημοπρατηθεί (λόγω μη ύπαρξης άλλου διαγωνιζόμενου ) μετά την έγκριση της χρηματοδότησής του από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας ΄21-΄27 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Κάθετος άξονας Εγνατίας Οδού Αρδάνιο-Ορμένιο παράκαμψη Προβατώνα
Το έργο έχει υλοποιηθεί στο μεγαλύτερο ποσοστό εκκρεμεί όμως η αποπεράτωση της κατασκευής της παράκαμψης του οικισμού Προβατώνα, περίπου 4 χλμ. Δεν έχουν εκτελεστεί έργα ασφαλτικών, σήμανσης, πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού οδοποιίας.
Αναβάθμιση ελικοδρομίου Σαμοθράκης
Έργο χρηματοδότησης ύψους 800.000 ευρώ που θα δίνει τη δυνατότητα εκτέλεσης πτήσεων μεταξύ των οποίων και αεροδιακομιδές ασθενών κατά τη διάρκεια όλου του 24ωρου.
Αναβάθμιση Κρατικού Αερολιμένα Αλεξανδρούπολης
Η περαιτέρω ενίσχυση του αερολιμένα «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» συνιστά επιδίωξη της κυβέρνησης και του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών . Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας μετά από αξιολόγηση των δυνατοτήτων του -διαχειρίζεται την τελευταία πενταετία κατά μέσο όρο περίπου 16.000 κινήσεις αεροσκαφών σε ετήσια βάση και διακινεί περισσότερους από 180.000 επιβάτες ετησίως και εξυπηρετεί σε 24ωρη βάση κινήσεις και επιχειρησιακές δραστηριότητες όλων των χωρών του ΝΑΤΟ και του Ελληνικού Στρατού- αλλά και της πρόσφατης προσφοράς του στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών όπως η μεγάλη πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς.
Τέλος ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στις επικείμενες Ευρωεκλογές «μία εξαιρετικά σημαντική εκλογική διαδικασία γιατί αποδεδειγμένα το 75% των νόμων που ψηφίζονται στο ελληνικό Κοινοβούλιο απορρέουν από πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο» και το επόμενο χρονικό διάστημα θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις, χρηματοδοτικά εργαλεία για την άμυνα της Ευρώπης, το μεταναστευτικό, για μια σειρά από ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας του πολίτη, υπογραμμίζοντας τη σημαντικότητα της προσέλευσης των πολιτών στην κάλπη.