Σε έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα, Τρίτη, η οποία πραγματοποιήθηκε με βάση μαρτυρίες μελών του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και ασθενών, η οργάνωση θεωρεί ότι «τα εμπόδια που η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν θέσει στον δρόμο περισσότερων του ενός εκατομμυρίου ανθρώπων» δεν είχαν ως αποτέλεσμα παρά την επιδείνωση της κατάστασης κατά την περασμένη χρονιά.
Η οργάνωση καταγγέλλει την ανυπαρξία εναλλακτικής οδού στη φονική θαλάσσια διαδρομή για όσους ξεφεύγουν από τον πόλεμο, τους φράκτες που έχουν ανεγερθεί στην Ευρώπη, καθώς και τη συνεχή αναπροσαρμογή των διοικητικών διαδικασιών καταγραφής των αιτούντων άσυλο που φθάνουν στο ευρωπαϊκό έδαφος.
Η οργάνωση καταγγέλλει στην ανακοίνωσή της τις απολύτως ακατάλληλες συνθήκες υποδοχής στην Ιταλία και την Ελλάδα.
Τα τείχη που έχουν υψωθεί από την Ευρώπη «έχουν αναγκάσει τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις να ενισχύσουν ριζικά τις δραστηριότητές τους στα σημεία εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Περισσότερες από 100.000 περιπτώσεις ασθενών στα σημεία εισόδου επέτρεψαν στην οργάνωση να καταγράψει μία δραματική εικόνα των συνεπειών που σημαίνουν τα εμπόδια αυτά τόσο για τη σωματική, όσο και για την ψυχική υγεία των ανθρώπων, επισημαίνει η οργάνωση τονίζοντας ότι «ποτέ στο παρελθόν δεν είχε αναπτύξει τόσες ιατρικές και ανθρωπιστικές δραστηριότητες και τόσο προσωπικό σε ευρωπαϊκό έδαφος».
Μετά «την καταστροφική αποτυχία της ΕΕ ως προς την ανταπόκριση στις ανθρωπιστικές ανάγκες των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών», το 2015, οι Ευρωπαίοι «οφείλουν να αποτιμήσουν το ανθρώπινο κόστος των αποφάσεών τους, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μάθουν από τα λάθη τους» το 2016.
«Συνεχίζουμε να ζητούμε περισσότερα ασφαλή περάσματα και ζητούμε από την Ευρώπη να σταματήσει να παίζει με τη ζωή και την αξιοπρέπεια» των ανθρώπων, δήλωσε η Ορελί Ποντιέ, ανθρωπιστική σύμβουλός των Γιατρών χωρίς Σύνορα για τις μετακινήσεις, αναφέρεται στην ανακοίνωση.Πηγή: Το Βήμα