Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2024, 3:36:45 μμ
Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2024 14:47

Ζωντανή μετάδοση επεμβάσεων καρδιοχειρουργικής στη διεθνή συνάντηση κορυφαίων ειδικών

Με τη ζωντανή μετάδοση δύο καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων -μια ρομποτική που έγινε στο University of Chicago και μια ενδοσκοπική επιδιόρθωση μιτροειδούς βαλβίδας στο Ιατρικό Διαβαλκανικό της Θεσσαλονίκης- ξεκίνησε η πρώτη μέρα του «2024 Annual Meeting: The edge of tomorrow in Cardiac Surgery».

Πρόκειται για την τρίτη ετήσια διεθνή συνάντηση του Endoscopic Cardiac Surgeons Club, που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και οι εργασίες της θα διαρκέσουν μέχρι τις 2 Νοεμβρίου.

Στην τριήμερη συνάντηση παρουσιάζεται το παρόν και το μέλλον της έρευνας στην ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική μέσα από την επίδειξη καινοτόμων τεχνικών και πρωτοποριακών πρακτικών. Συμμετέχουν 500 κορυφαίοι καρδιοχειρουργοί από όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ινδίας, της Κίνας, του Αζερμπαϊτζάν, της Τουρκίας και αρκετών χωρών της Ευρώπης και της Αφρικής, για να ανταλλάξουν γνώση και να συζητήσουν τις εξελίξεις στο μέλλον της χειρουργικής καρδιάς με έμφαση στις ενδοσκοπικές τεχνικές.

«Τα τελευταία χρόνια η καρδιοχειρουργική φροντίδα έχει υποστεί πολυάριθμες αλλαγές. Οι εξελίξεις στην τεχνολογία και τη μηχανική έχουν οδηγήσει στον πολλαπλασιασμό των ελάχιστα επεμβατικών καρδιοχειρουργικών τεχνικών και την ευρεία εφαρμογή τους για τη θεραπεία των καρδιακών παθήσεων με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, με μικρότερη παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο και σημαντικά μικρότερο κίνδυνο επιπλοκών σε σύγκριση με πιο επεμβατικές χειρουργικές προσεγγίσεις», τόνισε στην ομιλία του, στην έναρξη των εργασιών της συνάντησης, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Χρήστος Αποστολόπουλος.

Ο κ. Αποστολόπουλος επεσήμανε πως «η καινοτομία απαιτεί δημιουργικότητα, επίλυση προβλημάτων, σκληρή δουλειά, αποφασιστικότητα, όραμα και ηγεσία», προσθέτοντας ότι «στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών η καινοτομία δεν είναι επιλογή, αλλά καθημερινή πρακτική», καθώς «η προσαρμογή σε νέες μεθοδολογίες και η ενσωμάτωση της καινοτομίας δεν είναι μόνο αναγκαιότητα, αλλά και ευθύνη και καθήκον μας απέναντι στους ανθρώπους που μας εμπιστεύονται τη ζωή τους και τις ζωές των αγαπημένων τους».

«Τεράστια τα οφέλη της ενδοσκοπικής καρδιοχειρουργικής για τους ασθενείς»

Το πρόγραμμα της διεθνούς συνάντησης περιλαμβάνει ζωντανές επιδείξεις χειρουργείων και διαδραστικές παρουσιάσεις, εστιάζοντας τόσο στη συνεχή εκπαίδευση, όσο και στη μετάδοση εμπειρίας από κορυφαίους ειδικούς του χώρου. «Είναι τρεις μέρες γεμάτες ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική και ρομποτική καρδιοχειρουργική. Ό,τι νεότερο και ό,τι πιο προχωρημένο υπάρχει στη θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων. Την πρώτη ημέρα, δείξαμε δύο ζωντανές επεμβάσεις, μια ρομποτική από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο σε απευθείας μετάδοση με το Σικάγο και μια ενδοσκοπική επιδιόρθωση μιτροειδούς απευθείας από το Ιατρικό Διαβαλκανικό της Θεσσαλονίκης. Θα έχουμε άλλες έξι ζωντανές εξωτερικές επεμβάσεις. Οι περισσότερες θα είναι από το Ιατρικό Διαβαλκανικό της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα θα έχουμε και πάνω από 50 μαγνητοσκοπημένες επεμβάσεις (live-in-a-box) και επίσης θα έχουμε πληθώρα ομιλιών και άλλων δορυφορικών συμποσίων, για να συζητήσουμε τα θέματα της ενδοσκοπικής καρδιοχειρουργικής», δήλωσε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου και μέλος του ΔΣ των Ενδοσκόπων Καρδιοχειρουργών, Διευθυντής Α’ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης, Δρ Αντώνιος Πίτσης.

Σε ό,τι αφορά τα οφέλη που προκύπτουν για τους ασθενείς με την ενδοσκοπική και τη ρομποτική καρδιοχειρουργική ο κ. Πίτσης εξήγησε: «Είναι η πιο μοντέρνα καρδιοχειρουργική που υπάρχει. Είναι καρδιοχειρουργική που γίνεται με χειρουργική της κλειδαρότρυπας και με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το σύνολο των καρδιαγγειακών παθήσεων. Έχει τεράστια σημασία για όλους τους ασθενείς και βέβαια τεράστια σημασία και για τους Έλληνες ασθενείς. Τα οφέλη τα οποία προκύπτουν είναι τεράστια. Δεν είναι μόνο το αισθητικό αποτέλεσμα το οποίο είναι άριστο, γιατί ουσιαστικά είναι χειρουργική χωρίς τομές. Είναι επίσης το γεγονός ότι στην πραγματικότητα κάνουμε πολύ καλύτερη δουλειά από ό,τι στην ανοικτή καρδιοχειρουργική, γιατί βλέπουμε καλύτερα και όταν βλέπεις καλύτερα, μπορείς να χειρουργήσεις καλύτερα. Αυτοί οι ασθενείς μπορεί να παραμείνουν στο νοσοκομείο μόνο για 2-3 μέρες και να πάνε στη δουλειά τους σε δύο εβδομάδες, κάτι που μετά από την στερνοτομή, που είναι η κλασική μέθοδος με την οποία αντιμετωπίζονταν οι παθήσεις μέχρι σήμερα, αυτό ήταν αδιανόητο».

Από την πλευρά του Endoscopic Cardiac Surgeons Club, ο εκπρόσωπος της ομάδας ενδοσκοπικών καρδιοχειρούργων στην Ιταλία, Μάρκο Σολίνας (Marco Solinas) δήλωσε εντυπωσιασμένος από την επέμβαση που μεταδόθηκε σε ζωντανή σύνδεση με το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης. «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και έχουμε αντιπροσώπους από όλον τον κόσμο και χρόνο με τον χρόνο μεγαλώνουμε. Υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για την ενδοσκοπική και τη ρομποτική χειρουργική, επειδή κάποιοι πρωτοπόροι συνειδητοποίησαν πριν από περισσότερα από 20 χρόνια ότι αυτός ήταν ο δρόμος που έπρεπε να ακολουθήσουμε και εστιάζουμε όλες μας τις προσπάθειες και τη δουλειά μας τα τελευταία 20 χρόνια στο να μεγιστοποιήσουμε το αποτέλεσμα αυτών των επεμβάσεων», σημείωσε. Επισήμανε δε ότι «προσπαθούμε να διαδώσουμε την κουλτούρα και τη φιλοσοφία της ενδοσκοπικής καρδιοχειρουργικής, γιατί η ελάχιστα επεμβατική και ενδοσκοπική χειρουργική είναι μια φιλοσοφία, η φιλοσοφία του να κάνουμε κάτι καλύτερο κάθε μέρα, ένα βήμα μπροστά προς την καλύτερη επέμβαση για τον ασθενή μας», καθώς «οι ασθενείς μας δε θέλουν να αντιμετωπίζονται όπως πριν από 20 χρόνια».

Δείτε όλη την ροή ειδήσεων

Πηγή: Politic.gr