Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου 2025, 12:42:20 πμ
Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2014 11:50

Αγαπημένος συνδικαλιστής των εργοδοτών, ο σουηδός Πρωθυπουργός

Δεν ήταν ποτέ βουλευτής, πόσω μάλλον υπουργός. Αλλά ό,τι του λείπει σε πολιτική εμπειρία το έχει και με το παραπάνω στον συνδικαλισμό ο Στέφαν Λέβεν. Ο σοσιαλδημοκράτης εντολοδόχος πρωθυπουργός της Σουηδίας είναι πρώην οξυγονοκολλητής και, μέχρι το 2012, επικεφαλής του IF Metall, ενός από τα πιο ισχυρά σωματεία βιομηχανικών εργατών στη χώρα.


Αλλά και εκεί αποδείχθηκε διαφορετικός από όλους τους άλλους. Εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης έκανε το αδιανόητο: έκλεισε συμφωνία με την εργοδοσία για περικοπές αμοιβών και μείωση των ωρών εργασίας, χωρίς να «ανοίξει ρουθούνι».


Αυτό το ντιλ βοήθησε πολλές σουηδικές επιχειρήσεις να επιβιώσουν και έδειξε τον πραγματισμό και τις διαπραγματευτικές ικανότητες του Λέβεν, λένε οι οπαδοί του.

«Δεν ενδιαφέρεται για μάχες και συγκρούσεις, αλλά για λύσεις» είπε ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της ένωσης βιομηχάνων Teknikforetagen, που καθόταν απέναντι στον Λέβεν όταν έκλεισε η συμφωνία μεταξύ συνδικάτων και εργοδοτών το 2009.

Ορφανός, εργάτης, χωρίς πτυχίο, ο 57χρονος «μάγος των διαπραγματεύσεων» είναι ρεαλιστής μέχρι παρεξηγήσεως.
Ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος το 2012, όταν οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν πιάσει πάτο στις δημοσκοπήσεις, και μέσα σε μόλις δύο χρόνια κατάφερε να τους φέρει μια ανάσα από την εξουσία, με εκστρατεία που επικεντρώθηκε ανελέητα σε δουλειές, σχολεία και νοσοκομεία.


Οπου, πάλι με μέγιστο ρεαλισμό, υπόσχεται γενναία αύξηση δημοσίων δαπανών για την κοινωνική πρόνοια, αλλά όχι την επιστροφή της υπό τον άμεσο έλεγχο του κράτους.

Φίλος της δυναστείας Βάλενμπεργκ

Να γιατί πολλοί, ιδίως στα αριστερά, τον βλέπουν με καχυποψία. Και μερικοί τον έχουν χαρακτηρίσει μέχρι και «κρυπτοδεξιό».


Το IF Metall θεωρείται το πιο «συναινετικό» συνδικάτο της Σουηδίας, και ως ηγέτης ο Λέβεν ήταν πιο κοντά στην εργοδοσία απ' ό,τι οι περισσότεροι. Είναι επίσης στενός φίλος των Βάλενμπεργκ, της πιο ισχυρής βιομηχανικής οικογένειας της χώρας.


Και ναι μεν αγωνιζόταν για τα δικαιώματα των εργατών, αλλά έκανε και λόμπι διεθνώς υπέρ των σουηδών πλουτοκρατών. Οπως τότε που βοήθησε τη Saab να πουλήσει μαχητικά αεροσκάφη Gripen στη Νότια Αφρική ή όταν μεσολάβησε στις διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της Volvo από τη Ford και της Saab από την General Motors.

Ο Λέβεν διαβεβαιώνει ότι από σήμερα το πρωί, μετά από οκτώ χρόνια δεξιάς κυβέρνησης, η χώρα επιστρέφει στο «σουηδικό μοντέλο», με μια πολιτική που θα επικεντρώνεται στην κοινωνική πρόνοια και στον δημόσιο τομέα.
Επιμένει στην ανάγκη για τη μείωση της φορολογίας και των ιδιωτικοποιήσεων στην περίθαλψη και στα σχολεία, παραδοσιακές θέσεις των Σοσιαλδημοκρατών από ιδρύσεως του κόμματος, πριν από 124 χρόνια.

Από το 2006 η απερχόμενη δεξιά κυβέρνηση έκοψε φόρους 20 δισ. ευρώ για τους πλουσίους και πολλές από τις δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια, πολιτική που ο Λέβεν υπόσχεται να αναστρέψει.

Με κύριο στόχο τη μείωση της ανεργίας, που έχει φτάσει στο υψηλό για τη Σουηδία ποσοστό του 8%, πλήττοντας κυρίως τους νέους και τους μετανάστες.

Οι βίαιες ταραχές που ξέσπασαν πέρυσι σε φτωχά προάστια όπου ζουν κυρίως μετανάστες έδειξε ότι μεγεθύνεται μια τάξη εξαθλιωμένων στον πάλαι ποτέ «παράδεισο» του κράτους πρόνοιας, όπου φευ σήμερα καταγράφεται η ταχύτερη αύξηση των ανισοτήτων ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Προτού προσπαθήσει να λύσει αυτά τα προβλήματα, ο Λέβεν θα πρέπει να αποδείξει, για άλλη μια φορά, το ταλέντο του στις διαπραγματεύσεις. Και να σχηματίσει κυβέρνηση μετά από ένα εκλογικό ποσοστό που δεν του έδωσε την αυτοδυναμία.


Στις κάλπες της περασμένης Κυριακής, οι Σοσιαλδημοκράτες βγήκαν μεν πρώτο κόμμα, αλλά ακόμη και μαζί με τους συμμάχους τους (Πράσινους και πρώην κομμουνιστές) δεν εξασφαλίζουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Ακόμη χειρότερα: τρίτο κόμμα, με σχεδόν 13% των ψήφων, είναι οι μέχρι πρότινος περιθωριακοί Σουηδοί Δημοκράτες, ένα ξενοφοβικό κόμμα της Ακρας Δεξιάς.

Η άνοδός τους απηχεί το πόσο πιεστικό έχει γίνει το θέμα της μετανάστευσης στη χώρα των 9,7 εκατ. πολιτών, όπου αναμένονται μόνο εφέτος 80.000 μετανάστες και πρόσφυγες.

Αλλά εδώ ο Λέβεν είναι «αδάμας»: καμία διαπραγμάτευση με τους Ακροδεξιούς, λέει.

Πηγή: Το Βήμα