Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς υποδέχτηκε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην καγκελαρία, χαρακτηρίζοντας τη συνεργασία τους ως «στενή και γεμάτη εμπιστοσύνη», καταδεικνύοντας ότι «δεν ήταν πάντα δεδομένη».
Επιπλέον, περιέγραψε την επίσκεψη ως «ισχυρό μήνυμα για τη διατλαντική σχέση». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, από την πλευρά του, επεσήμανε τη σημασία της Γερμανίας ως «ενός από τους σημαντικότερους εταίρους του ΝΑΤΟ» και επαίνεσε τον Σολτς για την ηγετική στάση του.
Κατά τη διάρκεια δηλώσεών τους προς τα ΜΜΕ, οι δύο ηγέτες τόνισαν τη στενή διμερή συνεργασία, ιδίως σε σχέση με την Ουκρανία και ανέφεραν ότι «χάρη στη βοήθειά σας η Ουκρανία μπορεί εδώ και δύο χρόνια να αντιστέκεται στην ιμπεριαλιστική Ρωσία». Ο Σολτς τόνισε ότι αποτελεί ευθύνη των συμμάχων να διασφαλίσουν ότι το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακεί στον πόλεμο.
Αναφερόμενος στη Μέση Ανατολή, ο καγκελάριος επανέλαβε τη στήριξη της Γερμανίας προς το Ισραήλ και τόνισε τη σημασία της αποτροπής κλιμάκωσης της σύγκρουσης. Εξέφρασε την ελπίδα ότι ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, θα μπορούσε να οδηγήσει σε «συγκεκριμένη προοπτική» για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Ο Τζο Μπάιντεν επεσήμανε ότι η Γερμανία και οι ΗΠΑ στήριξαν τον αγώνα του ουκρανικού λαού και κάλεσε το Βερολίνο να «αντέξει και να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο». Υπογράμμισε τη σημασία του ΝΑΤΟϊκού στόχου των δαπανών 2% του ΑΕΠ για την άμυνα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε επίσης την ιδιαίτερα θερμή ευχαρίστηση του προς τον Σολτς για την στάση του στην ανταλλαγή κρατουμένων τον περασμένο Αύγουστο, όταν δέχθηκε να συμπεριληφθεί ο Ρώσος πράκτορας Βαντίμ Κράζικοφ ως προϋπόθεση για την απελευθέρωση κρατουμένων στη Ρωσία.
Ο Μπάιντεν σημείωσε πως «η κατάσταση στη Μέση Ανατολή» θα είναι κεντρικό θέμα των συνομιλιών τους, και αναφέρθηκε στην κατάσταση στον Λίβανο και στον Σινουάρ. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, αναμένονται στην καγκελαρία ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ για μια τετραμερή συνάντηση.